Igenis nagy különbség lehet banán és banán között, ezt már a színén is láthatjuk. Tudjuk, hogy megvan az előnye a sárga, éretebb banánnak és a zöldebb, kevésbé édeskés gyümölcsnek is. Vajon melyik gyümölcs az, amit 55 éves kor felett érdemes előnyben részesíteni?
A banánt sok esetben még zöld állapotában szedik le, amely később a szállítás során vagy akár otthonunkban érik be.
Ezek a banánok nem olyan édesek, és sokkal magasabb a keményítőtartalmuk, amely később alakul át cukorrá, az érés során.
Már ebből látszik, hogy a sárga és zöld banán közti legfőbb különbség a szénhidráttartalom és annak fajtája. A zöld banán szénhidrátja körülbelül 80 százalékban keményítő, elsősorban rezisztens keményítő, ami segíti a fogyást.
És akkor milyen banánt érdemes 55 év felett fogyasztani?
A zöld banánnak sokkal több jótékony hatása van, ugyanis a fentebb leírtak mellett ez ilyen fajta banán emésztetlenül halad végig a bélrendszeren, vagyis egyfajta probiotikumként szolgál.
Pektintartalma is számottevő, amivel támogatja az emésztést, és a vércukorszintet is szabályozza, ami idősebb korban kiemelten fontos.
Emellett a zöld banán glikémiás indexe fele annyi, mint az érett társának, ami számszerint 30 és 60. Ez pedig azt mutatja meg, hogy milyen gyorsan tud felszívódni a szénhidrát a szervezetben. Ami miatt óva intenénk mindenkit a túl sok zöld banán fogyasztásától, az az, hogy puffadást és székrekedést okozhat, illetve azok, akik allergiásak a latexra, azoknak nem ajánlott, mert a latexra hasonlító fehérjéket tartalmaz az éretlen banán.
Még több cikk az egészségért: