Ilyen nálunk az elegáns New York-i lukas bagel, amit sütés előtt kifőzünk

A bagel története a 15. századi Lengyelországtól a 21. századi New York-ig tekergőzik. Magyarországon nem annyira bevett péksütemény, és nem is fél óra megcsinálni, de megéri. Szeressétek receptünket!

A bagel egy csodálatos péksütemény, jellemző sajátossága a formája, ami egy lyukas fánkra emlékeztet. New York-i stílusút készítettünk, aminek a specialitása, hogy a tésztát előfőzik sütés előtt. Ezzel a technikával egy egyedi textúrát kap a bagel, amitől kívül enyhén ropogós, belül puha és harapnivaló lesz. Szórjuk meg bőségesen szezám- és tökmaggal, hogy igazán mutatós legyen!

Lessétek meg, Gábor hogyan sütött gyönyörűséges bageleket:

Pár évvel ezelőtt a New York Times szerzője, Ed Levine így írta körül tényszerűen a bagelt:

,,A bagel egy kerek kenyér, mely egyszerű, elegáns alapanyagokból készül: magas gluténtartalmú liszt, só, víz, élesztő és cukor. Tésztáját főzzük, majd sütjük, és az eredménynek gazdag karamellszínűnek kell lennie; nem lehet sápadt és szőke. A bagelnek halk repedéshangot kell adnia, amikor beleharapsz. A bagelt melegen kell enni, és ideális esetben fogyasztásakor legfeljebb négy vagy öt óra lehet. Minden, ami más, az nem bagel. "

Hozzávalók az előtésztához:

100 g kenyérliszt bl80, 100 g víz, 1 csipet instant élesztő

A bagel tésztájához:

400 g kenyérliszt bl80, 200 g víz, 5 g instant élesztő, 10 g só, 20 g cukor

A dekoráláshoz:

1 db tojás, 2 ek szezámmag, 2 ek tökmag

Bagel szezám- és tökmaggal, teljes recept a képre kattintva! / Fotók, recept és videó: Simon Gábor

Az előtészta elkészítése:

Öntsük a vizet egy akkora tálkába, amiben meg tud kelni az előtészta. Szórjunk bele egy csipetnyi élesztőt, kavarjuk el, majd adjuk hozzá a lisztet is, és dolgozzuk össze egyneművé.

Fedjük le légmentesen, és hagyjuk 10-12 órára szobahőmérsékleten lassan kelni. Ezt a lépést érdemes este elvégezni, hogy másnap reggelre elkészüljön az előtészta.

Az előtészta lényege, hogy extra ízt és állagot adjon a péksüteménynek.

A bageltészta így készül:

A dagasztáshoz vegyünk elő egy dagasztótálat, öntsük bele a vizet, szórjuk bele az élesztőt, a sót, a cukrot, és adjuk hozzá az előtésztát is. Keverjük össze egyneművé, ezután adjuk hozzá a kenyérlisztet.

Dagasszuk ki alaposan a tésztát, majd fedjük le, és hagyjuk egy órát kelni, vagy ameddig a duplájára megkel. A kelési idő függ a felhasznált víz- és a környezet hőmérsékletétől is. Ha kézzel gyúrunk, és nagyon meleg van a konyhában, akkor érdemes hideg vízzel dolgozni, különben könnyen túlkelhet a tészta.

Bagel szezám- és tökmaggal, teljes recept a képre kattintva! / Fotók, recept és videó: Simon Gábor

A megkelt tésztát 8 egyenlő részre osszuk szét, és gombócozzuk ki őket. Hagyjuk pihenni 15-20 percet, hogy a glutén ellazulhasson. Ezután jöhet a formázás, aminek az egyik módja, hogy enyhén lisztes ujjal nyomjunk a tészta közepébe egy lyukat, kapjuk fel a tésztát, amit lassan és óvatosan kezdjünk el körkörös mozdulatokkal kinyújtani. A kinyújtott tésztákat tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsire.

Ne legyenek túl közel egymáshoz, hogy meg tudjanak szépen kelni. Ez az utolsó szakasza a kelesztésnek, ami nagyjából fél óra. Akkor jó a tészta, amikor szép levegősre megkelt, és ha finoman megnyomjuk még visszaugrik lassan a tészta.

Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra, s közben tegyünk fel egy lábasban vizet főni. Amikor felforrt a víz vegyük takarékra, és óvatosan tegyük bele a bageleket előfőzni. Oldalanként 30-30 másodperc elég nekik, maximum 1 perc. (A túlkelt tészta egyből laposan és ráncosan fog kijönni) Szedjük ki, és csepegtessük le a tésztákat.

Így dekoráld:

Amíg melegek a megfőtt bagelek, tegyük át őket egy tepsire, és kenjük le őket felvert tojással. Szórjuk meg a tetejüket bőségesen szezámmaggal és durvára vágott tökmaggal.

200°C-on 20-25 perc alatt süssük aranybarnára a bageleket, és hagyjuk őket egy rácson kihűlni.

Bagel szezám- és tökmaggal, teljes recept a képre kattintva! / Fotók, recept és videó: Simon Gábor

A 'Bagel szezám- és tökmaggal' teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Fotók, videó és recept: Simon Gábor


Még több recept Gábortól:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...