Van-e új a nap alatt? 6 izgalmas új étterem a Balaton körül

A balatoni gasztronómia évről évre egyre színesebb képet mutat. Míg minden szezonban nagy port kavarnak az aktuális szállás-, strandbelépő- és lángosárak, nem telik el év figyelemreméltó új helyek bejelentkezése nélkül. Hat új hely hat különböző stílusban, avagy csúcsgrill, Bíró Lajos-féle óriási rántott hús és kultúrbüfé a Balaton körül.

Ahol az idő is lelassul: Papillon

A Balaton egyik legfelkapottabb részén, a Káli-medence kapujában fellelhető a Papillon. Mindig gyanakodhatunk a természetközeliségre, ha utca- és házszám helyett helyrajzi szám jelez egy helyet, így van ez a pillangóról elnevezett új borbárban és grillétteremben is.

Káptalantótitól (és a kultikus Liliomkerti Piactól) Gyulakeszi felé továbbhaladva, a lakott területen kívül találjuk a Papillont, amelyet egy korábban is a vendéglátással foglalkozó pár nyitott. A műfaját nehéz volna behatárolni, leginkább olyan, mintha vendégségbe érkeztünk volna a legszebb kerttel rendelkező barátainkhoz. A Papillon nagy ereje ugyanis a keresetlen bája mellett a pazar panoráma a tanúhegyekre. A hosszan elnyúló zöld mezők, lankák látványát pedig receptre kellene felírni a városi embernek. Nem is kell más ide, mint limonádé és fröccs, vajon pirított parázsburgonya, egyszerű grillhúsok és grillezett szendvicsek.

Bővül a Szigliget Várudvar: Buja Disznó(k) és Bartók – reggel.délben.este

15 kilométerre a Papillontól, közelítve a Balaton-partot, magasodik a Szigligeti Vár. A 750 éves erődítmény alatt nyitott meg a Szigliget Várudvar Gerendai Károly és üzlettársai projektjeként, ahol a gasztronómia mellett a kultúráé a főszerep.

A zenei és színházi előadások, filmvetítések mellett sem maradunk étlen-szomjan. A Digó Pizza idén már a második évét kezdi nápolyi pizzakorongjaival a várudvarban, akárcsak a Rácz Jenő-féle Nemrossz. Míg tavaly kacsahúsos ételek készültek itt a celebséf neve alatt, idén Rácz Jenő desszertműhelye költözik a Balatonra, és édes ízekkel vár.

Új szereplő a „középkori food courtban" a Bíró Lajos-féle Buja Disznó(k). A rántott disznóságokban erős séf az utcai ételei legjavával érkezik a Balatonra is a következő csatakiáltással: „Gyertek rántott húsozni!" Papírtányérra kerül a Bíró-féle Lallipop, a fapálcára tűzött rántott sajt is.

Szigliget Várudvar (Fotó: Facebook/Bartók Gastropub)

Újbuda gasztro-boulevard-ja, a Bartók Béla út is képviselteti magát Szigligeten. A Bartók – reggel.délben.este a környék egyik legkedveltebb találkozóhelye és brunch-étterme. Az már kiderült a XI. kerületben, hogy a művészvilág és egyetemi diákság tagjai kedvelik az étterem hangulatát, a Balatonon pedig néhány hete debütáltak leveseikkel és lecsóikkal.

Nem pici meglepetés: Picitmás étterem és manufaktúra

Balatonszőlősön a januárban bezárt Papok Borozója helyén nyílt új hely, Picitmás étterem és manufaktúra néven. Valódi mágnes a hely, pedig kívül esik a környék forgatagán. Érkeznek ide biciklisek, párok és családok, környékbeliek és turisták egyaránt, ugyanis a Picitmás többet nyújt egyszerű balatoni vendéglőnél.

Eddig sehol sem látott tatár beefsteak szarvasgombás macaronnal, kapribogyóval, marinált zöldségekkel és pirítóssal a balatonszőlősi Picitmás kínálatában (Fotó: Halász Péter)

Vendégmarasztaló, kisebb elvonulásra is alkalmas nyugágyak, egy komplett kis játszótér, fröccsterasz várja a betérőket – garantáltan nem fogunk csak egy gyors étkezésre maradni. Paraszti romantika és modern konyha, tisztelegve a magyar konyha hagyományai előtt: az északi part egyik új kedvence is lehet a Picitmás.

Balatonfüred másik arca: Vasüzlet

A Tagore-sétánytól távol, Balatonfüred Ófaluban nyílt meg a Vasüzlet, amely kizárólag a nevében retró. Huszár Mátyás neve határozza meg a hely stílusát és arculatát, aki korábban olyan topétteremben is dolgozott, mint a Michelin-csillagos Salt. Az ifjú séf még fiatalabb csapatot verbuvált maga köré, a Vasüzletben pedig kimaxolják a grillezést.

A Vasüzlet kínálata (Fotó: Facebook/Vasüzlet)

Az ételek bár rendkívül egyszerűnek tűnnek, mindegyiken érezhető a komoly éttermekben szerzett tapasztalat, a legmodernebb konyhai technikák ismerete, ezért egy szimpla sült hús (mangalicatarja) pecsenyelével vagy a sült zelleres spenótköret is olyan ízorgia, ami miatt néhány hét alatt híre ment a Vasüzletnek. Jó ízlésről tanúskodó craft sör választékkal, koktélokkal és laza, jó hangulattal várnak, a házilag készült sertés- és áfonyás szarvaskolbász pedig máris signature ételei a helynek.

Becsapósan szerény: Terülj Terülj

Az északi part felfutása után a déli part gasztronómiája is évről évre egyre erősödik. Siófokon nyílt egy minden ínyenc számára izgalmas gasztroműhely, a Terülj Terülj. A régi éttermi stílus senkit ne tévesszen meg, a konyha felfogása és alkalmazott technológiája a legmodernebb, ám a magyar konyha közkedvenceit értelmezik újra, de egyáltalán nem elvont formában.

Lepirított krumplis tészta kapros kovászosuborka-salátával (fotó: Facebook/Terült terülj)

Két felkészült, nagytudású séf, Molnár Péter és Bedegi András vezeti a helyet, akik olyan házias és retró ételeket sem szégyellnek étlapra tenni, mint a Cordon bleu, a rántott hús szalmakrumplival vagy a tojásos nokedli ecetes salátával. Ha kíváncsiak vagyunk, hogy kell ezeket a legjobb konyhák kifinomultságával, mégis közérthetően csinálni, a Terülj Terüljben nekünk is terítenek.

Street food kultúrkörnyezetben: Zam!

Ötletgazdája Lévai Balázs televíziós producer, aki csapatával a többszörös építészeti díjnyertes épületet tölti meg élettel, zenével, irodalommal, kiállításokkal, előadásokkal és workshopokkal, sőt, a Nemzeti Filmarchívum tekercsei is peregnek majd a nosztalgiavetítések alkalmával. Elsősorban inkább kulturális térként funkcionál a Zam!, amelynek emblematikus épülete a kortárs dizájnelemek mellett megidézi a Balaton aranykorát is, a sokat idézett retró évtizedeket.

A vendéglátásban azonban nem retróznak, igényes burgerekkel, grillen sült ételekkel, minőségi borokkal, sörökkel és koktélokkal, avagy a legjobb értelemben vett „strandétkezdével" várnak.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Szerző: Pásztor Rozina

Címlap: Facebook/Papillon Hivatalos


Ezeket is olvasd el!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...