Csúcsot hoznak, csak a mindennapokba – A David’s Kitchen bakeshopban jártunk

Mi a különbség a bakeshop és a pékség/reggeliző között? És mit kezd a feladattal a fine dining világából érkező amerikai-izraeli házaspár, akik Budapesten találták meg a számításaikat?

Ha a 10 évvel ezelőtti Budapesten járnánk, akkor nagyítóval kellene keresni a jó pékségeket, nem különben a kifejezetten reggelire specializálódott helyeket. Egy-egy étteremben lehetett csak megtapasztalni a jó kovászos kenyér élményét, majd megkérdezni, hogy mégis honnan a vekni. Mára szerencsére se szeri, se száma a tényleg remek budapesti kovászos pékségeknek, és még mindig jönnek új szereplők, sokszor kifejezetten stílusteremtően. Ilyen lett a David’s Kitchen is, ami már nevével mutatja, hogy bőven túllép a kenyér-kifli-kávé vonalán. Lássuk, miért lett pár nap alatt rajongás tárgya!

Liora és David Seboek / Fotó: Forgács Zsuzsi

Liora és David Seboek

Liora és David Seboek lassan 30 éve választották otthonuknak Budapestet, és a kezdetek kezdetén fine dining éttermet vittek, még az V. kerületi Magyar utcában. Akkor hozták el a magasgasztronómiát a fővárosba, amikor ez még nem volt trend, és csak néhány hasonló étterem működött. Innen aztán az Andrássy útra költöztek, végső állomás pedig a Dorottya utca lett a Baraka számára. Nagyszerű szakemberekkel dolgoztak, figyelemre méltó volt a konyhájuk és az egész, nagyon elegánsra szabott étterem.

Minden vacsorának vannak fénypontjai, és a Barakában szinte az összes esetben a kedvencek között szerepeltek a kenyerek, péksütemények. Nem véletlen: David cukrász és pékmester végzettsége miatt evidens volt, hogy ez az ő pályája, még tulajdonosként is. Szenzációs kísérő péksütik születtek: csupavajas briósok, mesteri levelesek, emlékezetes kenyérfélék.  

Valaki csak egy baguette-ért ugrik be estére, más gyors kávéra és péksütire / Fotó: Forgács Zsuzsi

A David’s Kitchen csúcsgasztrót hoz a mindennapokba

A koronavírus-járvány aztán jött, és nem kegyelmezett, a házaspár úgy határozott, hogy elengedik a fine diningot, a Barakát és a sok szép emléket. Racionalizálnak, nem váltanak a gasztróból, viszont valami olyannal fognak jelentkezni legközelebb, ami sokkal elérhetőbb, közérthetőbb, több emberhez szól, és gazdaságilag is kiszámíthatóbb, mint a csúcsgasztró.

Lényegében csúcsot hoznak, csak a mindennapokba. Nem tízfogásos fantáziamenükkel, hanem foszlós péksütikkel, egyedi szendvicsekkel, csokoládéban úszó babkákkal.  

A Klauzál téren találjuk a David’s Kitchent, a vásárcsarnokból kilépve jobbkézre. Még nem egész két héttel a nyitás után olyan forgalmat bonyolítanak, hogy öröm nézni, ráadásul sokféle motivációval érkeznek, sok felől. Valaki csak egy baguette-ért ugrik be estére, más gyors kávéra és péksütire, miközben a fülében megy a meeting, de jönnek gratulálni a szakmabéliek is. Amikor mi reggeliztünk, a legvilágosabb asztalnál, a közeli építkezésről jött két melós srác, ebédre vettek szendvicset.  

Inkább bakeshop a funkció, mintsem szimpla pékség / Fotó: Forgács Zsuzsi

Bakeshop, nem szimpla pékség

Ahogy írtuk, nem véletlen, hogy a David’s Kitchen nevet kapta a hely, hiszen inkább bakeshop a funkció, mintsem szimpla pékség. Lehet komplett reggelit kérni, vannak a pultban szendvicsek és egész ebédnek is beillő fantáziadús bowl-ok, kis delibolt funkciót is betöltenek, és omlós kekszeket, előre csomagolt granolákat is kínálnak. Ez a rész még bővül is a jövőben: kencéket is árulnak majd, saját receptúra alapján készítve, hogy haza lehessen vinni a remek kenegetőket.  

A pékáruk kínálatát nem akarják lefixálni, David mindig készül majd valami új finomsággal, megmutatják a vendégeknek, hogy mit tudnak akár sós, akár édes fronton. Nyilván, amiket keresnek, és amivel nagy a siker, az marad a pultban, de folyamatosan lesznek újdonságok, különlegességek. Különösen a mediterrán, közel-keleti vonalról.  

Készül a tészta / fotó: Forgács Zsuzsi

Minden, aminek köze van az olívaolajhoz, az olajbogyóhoz, a könnyedebb friss sajtokhoz, illatos zöldfűszerekhez, paradicsomhoz, fokhagymához. Mi cukkinivel és hagymával halmozott, szinte 6-8 centi magas focacciát kóstoltunk, amit azonnal beletunkoltunk a házi labneh-ba (közel-keleti sűrű, lecsöpögtetett joghurtsajtkrém), majd kentünk rá egy kis friss paradicsomot is, amit a sajtos-szezámos jemeni burekhez kaptunk. A szabályosság, sorrendiség nem éppen a Földközi-tenger országainak sajátossága, éltünk ezzel a déli, keleti könnyedséggel.  

Aprópó, könnyedség:

kóstoltunk egy felhőpuha, foszlós, zöldfűszerekkel, friss sajttal, szárított paradicsommal és olívával töltött péksütiti is, ami most készült először. Még langyosan téptünk belőle, hogy aztán hitetlenkedve rázzuk a fejünket, hogy mi ez az ízgazdagság és puhaság? Kiemelkedő volt. 

Bár szendvicset ezúttal nem kóstoltunk, hívogatóan néznek ki, és egy egész fogásnak beillenek: an, amit humusszal kennek, a csirkés szendvics belevalója pedig a Klauzál téri Vásárcsarnok húsosától érkezik hozzájuk. Kóstoltunk viszont egy brunch bowl-nak keresztelt fogást, ami mentával kevert kuszkusz volt, kis tahinivel, lime-mal, grillezett répával és karamellizált dióval. Laktató és mégis könnyed választás.  

Lehet komplett reggelit kérni, vannak szendvicsek és egész ebédnek beillő bowl-ok is / Fotó: Forgács Zsuzsi

Nagyot szólt a sajtóban a David’s Kitchen összes csokoládés édessége

A babka és a rugelach is. Tényleg nagyon gazdag sütemények, rengeteg csokival, a babka magvakkal és delejező, örvényes keresztmetszettel. A Pozsonyi út után most ezen a VII. kerületi lokáción is hívogatnak végre a babkák, és a már sajnos megszűnt Dob utcai Frölich helyett itt is van nagyon nagyon édes és babonázó rugelach is. Sokan örülnek ennek a környéken, és hiába a friss nyitás, van, aki, ha teheti, csak egy-egy szelet babkát és rugelach-ot visz haza… vagy fogyasztja el útközben, “véletlenül”.  

Fotók: Forgács Zsuzsi

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További érdekességek az oldalunkról:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...