Szép igazolás Füreden: Groenk Deli
A MÓR24 bezárásával egy Michelin-kalauz által is ajánlott étterem köszönt le a Balaton partján. Bár azt csiripelik a madarak, hogy a MÓR24 története folytatódik, addig a füredi üzlethelyiség sem marad üresen. A Groenk Deli a Velencei-tónál lett sikersztori, és a történet stílusosan éppen a Balatonnál folytatódik. A tópartot és az üdülőszezon sajátosságait jól ismerő tulajdonosok tovább vitték magukkal a már bevált receptet: a csemegékkel teli delikáteszt, a comfort foodokra épülő konyhát és a gasztrokulturális, közösségformáló programokat. Faszénen sült ételekkel, atom burgerrel, belül olvadó camembert-rel, sült kolbásszal, gnocchival, császármorzsával és kisüzemi sörökre, habzóborokra épített tematikus estekkel és pizzaworkshoppal izzítják a füredi életet februárban is.
Balatonfüred, Jókai Mór u. 24.
Télen-nyáron halbüfé: Aszófői Halsütő
Az Aszófői Halsütő a Balaton ikonikus halsütödéje, nem érdemtelenül. A balatoni vendéglátás melletti elkötelezettségüket hűen jelzi, hogy a sokak fejében nyári csemegeként jegyzett, papírtálcán érkező sült halat ők az év minden szakában sütik. Tavaly nyáron ünnepelték a 11. születésnapjukat, és ha a népszerűségüket vesszük alapul, még sok szülinapi zsúrra készülhetnek. Az újhullámos menő street foodosokkal ellentétben ők a legpuritánabb díszletek között várnak, keressétek a sötétbarna farönkös büféépületet: sült keszeg, süllő, fogasfilé, ponty, hekk (és a többiek), na és ponty- és harcsahalászlé is elérhető náluk, nem csak strandpapucsban csattogva a büféablak elé.
Aszófő, a 71. sz. főút mellett
Egy fecske is csinálja a nyarat: Káli Fecske
A parttól északra, Ábrahámhegyen és Kisörspusztán túl Salföldre is érdemes ellátogatni, ha téli örömökre vágyunk a Balatonon. A Káli Fecske nem egy tucathely: most éppen korcsolyázni invitálnak, egészen február végéig. Korábban színházi előadásokkal és koncertekkel vonzották Salföldre a közönséget a Thália Színház társulatával és a Balatoni Kultkikötővel együttműködésben, a Káli Kultúrtér pedig kortárs művészeti kiállításoknak ad otthont. A téli időszakban hétközben a kávézó kínálatával és süteményekkel várnak, péntek-szombat-vasárnap pedig az étterem is beüzemel: rántott malacfüllel, a “mindenki-kedvence” cigánypecsenyével, gyerekmenüvel és mákos/diós házi nudlival az étlapon.
Salföld, Templom utca 1.
Az Egy Csipet Nápoly Pizza & Brunch sem egynyári kaland volt
Siófok-Balatonszéplakon boldogítja a télen is balatonozókat az Egy Csipet Nápoly csapata. Idén nyitottak, habár a csapat már eddig is a déli part vendéglátását erősítette. A Siófok nyugati határában található Törekiben működő Egy Csipet Nádas étterem (még) lazábbra fogott spin-offját két kontérből alakították ki, igen takaros módon. A hely stílusából adódóan azt gondoltuk, hogy téli álomra szenderül, de nem. Az Egy Csipet Nápoly téliesített terasszal és kiszállítással erősít, előre meghirdetett időpontokban pedig brunch-okkal is várnak. Itt tényleg nápolyi a pizza, nem csak nápolyi jellegű, a kemence pedig a mínuszokban is izzik!
Egy Csipet Nápoly Pizza & Brunch
Siófok, Vécsey Károly u. 23.
Baráti árú ebédmenüvel is kedveskedik a Kedvesem Bisztró
Balatonlelle kikötőjét célozzuk be, a Móló sétányon fogunk ráakadni a Kedvesemre is. A modern, elegánsra szabott étteremhez illenek a szépségesen tálalt gourmet fogások. Fine dining jegyeket fedezhetünk fel az ételekben, de az adagok nagyobbak, az ízek pedig ismerősek lesznek. A magyar és mediterrán kedvencek között a Balaton egyik legjobb gulyását (marhapofából), a Joël Robuchon receptje alapján készített, méltán világhíres krumplipürét, ropogós pankóban sütött rántott húst is találunk, a kacsakedvelőknek pedig ne legyen kétsége afelől, hogy mit válasszanak a jobbnál jobb sültek közül. Elképesztően kedvező árú déli menüvel pörgetik hétközben is a konyhát, mindössze 2200 forintért ebédelhetünk náluk. Lellén és Bogláron ki is szállítják az ebédeket.
Balatonlelle, Móló sétány
Kedves étlap, szívélyes kiszolgálás: Lóki Csárda
Balatonújlaktól délre, Kéthelyen is túl, Marcali irányában találjuk a nyáron árnyas fákkal benőtt Lóki Csárdát és udvarát. A szabadtéri asztalok most várják a jó időt, de a hagyományos balatoni csárda ilyenkor is üzemel. A klasszikus berendezést és hangulatot megőrizték, cserépkályha, vadásztrófea, a fehér alapon piros szövésű (száda) függöny, a régi bársonyszékek is egy elmúlt korszakba repítenek. Az étlap kedvesen retró olyan címekkel, mint az Ezt is ennénk, azt is ennénk… vagy a Gyerekszáj, ami soha be nem áll. A Lóki a régi iskolát képviseli, de modernre hangolt fogásokkal is szolgál: a jól ismert nagy fatányéron a töltött-rántott húsok sajttal szórva sült krumplival érkeznek, de a ropogós csülköt már újabb módi szerint készült tányéron szervírozzák, a fogasfilé pankómorzsát kap, és más újító szellemű fogások is frissítik a kínálatot. Azért a hagyományos csárdastílusra készüljünk, ami a magyar népléleknek gyógyír a jeges szélben és mínuszokban!
Marcali Lókpuszta 0199/11 Hrsz.
Címlapkép: Groenk Deli / Facebook
Szerző: Haranghy Orsi
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Étteremajánlóban nincs hiány nálunk: