Így edd a banánt, ha elmúltál 55: hálás lesz a tested minden falatért

A banán számtalan, egészségre gyakorolt előnye vitathatatlan. Az idő előrehaladtával pedig még inkább fontossá válik, hogy „jól" együk a banánt.

Igenis nagy különbség lehet banán és banán között, ezt már a színén is láthatjuk. Tudjuk, hogy megvan az előnye a sárga, éretebb banánnak és a zöldebb, kevésbé édeskés gyümölcsnek is. Vajon melyik gyümölcs az, amit 55 éves kor felett érdemes előnyben részesíteni?

Banánt válogató férfi
Így edd a banánt, ha elmúltál 55: hálás lesz a tested minden falatért

A banánt sok esetben még zöld állapotában szedik le, amely később a szállítás során vagy akár otthonunkban érik be.

Ezek a banánok nem olyan édesek, és sokkal magasabb a keményítőtartalmuk, amely később alakul át cukorrá, az érés során.

Már ebből látszik, hogy a sárga és zöld banán közti legfőbb különbség a szénhidráttartalom és annak fajtája. A zöld banán szénhidrátja körülbelül 80 százalékban keményítő, elsősorban rezisztens keményítő, ami segíti a fogyást.

És akkor milyen banánt érdemes 55 év felett fogyasztani?

A zöld banánnak sokkal több jótékony hatása van, ugyanis a fentebb leírtak mellett ez ilyen fajta banán emésztetlenül halad végig a bélrendszeren, vagyis egyfajta probiotikumként szolgál.

Pektintartalma is számottevő, amivel támogatja az emésztést, és a vércukorszintet is szabályozza, ami idősebb korban kiemelten fontos.

Emellett a zöld banán glikémiás indexe fele annyi, mint az érett társának, ami számszerint 30 és 60. Ez pedig azt mutatja meg, hogy milyen gyorsan tud felszívódni a szénhidrát a szervezetben. Ami miatt óva intenénk mindenkit a túl sok zöld banán fogyasztásától, az az, hogy puffadást és székrekedést okozhat, illetve azok, akik allergiásak a latexra, azoknak nem ajánlott, mert a latexra hasonlító fehérjéket tartalmaz az éretlen banán.

Forrásunk volt.


Még több cikk az egészségért:

Legújabb receptek

Flódnis rétes

Imádom a flódnit és szinte bármilyen formában el tudnám fogyasztani. De tényleg! Hogy ezt bebizonyítsam, létrehoztam az alábbi rétest, ami a klasszikus karácsonyi sütemény minden ízét ...

Dán szaloncukor

Ezt a sütés nélküli receptet egy dán édesség inspirálta (Træstammer), amely egy kedvelt klasszikusnak számít náluk. Nagyon szerettem és hiányzott, gondoltam miért ne ölthetne egy új ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...