Kedvenc gyümölcsünk (ismét) a kihalás szélére kerülhet

Talán a leggyakrabban fogyasztott gyümölcsünk, amit szezontól és évszaktól függetlenül bármikor megtalálhatunk a boltok polcain: a banán. Vajon mi is lenne velünk, ha nem lenne? Most egy gombás kórokozó igencsak reálissá teheti ezt a helyzetet, de szerencsére a tudósok dolgoznak az ügyön.

Gombás kórokozó fenyegeti a banánt nagy monokultúrás ültetvényeken, olyannyira, hogy sokunk kedvenc gyümölce a kihalás szélén is állhat, ha elfajul a helyzet. Erre a szomorú konklúzióra jutott a massachussettsi Amhersti Egyetem: sajtóközleményükben számoltak be a részletekről. Szerencsére még nincs veszve minden, ugyanis a kutatók találtak módot a banán megmentésére.

Kedvenc gyümölcsünk (ismét) a kihalás szélére kerülhet

Egyszer már kihalt

Az általunk jelenleg ismert, szeretett és fogyasztott banánfajta a Cavendish, amelynek elődje a Gros Michel fajta az 1950-es években teljesen kihalt. A gyümölcsöt akkor is egy gombás kórokozó tette tönkre, és most is hasonló (bár nem ugyanolyan) kórokozó miatt kell aggódnunk. Ez nem más, mint a Fusarium oxysporum.

Annak ellenére, hogy a Cavendish elvileg ellenállóbb a betegségekkel szemben, a '90-es évektől sajnos elérték a Délkelet-Ázsiából Afrikába és Közép-Amerikába átterjedt betegségek.

„Az elmúlt tíz évet azzal töltöttük, hogy tanulmányozzuk a banánpusztulás újabb hullámát” – így nyilatkozott Li-Jun Ma, az egyetem tanulmányának vezető szerzője. Jelentésükből kiderül, hogy a most fenyegető Fusarium oxysporum másik gombatörzsből fejlődött ki, mint az 1950-es évek járványait okozó kórokozó. A modern kártevőt TR4-nek nevezték el, a pusztítás jelentős részét pedig néhány járulékos gén jelenlétének tudják be.

Az ilyen fertőzések mellett a tudósok arra is felhívták a figyelmet, hogy nagy problémát jelent a banán monokulturális termelése, azaz, hogy a világ nagy részén csak egy fajtát veszünk a gyümölcsből. A kihalás veszélyét az is csökkentené, ha diverzebb lenne a banántermelés.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Hirdetés

Támogatott tartalom

3 őszi kávérecept a nyugodt reggelekhez

Habár a nyár már véget ért, továbbra sem kell lemondanunk a teraszon kávézós, lassan készülődős, kényelmes reggelekről. Az ébredés utáni pillanatokat még szebbé varázsolhatja egy fűszeres cappuccino vagy egy őszi ízvilágú latte. Ehhez mutatunk most három receptet az ősz legtrendibb ízeiből, a Nespresso limitált kiadású Pumpkin Spice Cake és Maple Pecan kávékapszuláiból.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha pénzt spórolnátok a bolti kencéken, készítsétek el McMenemy Márk...

Idén ősszel is igen enyhe az idő, így nyugodtan tervezhetünk nagy sétákat és kirándulásokat a szabadba. A természetjáráshoz pedig szendvics is dukál, hiszen egy mindenféle földi jóval megpakolt szendó remek ebéd lehet egy kirándulós napon. Fontos azonban, hogy laktató és tápláló is legyen - szerencsére Márk pont egy ilyen receptet hozott nektek!

Címlapról ajánljuk

3 őszi kávérecept a nyugodt reggelekhez

Habár a nyár már véget ért, továbbra sem kell lemondanunk a teraszon kávézós, lassan készülődős, kényelmes reggelekről. Az ébredés utáni pillanatokat még szebbé varázsolhatja egy fűszeres cappuccino vagy egy őszi ízvilágú latte. Ehhez mutatunk most három receptet az ősz legtrendibb ízeiből, a Nespresso limitált kiadású Pumpkin Spice Cake és Maple Pecan kávékapszuláiból.

Hirdetés

Így készíts 1 olcsó töltelékből 3 házias, káposztás süteményt

A káposztát sokan lenézik, „szegények zöldségének” titulálják – mindezt teljesen jogtalanul. Mint oly’ sok más alapanyag esetében, a lila és fehér fejeknél is igaz, hogy meg kell tanulnunk őket helyesen elkészíteni ahhoz, hogy igazán megszerethessük őket. Ezt pedig érdemes olyan területen kezdeni, ami alapvetően szimpatikusabb: például a káposztás süteményeknél!

Lakos Benedek

További cikkek

11 omlós keksz az esti kuckózáshoz

A hideg idő beköszöntővel megszaporodhat az otthon töltött esték száma. Ilyenkor szívesen olvasunk vagy mozizunk, mely mellé tökéletes lesz egy finom keksz rágcsának.