A legtöbb Balatonon nyaralónak van favoritja, ezért is övezi évről évre nagyobb
érdeklődés az Év Strandétele versenyt, melyet a Balatoni KÖR most kilencedszer is
meghirdet.
Az idei fő újdonság az, hogy a versenyben kiemelten értékelik, akár különdíjjal is, a
jóárasított ételeket, vagyis azt, ha egészséges, és lehetőleg helyi alapanyagokból sikerül
elérhető áron kínálni a nevezett ételt.
Tavaly óta külön díjazzák a strandbisztró és a strandbüfé kategóriát, így különlegesebb
alapanyagokból, komolyabb konyhatechnológiával készített ételekkel is lehet indulni, mivel
ebben a kategóriában is már egyre erősebb a balatoni kínálat. Szintén újdonságként szeretnének idén vegetáriánus, illetve vegán különdíjat is kiadni, ezért külön biztatják a nevezőket, hogy ebben a műfajban is nevezzenek ételt, hiszen ezen a téren kiemelten fontos erősíteni a balatoni kínálatot.
Július 15-ig lehet nevezni a kedvenceket!
Az elmúlt években olyan ételek nyertek, mint a Harcsa & Krumpli, a Vízikutya, Pulled Ponty, Gofcsi, Répa-dog vagy egy koviubi leves.
Kritériumok:
- Az étel egészséges, jó minőségű, lehetőleg környékbeli vagy regionális alapanyagokból
- készül,
- egyszerű, de kreatív, nyárias,
- gyorsan, és akár büfékben is elkészíthető, illetve bisztró kategóriában idén már lehet
- nevezni különlegesebb ételeket is,
- akár elvitelre is alkalmas,
- szerepel a vendéglátóhely kínálatában.
A verseny
A Balatoni KÖR augusztusban 3-án osztja majd ki a díjat, miután július 25-ig
előválogatással kiválasztják azokat, akik a döntőbe jutnak a benevezett ételek közül.
Nemcsak bisztrók vagy büfék nevezhetik saját ételeiket, bárki nevezheti kedvencét, ez
esetben azonban mindenképp egyeztetni kell a nevezendő hely tulajdonosával, hogy
egyáltalán indulni akarnak-e a versenyen az adott étellel!
Jelentkezni július 15-ig lehet az info@balatonikor.hu e-mail címen, megadva:
- a nevezett hely elérhetőségét: cím, e-mailcím, kontaktszemély és telefonszáma,
- a nevezett legfeljebb két strandételt, ételfotóval és rövid leírással:
alapanyagok, elkészítése pár szóban, az étel, illetve nevének története (ha van), és annak
tömör indoklása, miért tartják ideális strandételnek.
Azok az ételek esélyesek a győzelemre, melyeket bármelyik strandbüfében vagy tóparti
bisztróban el lehet készíteni, mert a végső cél, hogy a receptet máshol is átvegyék, ezzel
megújítva a strandgasztronómiát.
Nevezni továbbra is lehet levessel, főétellel és desszerttel egyaránt. Ezek alól
természetesen a klasszikus strandételek (pl. sült kolbász, palacsinta) sem kivételek,
amennyiben valahol máshogy, illetve sokkal jobban készítik a megszokottnál.
A versenyen bármelyik part menti büfé vagy étterem is indulhat, vagyis nem kell
közvetlenül strandon lennie, elég, ha a parthoz közeli hely.
A szervezők idén is a balatoni gasztrotrendek megítélésére leginkább hivatott zsűrit kérnek
majd fel, hogy győztest válasszon.
A zsűri tagjai minden helyszínen több ételt is megkóstolnak majd, hogy teljes képet
kapjanak a büfé kínálatáról, és az egyes helyszíneken döntik el, hogy mely ételek lesznek
esélyesek az Év Strandétele címre.
Idén díjazott kategóriák:
- a fődíj, az Év strandétele (büfé vagy bisztró kategóriában)
- a büfé vagy bisztró kategória legjobbja (attól függően, hogy a kettő közül melyik nyeri a
fődíjat, a másik kategória legjobbját is díjazzuk) - az Év felfedezettje (ha lesz ilyen)
- az Év jóárasított strandétele (ha lesz megfelelő)
- az Év legjobb vegetáriánus vagy vegán strandétele (ha lesz megfelelő)