Ezzel kezelik az avokádót és a banánt, hogy szép legyen

Nézzük, milyen eljárásokon mennek keresztül a gyümölcsök, hogy sokáig szépek maradjanak.

Ahhoz, hogy a gyümölcsöt hetekig, hónapokig tárolni lehessen, olyan körülményeket kell teremteni, amelyek hatására a gyümölcs életfolyamatai leállnak, vagy nagyon lelassulnak

– ismertette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Ezzel kezelik az avokádót és a banánt, hogy szép legyen

Az „utóérő” gyümölcsöket – amelyek még leszedés után is érnek – éretlenül szedik le, és csak fogyasztás előtt érnek be. Az érési folyamatokat alapvetően a hőmérséklet csökkentésével, azaz hűtéssel, valamint a tárolóban lévő levegő összetételének szabályozásával tudják leállítani, vagy legalább lelassítani.

Az egyik legfontosabb feladat, hogy megakadályozzák a gyümölcs vízveszteségét, vagyis fonnyadását, másrészt pedig a romlást és penészedést okozó gombáktól is meg kell védeni a termést. Az, hogy mind a kettőt megakadályozzák, nem kis feladat, éppen ezért egy többlépcsős eljárásnak vetik alá a déligyümölcsöket.

Nézzük, mi a menete:

  • Beállítják a megfelelő hűtési hőmérsékletet.
  • A fonnyadás elkerülése érdekében 90 százalék körüli páratartalmat teremtenek.
  • A légtér oxigéntartalmát lecsökkentik, a széndioxid-tartalmát pedig kissé megemelik.
  • Forró vízzel és/vagy szódabikarbónás, timsós vagy klóros vizes áztatással fertőtlenítik a gyümölcsöket.
  • Kifejezetten erre a célra engedélyezett gombaölő szerekkel is kezelik a gyümölcs héját.
  • A termésre végül egy vékony viaszbevonat kerül, amely meggátolja a gyümölcs légzését, illetve megakadályozza a fonnyadást és a gombák héjba való bejutását.

A fentiekből következik, hogy a déligyümölcsök esetében számíthatunk arra, hogy a terméket valamilyen tárolhatóságot növelő kezelésnek vetették alá. Az esetek jelentős részében ez nem jelent különösebb problémát vagy kockázatot, mert a termék meghámozásával a héjon maradt anyagokat is eltávolítjuk

– írta a Nébih.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...