Bagett A-tól Z-ig - avagy minden, amit a ropogós franciáról tudnod kell

Napóleontól a Fendin át, a szendvicsektől az automatákig: íme 20 tény és érdekesség, amit tudnod kell, ha szereted a bagettet, a franciák tradicionális kenyerét.

Adag

Az 1900-as években naponta átlagban három bagettet ettek a franciák fejenként. Mára ez már lecsökkent egy félre. Ez a megváltozott étrendnek köszönhető, mivel ma már egyéb szénhidrátforrásokból - például tésztából - pótolják ezt.

Automata

2011-ben robbant a hír, hogy egy párizsi pék létrehozta a bagett automatát, ami 0-24-ben elérhetővé tette a pékremeket.

Fendi

A divat szerelmesei a bagettről elsőre vélhetőleg nem a kenyérre, hanem a Fendi márka ikonikus táskájára asszociálnak, ami természetesen erről a pékáruról kapta a nevét, méghozzá azért, mert a hónunk alá tudjuk csapni, akárcsak a franciák kedvencét. Egyébként rengeteg plusz fakkot találunk benne a személyes holmijaink tárolására is.

Gall reggeli

A bagett a francia reggelik sztárja: törnek belőle egy darabot, megkenik vajjal, lekvárral, és kész. Ugyanúgy szerves része a mindennapi reggeleknek, ahogy a croissant, a pain au chocolat, a narancslé, a tea, a kávé vagy a forró csokoládé.

Gyémánt

Ezen a néven nemcsak a kenyér, hanem egy gyémántcsiszolás típus is létezik.

Hónalj

A tradíció úgy kívánja, hogy a franciák a bagettet a hónuk alatt cipeljék mindenféle papír vagy csomagolás nélkül. A franciák tagadják ennek igazságát, mivel higiéniai szempontból elég rosszul venné ki magát.

Illat

Honnan tudod, hogy a bagett tökéletes? Az illatáról. Ha igazán profi gourmet-k akarunk lenni, akkor szinte kötelező megszagolni, csakúgy, mint kézzel törni egy darabot belőle, és úgy megkóstolni. Szenteljünk figyelmet a kéregből áradó karamell, és a belsejéből érkező tej illatának. (Ezek közül persze egyik sem szerepel az összetevők között.)

Jambon-beurre

A jambon-beurre bagett tulajdonképpen egy vajjal megkent és sonkával megspékelt szendvics. A franciáknak ez olyan, mint az amerikaiaknak a mekis hamburger. Az ára egyébként állítólag árulkodik arról, hogy éppen mennyire dübörög a gazdaság - most körülbelül 2, 68 euróért juthatunk hozzá.

Kenyér obszervatórium

Ez a franciai intézet felelős a kenyér és a bagett "kultúrájáért". Tanulmányozza a fejlődésüket, a hagyományokat, a fogyasztást, és ösztönzi az embereket a kenyérvásárlásra és fogyasztásra. Legutóbbi kampányunk “Coucou, tu as pris le pain?” néven futott, ami annyit tesz: "CouCou, vettél ma már kenyeret?" Így emlékeztetve a franciákat arra, hogy mindennap látogassanak el a pékségbe.

Kéreg

Akkor igazán tökéletes egy bagett, ha a külseje aranybarnára pirult és ropogós. Ennek köszönhetően azonban frissen a legjobb, másnap általában már nem az igazi.

Khadher

2013 óta a tunéziai származású Ridha Kader a tulajdonosa a "Párizs legjobb bagett készítője" címnek. A legjobb pékségnek járó díj némi pénzzel is jár, és legfőképpen azzal a megtiszteltetéssel, hogy egy évig a nyertes szállíthatja a kenyeret a francia kormánynak.

Korlátozások

Egy 1920-as történet szerint egy párizsi törvény betiltotta, hogy a pékségek dolgozói este 10 és hajnali 4 között munkát végezhessenek. Ezért a hagyományos kerek kenyér helyett inkább bagettet készítettek, mivel az egyszerűbb és gyorsabb volt.

Aszalt sárgabarackos-magvas bagett recept

Maillard-reakció

Egy dologra mindenképp szükség van ahhoz, hogy kenyerünk tökéletes legyen: a Maillard-reakcióra. Ezen kémiai reakció(k) sokasága szükséges ahhoz, hogy a bagett külseje és belseje is elérje a megfelelő állapotot. Ennek köszönhető a barnulás megkezdődése és a finom illatok megjelenése.

Morzsa

En mie de pain - Franciául körülbelül annyit tesz, hogy kenyérmorzsa, ami egy kifejezés arra, hogy valaki híján van az eredeti személyiségnek.

Napoleon

A legenda szerint Napoleon kérte, hogy katonáinak hosszú és vékony kenyeret süssenek, mert így sokkal könnyebben tudták magukkal vinni a csatatérre.

Párizs

Párizs nem csupán Franciaország, hanem a bagett fővárosa is. Minden turistának - ahogy a helyieknek is - kötelessége kipróbálni a szembejövő jobbnál jobb pékségeket.

Szuper bagett sütőformát találsz a NoSalty Webshopban

Pékség

Mintegy huszonhatezer pékség található Franciaországban. Pékség (boulangerie) alatt itt azokat a varázslatos helyeket értjük, ahol a bagetteken kívül croissant-ok, macaronok, és szinte már fájdalmasan kívánatos sütemények kaphatóak.

Számok

Egy átlagos bagett hossza 55 és 65 centiméter között van, a súlya 250-300 grammos, 1 kilogramm lisztre pedig 18 gramm só jut - ezek a bagett mérőszámai. Csak akkor mondhatjuk igazán franciának a bagettet, ha ezeknek a paramétereknek megfelel.

Törés

Egy kutatás szerint Párizsban 230 olyan pékség található, ahol nem sütik meg eléggé a bagettet, mivel az emberek ízlése idővel megváltozott, és sokan inkább a kevésbé ropogós, fehérebb típusra vágynak. Hogy miért? Mert tovább eltartható, és még másnap is fogyasztható.

XIV. Lajos

Vannak, akik szerint a formáját nem Napóleonnak, hanem XIV. Lajosnak köszönhetjük.

Az 1993-as év egy fordulópont volt bagett-kérdésben: miután sok-sok éven keresztül minden pékségnek megvolt a maga tökéletes bagett receptje, kiadtak egy rendeletet, amiben meghatározták, hogy a hagyományos bagett csak víz, élesztő, liszt és só hozzáadásával készülhet.

Süss bagettet ízHUSZÁRral!

Gyömbér A-tól Z-ig: 20 érdekesség, amit tudnod kell

Croissant A-tól Z-ig

Spagetti A-tól Z-ig

(via FineDiningLovers)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Mákos-málnás vaníliás mousse torta

Sütésben gyakorlott, tapasztaltabb embereknek ajánlom a torta elkészítését. Sok apró részből áll, ami külön odafigyelést igényel. Fontos a megfelelő dermesztés, pihentetés. Megéri ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...