5 magyar étterem, ahol igazi balkáni csevap, ajvár, pljeskavica vár

Mindegy, hogy az eredeti helyszínen kaptunk rá az ízekre vagy egy balkáni ételeket kínáló étteremben szerettünk bele a specialitásokba. A régió konyhája sokféle, egyszerre ismerős és mégis új.

Fel tudnál sorolni a cevapon, pljeskavicán és ajváron kívül további öt balkáni specialitást? Lehet, hogy hirtelen nem annyira, pedig a régió igazán nagy és változatos. Albánia, Bulgária, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Montenegró, Szerbia mindenképp ide tartozik, de ha szigorúan földrajzilag és nem politikailag-kulturálisan vesszük, akkor Görögország szárazföldi része és Törökország egy szelete is a Balkán része. Így aztán a karakteres grillezett húsokon, padlizsánokon ls baklaván túl is van élet. Mutatjuk is, hogy merre érdemes itthon balkáni fogásokat enni!

Gurman Balkan Grill & Pizza, Kecskemét

A kecskeméti étterem szíve és lelke a faszenes sütő / Fotó: Facebook

A kecskeméti étterem szíve és lelke a faszenes sütő, ezen készülnek a csevapok, a pljeskavica, ugyenez baconös-sajtos variációban, de kemencében sült csülkük például ajvárral és párolt lilakáposztával lett kitalálva, illetve lepénykenyeret adnak hozzá. Mi több, csevappal töltött lepény is elérhető. Zárásképp fügés-diós baklavát érdemes választani.

Az adagok emberesek, ahogy az ízek sem finomkodnak.

Balkán Bisztró, Pécs

Nemcsak az ételekben, de a vendégszeretetben és temperamentumban is délre húznak / Fotó: Facebook

Úgyis jóval délebben vagyunk, Pécsett a Balkán lassan 10 éves lesz és a város nagyon szereti.

Eleve úgy fogalmaznak, hogy bisztrókonyhát csinálnak a Balkán kapujában és ezt tényleg így kell elképzelni. Nemcsak az ételekben, de a vendégszeretetben és temperamentumban is délre húznak, ami üdítő jelenség. Friss sopszka, kajmak, lepénybe halmozott csevap, köfte közül válogathatunk, de mi leginkább a nagy, két személyre megálmodott balkáni ízelítőt ajánlanánk. Biztos, hogy nem marad utána hiányérzet. Ha mégis, akkor jöhet a bajadéra, a horvát réteges nugát is! Külön megjegyeznénk, hogy ez egy extrán hangulatos vendéglátóhely!

Csevapivo, Budapest

Modern hely, egyszerűen, de nagyszerűen, rövid, de velős menüvel / Fotó: Facebook

Viszonylag új szereplő a fővárosi Hollán Ernő utcában, viszont a nálunk élő horvátok, szerbek, albánok már meg is találták maguknak és örömmel méltatják eredetiségéért.

Modern hely, egyszerűen, de nagyszerűen, rövid, de velős menüvel és az ételeken kívül balkáni italokkal. Van például Jelen sör és Gorki List keserű is, amik ritka vendégeknek számítanak. Kínálnak szarajevói és Banja Luka-i csevapot, pljeskavicát kajmakkal, szuper a sopszka, az ajvárjuk Macedóniából érkezik. A mennyei bosnyák édesség, a Tufahija is elérhető, ami egy dióval jócskán megtöltött, cukorszirupban főzött alma, rajta némi tejszínhabbal.

Adria Café, Szentendre

z egyik kedvencünk mindenképpen az Adria Café / Fotó: Facebook

Szentendre városának sok a balkáni kötődése, a szerb és dalmát kulturális kapcsolódása, ezért nem csoda, ha több ilyen jellegű éttermet is találunk az egyik kedvenc Pest-közeli városkánkban.

Az egyik kedvencünk mindenképpen az Adria Café, ami a mediterrán/balkáni vonalat erősíti, sok halétellel, grillezett húsokkal, rengeteg friss és grill zöldséggel. Ők a görög befolyást sem hagyják ki a szórásból, így tzatziki, souvlaki, halloumi sajt is kapható. Kint a kerthelyiségben és odabent is átjön a képviselt stílus. Télen is elhozza azt a kellemes légkört, amire a hideg napokon vágyakozunk, hogy nyáron meg is induljunk a Balkánra!

Classic Grill Szerb Étterem és Pince, Szeged

„A délvidék parázskonyháját” hozták el Szegedre / Fotó: Facebook

„A délvidék parázskonyháját” hozták el Szegedre, a város kedvenc balkáni éttermébe, melynek természetesen a kerthelyiségében szeretünk a legjobban időzni.

A letisztult, visszafogott ízek helyett az intenzív fűszerezés, a grillrács és a faszén nyújtotta extra íz: a semmihez sem hasonlító füst és pörzsanyag a lényeg. Többféle csevapjuk közül érdemes kipróbálni a bácskait is (ezt füstölt sajttal töltik), a macedón báránysült is etalon, de a vajdasági bőségtállal és a Classic tállal is jól választunk, hiszen rajta van a választék színe-java.

Címlapkép: Facebook

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ismerj meg még több kedves, érdekes és ínyenc helyet:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...