Nehéz sorsú családoknak segítettek a bajai halászlébajnokok

Nehéz sorsú családoknak, valamint a bajai mentőállomás dolgozóinak főztek a Bajai Halászléfőző bajnokok. A februári hidegben csaknem 150 adag melegétel készült. (x)

Segíteni és népszerűsíteni: egyik sem áll távol a Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesületétől. Legutóbbi akciójuk mindkét célnak eleget tett: 70 kg halból főztek kitűnő halászlét a nehéz sorsú családok, valamint a bajai mentőállomáson szolgálatot teljesítők számára, közben pedig a sajtó képviselőinek meséltek a főzés folyamatáról, az élő hagyomány jelentőségéről.

Készül a halászlé (fotó: Kelemen Áron)

Baján aligha él olyan ember, aki ne ismerné legalább az elméletet – a többség természetesen a gyakorlatot is –, így ezúttal főként az országos média figyelmének felkeltése volt a cél - az érkezőket a szervezők nevében Martonosi Attila köszöntötte. Főzéssel próbálkozott többek között a TV2 stábja, de több különféle médium és felület is képviseltette magát. Az egyesület tagjai és vendégei tizennégy bogrács alá gyújtottak a rendezvényt támogató Koller Halbolt előtt a február 11-i csikorgó hidegben.

,,A bajaiakat az időjárás sosem zavarhatta meg!" – jelentette ki a szervezők nevében Farkas Attila, aki szerint fölösleges azon vitázni, a szegedi vagy a bajai halászlé minősítése magasabb.

Szerintünk a jó halászlé könnyen elkészül és finom. Mi nem passzírozunk, nem készítünk alaplét, emiatt nagyon hamar megfő a halászlénk. A cél az, hogy minél többen fogyasszák ezt az egészséges étket, a népszerűsítésre és a jótékonysági főzésekre pedig egyesületünk mindig készen áll

– mondta a szakember.

,,Elrontani akkor lehet, ha túlgondoljuk, túlbonyolítjuk" – állítja Koller Zoltán is, aki barátjával, Pass Ferenccel egybehangzóan mondja: a halászlé nagyszerűsége épp az egyszerűségben rejlik. Mindketten rutinos halfőzők, Pass Ferenc évente számos alkalommal főz nem csak a családjának, de ismerős társaságoknak kérésre is, illetve az általa szervezett úszóversenyek sem múlhatnak el igazi bajai halászlé nélkül. A főzés tudományát még gyermekkorában sajátította el a csátaljai nagymamától, majd maga is továbbadta fiainak.

A főzők: Farkas Attila, Hováth László, Pass Ferenc és Koller Zoltán (fotó: Ádám Péter)

Kolleréknél szintén családban öröklődött a tudomány: apa adta át a tudást fiának, ő pedig tovább. Az is hamar kiderül, hogy hasonló módszert követnek: a bográcsba előbb a hagyma kerül a vízzel, majd mintegy negyed óra főzés után jöhet a fej és a farok, majd a paprika. További negyed óra múltán a halderék is belekerül, majd a végén a belsőségek, esetleg néhány korty bor. Az eredmény minden esetben kitűnő, ami természetesen az alapanyagok minőségén is múlik: abban is egybehangzó a vélemény, hogy mindenből csakis a lehető legjobbat szabad használni. Jelen esetben a minőségre nem lehetett panasz: a 70 kg halat a főzéshez a Koller Halbolt ajánlotta fel (már nem először társulnak jótékonysági főzésekhez), amelyet kitűnő paprikával fejelt meg Szerletics Tamás (Bácska Aranya).

,,Baján nincs gond a fogyasztással, országos szinten azonban ösztönözni kell még az embereket, megmutatva nekik, hogy a kitűnő minőségű magyar halból gyors és ízletes étel készíthető"

– emelte ki Németh József, a Magyar Gasztronómia Szövetség déli régiójának elnöke. - ,,Aki nem tud háromnegyed óra alatt halészlét főzni, inkább hozzá se fogjon!" – fokozta a régióelnök, kiemelve az öt hozzávaló (hal, víz, hagyma, paprika, só) egyszerűségét, valamint jellegzetes vonásként a gyufatészta jelenlétét. Arról is biztosított mindenkit: a szakma is harcol azért, hogy a bajai halászlé a világörökség része legyen.

Bár ez távlati cél, a bajaiak kedvenc étkének rajongótábora valószínűleg ez alkalommal is tovább gyarapodott országos szinten, miközben a helyiek örvendhettek a nemes kezdeményezés gyümölcsének. Az elkészült 150 adag halászlét a családsegítő szolgálat és a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai által összeállított lista alapján kaphatták meg a rászoruló családok. Többen a helyszínen vették át az adományt, mások számára a közterület-felügyelet munkatársai szállították ki, és a mentőállomásra is eljutott az oda szánt tucatnyi adag.

Jó ízek, jó érzések, jó emlékek. A halászléfőző bajnokok és halászlét főzni szeretők mindezekkel ismét gazdagodhattak.

Legújabb receptek

Ropogós sajtos hagymakarika

Tiktokon nagyon elterjedt ez a recept, ahol két hozzávalóból egy finom, egyszerű és még csak nem is egészségtelen nasit készítenek. Korábban erre a ropogós parmezánrétegre fektettek ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Húsvét 2025: az idei dátumok, tudnivalók és a legjobb böjti...

2025-ben viszonylag későn érkezik a húsvét, hiszen április 18-án kezdődik: ekkorra talán már igazi tavaszi időjárásunk lesz, mely még több locsolót csalogat vendégségbe. Mindent egy helyre gyűjtöttünk nektek az idei böjti napokról, a húsvéti ünnepről és receptekről: mikor mit együnk, mit főzzünk és süssünk, illetve mikor vásároljunk?

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Kelt tészta készítése

Sokan félnek a legfinomabb sütemények alapjául szolgáló kelt tészta készítésétől, pedig csak bátran bele kell vágni, aztán jön minden magától! Én tizenévesen már elkezdtem, és ...

Sajtos rudak sertészsírral

Valahol az internetem találtam rá a receptre. Mivel nagyon ízlésesen volt fotózva, fölkeltette az érdeklődésemet, és szeretek újdonságokat kipróbálni, ezért megsüttötem ... Pazar ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!