Ezzel kezelik az avokádót és a banánt, hogy szép legyen

Nézzük, milyen eljárásokon mennek keresztül a gyümölcsök, hogy sokáig szépek maradjanak.

Ahhoz, hogy a gyümölcsöt hetekig, hónapokig tárolni lehessen, olyan körülményeket kell teremteni, amelyek hatására a gyümölcs életfolyamatai leállnak, vagy nagyon lelassulnak

– ismertette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Ezzel kezelik az avokádót és a banánt, hogy szép legyen

Az „utóérő” gyümölcsöket – amelyek még leszedés után is érnek – éretlenül szedik le, és csak fogyasztás előtt érnek be. Az érési folyamatokat alapvetően a hőmérséklet csökkentésével, azaz hűtéssel, valamint a tárolóban lévő levegő összetételének szabályozásával tudják leállítani, vagy legalább lelassítani.

Az egyik legfontosabb feladat, hogy megakadályozzák a gyümölcs vízveszteségét, vagyis fonnyadását, másrészt pedig a romlást és penészedést okozó gombáktól is meg kell védeni a termést. Az, hogy mind a kettőt megakadályozzák, nem kis feladat, éppen ezért egy többlépcsős eljárásnak vetik alá a déligyümölcsöket.

Nézzük, mi a menete:

  • Beállítják a megfelelő hűtési hőmérsékletet.
  • A fonnyadás elkerülése érdekében 90 százalék körüli páratartalmat teremtenek.
  • A légtér oxigéntartalmát lecsökkentik, a széndioxid-tartalmát pedig kissé megemelik.
  • Forró vízzel és/vagy szódabikarbónás, timsós vagy klóros vizes áztatással fertőtlenítik a gyümölcsöket.
  • Kifejezetten erre a célra engedélyezett gombaölő szerekkel is kezelik a gyümölcs héját.
  • A termésre végül egy vékony viaszbevonat kerül, amely meggátolja a gyümölcs légzését, illetve megakadályozza a fonnyadást és a gombák héjba való bejutását.

A fentiekből következik, hogy a déligyümölcsök esetében számíthatunk arra, hogy a terméket valamilyen tárolhatóságot növelő kezelésnek vetették alá. Az esetek jelentős részében ez nem jelent különösebb problémát vagy kockázatot, mert a termék meghámozásával a héjon maradt anyagokat is eltávolítjuk

– írta a Nébih.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...