Senki sem születik profinak és hibátlannak, a konyhában sem, még egy séf sem. Ezt fontos megjegyezni, DE. Miért ne javítanánk átlagunkon azzal, hogy a jó tanácsokat megfogadjuk, a rossz szokásokat és a hülye gyakorlatokat meg megszüntetjük? Hát nem? Tudtad például, hogy a sütéshez és főzéshez használt olajokat mindig jó, ha sötét helyen tartod, távol a hőtől? Vagy hogy csomó esetben feleslegesen hámozod meg a zöldségek vagy gyümölcsök héját?
Lássuk, melyek azok a bakik, amiket jobb, ha elkerülsz:
5 főzési és sütési hiba, amit kerülj el:
1.) Extra szűz olívaolajjal sütsz:
nem kell olajban sütéshez extra szűz olívát használnod, mert egyrészt drágább, másrészt hamarabb kezd el égni, és távoznak belőle az értékes alkotóelemek. Tudjuk, hogy trendi ezt használni mindenhez, de ha olajban sütsz, kifejezetten sütésre való olívaolajat vegyél vagy napraforgót, esetleg repcét, kókuszzsírt. Az extra szüzet meg salátákhoz, tésztákhoz, mártásokhoz tedd.
2.) Főzöd a zöldségeket:
minek? Ez egy olyan rossz szokás, amit kivételesen sokan a szüleinktől vettünk át, de ezt speciel kár volt. A zöldségek (gőzben) párolva tartják meg értékes tápanyagaikat, bő vízben szétfőnek, elvesztik roppanós textúrájukat is, és szinte minden értéküket.
+ tipp: blansírozd őket, ami azt jelenti, hogy pár perces forró vízben való főzés után gyorsan jéghideg víz alá rakod a zöldségeket.
3.) Elöl hagyod az olvadó húst:
gondolkozz előre, és a szobahőmérsékleten a mosogatótálcában hagyott olvadozó húsok helyett - amiknél jóval magasabb a fertőzésveszély is - előző este vedd ki a fagyasztóból, ami kell, rakd lefedett tálba úgy, hogy a kiengedő húslé se folyhasson semerre, és irány a hűtő!
4.) Az olajokat közel tartod a tűzhöz:
ne tedd, mert megavasodnak, rossz ízük lesz, és dobhatod ki őket. Szóval se az olívát, se a repcét, se a napraforgót, se semmilyen olajat ne tárolj a tűzhelyhez közel vagy direkt napsütésnek kitéve - hűvös, sötétebb polcokat, szekrényeket ajánlunk inkább.
5.) Feleslegesen hámozol:
kígyó- vagy fürtösuborka a salátába - minek hámozni, ha nem fáj tőle a gyomrod? Több a meló vele, és mindig a héjához közel van a legtöbb vitamin és tápanyag. Ugyanitt almagerezdek délutáni nasiként - miért ne ennéd meg a héját is, hacsak nem vagy kisbaba, vagy nincs fogad? Padlizsán, cukkini a raguba, tésztára szintén simán mehet héjastul!
Receptajánló:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több okosság: