Szavazz te is az év balatoni strandételére!

Idén már kilencedik alkalommal hirdetik meg az Év Strandétele versenyt, szavazz és dönts te is!

A legtöbb Balatonon nyaralónak van favoritja, ezért is övezi évről évre nagyobb
érdeklődés az Év Strandétele versenyt, melyet a Balatoni KÖR most kilencedszer is
meghirdet.

Idén már kilencedik alkalommal hirdetik meg az Év Strandétele versenyt

Az idei fő újdonság az, hogy a versenyben kiemelten értékelik, akár különdíjjal is, a
jóárasított ételeket, vagyis azt, ha egészséges, és lehetőleg helyi alapanyagokból sikerül
elérhető áron kínálni a nevezett ételt.

Tavaly óta külön díjazzák a strandbisztró és a strandbüfé kategóriát, így különlegesebb
alapanyagokból, komolyabb konyhatechnológiával készített ételekkel is lehet indulni, mivel
ebben a kategóriában is már egyre erősebb a balatoni kínálat. Szintén újdonságként szeretnének idén vegetáriánus, illetve vegán különdíjat is kiadni, ezért külön biztatják a nevezőket, hogy ebben a műfajban is nevezzenek ételt, hiszen ezen a téren kiemelten fontos erősíteni a balatoni kínálatot.

Július 15-ig lehet nevezni a kedvenceket!

Az elmúlt években olyan ételek nyertek, mint a Harcsa & Krumpli, a Vízikutya, Pulled Ponty, Gofcsi, Répa-dog vagy egy koviubi leves.

Idén vegetáriánus, illetve vegán különdíjat is osztanak majd

Kritériumok:

  • Az étel egészséges, jó minőségű, lehetőleg környékbeli vagy regionális alapanyagokból
  • készül,
  • egyszerű, de kreatív, nyárias,
  • gyorsan, és akár büfékben is elkészíthető, illetve bisztró kategóriában idén már lehet
  • nevezni különlegesebb ételeket is,
  • akár elvitelre is alkalmas,
  • szerepel a vendéglátóhely kínálatában.
Augusztusban 3-án tartják az eredményhirdetést

A verseny

A Balatoni KÖR augusztusban 3-án osztja majd ki a díjat, miután július 25-ig
előválogatással kiválasztják azokat, akik a döntőbe jutnak a benevezett ételek közül.
Nemcsak bisztrók vagy büfék nevezhetik saját ételeiket, bárki nevezheti kedvencét, ez
esetben azonban mindenképp egyeztetni kell a nevezendő hely tulajdonosával, hogy
egyáltalán indulni akarnak-e a versenyen az adott étellel!

Jelentkezni július 15-ig lehet az info@balatonikor.hu e-mail címen, megadva:

  • a nevezett hely elérhetőségét: cím, e-mailcím, kontaktszemély és telefonszáma,
  • a nevezett legfeljebb két strandételt, ételfotóval és rövid leírással:
    alapanyagok, elkészítése pár szóban, az étel, illetve nevének története (ha van), és annak
    tömör indoklása, miért tartják ideális strandételnek.

Azok az ételek esélyesek a győzelemre, melyeket bármelyik strandbüfében vagy tóparti
bisztróban el lehet készíteni, mert a végső cél, hogy a receptet máshol is átvegyék, ezzel
megújítva a strandgasztronómiát.

Nevezni továbbra is lehet levessel, főétellel és desszerttel egyaránt. Ezek alól
természetesen a klasszikus strandételek (pl. sült kolbász, palacsinta) sem kivételek,
amennyiben valahol máshogy, illetve sokkal jobban készítik a megszokottnál.

A versenyen bármelyik part menti büfé vagy étterem is indulhat, vagyis nem kell
közvetlenül strandon lennie, elég, ha a parthoz közeli hely.

5 kategóriában osztanak majd díjakat

A szervezők idén is a balatoni gasztrotrendek megítélésére leginkább hivatott zsűrit kérnek
majd fel, hogy győztest válasszon.

A zsűri tagjai minden helyszínen több ételt is megkóstolnak majd, hogy teljes képet
kapjanak a büfé kínálatáról, és az egyes helyszíneken döntik el, hogy mely ételek lesznek
esélyesek az Év Strandétele címre.

Idén díjazott kategóriák:

  1. a fődíj, az Év strandétele (büfé vagy bisztró kategóriában)
  2. a büfé vagy bisztró kategória legjobbja (attól függően, hogy a kettő közül melyik nyeri a
    fődíjat, a másik kategória legjobbját is díjazzuk)
  3. az Év felfedezettje (ha lesz ilyen)
  4. az Év jóárasított strandétele (ha lesz megfelelő)
  5. az Év legjobb vegetáriánus vagy vegán strandétele (ha lesz megfelelő)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...