Nettó egymilliós fizetést is elkérnek a szakácsok a Balatonnál

Pár hónapja még óriási elbocsátások voltak a vendéglátóiparban, most szinte alig találni munkaerőt, egyesek pedig akár a nettó egy millió forintos fizetést is elkérhetik a munkáért.

A Vendéglátók Ipartestülete szerint akár egymillió forintos fizetést is elkérhetnek a szakácsok a Balatonnál - derült ki az RTL Klub vasárnapi híradójából. A riport szerint jelenleg húszezer fős munkaerőhiánnyal küzdenek az ágazatban, vagyis minden ötödik munkahely üres annak ellenére, hogy néhány hónapja még óriási leépítések voltak az ágazatban. A vendéglátósok egy része azóta máshol talált állást (sokan az építőiparban), sokan pedig egyelőre még nem akarnak visszatérni előző foglalkozásukhoz.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint egy-egy szakács akár havi nettó egy millió forintos bérigénnyel is jelentkezhet egyes álláshirdetésekre, pedig a KSH 2021. márciusi adatai szerint a hivatalos havi átlagkereset még 168 500 forint volt. A forgalmas üdülőhelyeken már 20-30 százalékkal emelték meg a béreket.

A Balatonnál és a Tiszta-tónál hétvégente rekordközeli forgalom van, annyi belföldi turista látogat el ezekre a helyekre, mint a koronavírus-járvány előtt, a munkáltatók egy része pedig kárpátaljai, vietnami és mongol vendégmunkásokat keresve próbál munkaerőt szerezni a betöltetlen állásokra.


Ezek a hírek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...