Ilyen nálunk az elegáns New York-i lukas bagel, amit sütés előtt kifőzünk

A bagel története a 15. századi Lengyelországtól a 21. századi New York-ig tekergőzik. Magyarországon nem annyira bevett péksütemény, és nem is fél óra megcsinálni, de megéri. Szeressétek receptünket!

A bagel egy csodálatos péksütemény, jellemző sajátossága a formája, ami egy lyukas fánkra emlékeztet. New York-i stílusút készítettünk, aminek a specialitása, hogy a tésztát előfőzik sütés előtt. Ezzel a technikával egy egyedi textúrát kap a bagel, amitől kívül enyhén ropogós, belül puha és harapnivaló lesz. Szórjuk meg bőségesen szezám- és tökmaggal, hogy igazán mutatós legyen!

Lessétek meg, Gábor hogyan sütött gyönyörűséges bageleket:

Pár évvel ezelőtt a New York Times szerzője, Ed Levine így írta körül tényszerűen a bagelt:

,,A bagel egy kerek kenyér, mely egyszerű, elegáns alapanyagokból készül: magas gluténtartalmú liszt, só, víz, élesztő és cukor. Tésztáját főzzük, majd sütjük, és az eredménynek gazdag karamellszínűnek kell lennie; nem lehet sápadt és szőke. A bagelnek halk repedéshangot kell adnia, amikor beleharapsz. A bagelt melegen kell enni, és ideális esetben fogyasztásakor legfeljebb négy vagy öt óra lehet. Minden, ami más, az nem bagel. "

Hozzávalók az előtésztához:

100 g kenyérliszt bl80, 100 g víz, 1 csipet instant élesztő

A bagel tésztájához:

400 g kenyérliszt bl80, 200 g víz, 5 g instant élesztő, 10 g só, 20 g cukor

A dekoráláshoz:

1 db tojás, 2 ek szezámmag, 2 ek tökmag

Bagel szezám- és tökmaggal, teljes recept a képre kattintva! / Fotók, recept és videó: Simon Gábor

Az előtészta elkészítése:

Öntsük a vizet egy akkora tálkába, amiben meg tud kelni az előtészta. Szórjunk bele egy csipetnyi élesztőt, kavarjuk el, majd adjuk hozzá a lisztet is, és dolgozzuk össze egyneművé.

Fedjük le légmentesen, és hagyjuk 10-12 órára szobahőmérsékleten lassan kelni. Ezt a lépést érdemes este elvégezni, hogy másnap reggelre elkészüljön az előtészta.

Az előtészta lényege, hogy extra ízt és állagot adjon a péksüteménynek.

A bageltészta így készül:

A dagasztáshoz vegyünk elő egy dagasztótálat, öntsük bele a vizet, szórjuk bele az élesztőt, a sót, a cukrot, és adjuk hozzá az előtésztát is. Keverjük össze egyneművé, ezután adjuk hozzá a kenyérlisztet.

Dagasszuk ki alaposan a tésztát, majd fedjük le, és hagyjuk egy órát kelni, vagy ameddig a duplájára megkel. A kelési idő függ a felhasznált víz- és a környezet hőmérsékletétől is. Ha kézzel gyúrunk, és nagyon meleg van a konyhában, akkor érdemes hideg vízzel dolgozni, különben könnyen túlkelhet a tészta.

Bagel szezám- és tökmaggal, teljes recept a képre kattintva! / Fotók, recept és videó: Simon Gábor

A megkelt tésztát 8 egyenlő részre osszuk szét, és gombócozzuk ki őket. Hagyjuk pihenni 15-20 percet, hogy a glutén ellazulhasson. Ezután jöhet a formázás, aminek az egyik módja, hogy enyhén lisztes ujjal nyomjunk a tészta közepébe egy lyukat, kapjuk fel a tésztát, amit lassan és óvatosan kezdjünk el körkörös mozdulatokkal kinyújtani. A kinyújtott tésztákat tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsire.

Ne legyenek túl közel egymáshoz, hogy meg tudjanak szépen kelni. Ez az utolsó szakasza a kelesztésnek, ami nagyjából fél óra. Akkor jó a tészta, amikor szép levegősre megkelt, és ha finoman megnyomjuk még visszaugrik lassan a tészta.

Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra, s közben tegyünk fel egy lábasban vizet főni. Amikor felforrt a víz vegyük takarékra, és óvatosan tegyük bele a bageleket előfőzni. Oldalanként 30-30 másodperc elég nekik, maximum 1 perc. (A túlkelt tészta egyből laposan és ráncosan fog kijönni) Szedjük ki, és csepegtessük le a tésztákat.

Így dekoráld:

Amíg melegek a megfőtt bagelek, tegyük át őket egy tepsire, és kenjük le őket felvert tojással. Szórjuk meg a tetejüket bőségesen szezámmaggal és durvára vágott tökmaggal.

200°C-on 20-25 perc alatt süssük aranybarnára a bageleket, és hagyjuk őket egy rácson kihűlni.

Bagel szezám- és tökmaggal, teljes recept a képre kattintva! / Fotók, recept és videó: Simon Gábor

A 'Bagel szezám- és tökmaggal' teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Fotók, videó és recept: Simon Gábor


Még több recept Gábortól:

Címlapról ajánljuk

További cikkek