Ezzel kezelik az avokádót és a banánt, hogy szép legyen

Nézzük, milyen eljárásokon mennek keresztül a gyümölcsök, hogy sokáig szépek maradjanak.

Ahhoz, hogy a gyümölcsöt hetekig, hónapokig tárolni lehessen, olyan körülményeket kell teremteni, amelyek hatására a gyümölcs életfolyamatai leállnak, vagy nagyon lelassulnak

– ismertette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Ezzel kezelik az avokádót és a banánt, hogy szép legyen

Az „utóérő” gyümölcsöket – amelyek még leszedés után is érnek – éretlenül szedik le, és csak fogyasztás előtt érnek be. Az érési folyamatokat alapvetően a hőmérséklet csökkentésével, azaz hűtéssel, valamint a tárolóban lévő levegő összetételének szabályozásával tudják leállítani, vagy legalább lelassítani.

Az egyik legfontosabb feladat, hogy megakadályozzák a gyümölcs vízveszteségét, vagyis fonnyadását, másrészt pedig a romlást és penészedést okozó gombáktól is meg kell védeni a termést. Az, hogy mind a kettőt megakadályozzák, nem kis feladat, éppen ezért egy többlépcsős eljárásnak vetik alá a déligyümölcsöket.

Nézzük, mi a menete:

  • Beállítják a megfelelő hűtési hőmérsékletet.
  • A fonnyadás elkerülése érdekében 90 százalék körüli páratartalmat teremtenek.
  • A légtér oxigéntartalmát lecsökkentik, a széndioxid-tartalmát pedig kissé megemelik.
  • Forró vízzel és/vagy szódabikarbónás, timsós vagy klóros vizes áztatással fertőtlenítik a gyümölcsöket.
  • Kifejezetten erre a célra engedélyezett gombaölő szerekkel is kezelik a gyümölcs héját.
  • A termésre végül egy vékony viaszbevonat kerül, amely meggátolja a gyümölcs légzését, illetve megakadályozza a fonnyadást és a gombák héjba való bejutását.

A fentiekből következik, hogy a déligyümölcsök esetében számíthatunk arra, hogy a terméket valamilyen tárolhatóságot növelő kezelésnek vetették alá. Az esetek jelentős részében ez nem jelent különösebb problémát vagy kockázatot, mert a termék meghámozásával a héjon maradt anyagokat is eltávolítjuk

– írta a Nébih.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek