Ha a bab fáradtas, ízetlen, csipetnyi cukor a főzővízbe úgymond felszabadítja az ízét. Kapormaggal, édesköménnyel, rozmaringgal is lehet „feltupírozni”, de egy csipetnyi zsálya is felfrissíti a szárazbabot. A zöldbabot a szezámmagok bolondítják meg, illetve ha salátáról van szó, a pörkölt, hosszúkás darabogra vágott mandula is nemesíti.
Ha a mirelit zöldbab befagyott a dobozába, egy kis hideg víz a dobozba rövid időn belül fellazítja a babszálakat. Még több zöldbab recept itt!
Zöldbabfőzelék 7. - tejfölös-fokhagymásA főtt zöldbab még inkább megtartja a szép zöld színét, ha nemcsak hideg vízzel „ijesztjük” meg, hanem még jégkockákat is teszünk a vízbe.
Ha a bab már egy hete vagy még tovább „úton van” vagy a hűtőben szunnyad, tehát öregecske és fonnyadt, egy késhegynyi cukor és negyed teáskanálnyi só feléleszti.
Ha a zöldbab túl szálkás, süllyesszük 3 percre forró vízbe. Utána könnyen lehúzhatók lesznek a szálak.
Ha a főtt babból megmarad, gyorsan új ételt készíthetünk belőle, különösen a zöldbabból. Pirítsunk barnára félcsészényi hagymát és tegyük pár kanál vízzel a babra. Apróra vágott szalonna is kivételesen jó ízt ad neki.
Chilis bab 4. -Krityó módraA babot csak a főzés utolsó pillanataiban sózzuk meg, mert a só meggátolhatja, hogy a bab megpuhuljon.
A babot, ha hideg salátának akarjuk elkészíteni, inkább a főzővízben hagyjuk kihűlni, mintsem egy szűrőben. Így a héja nem pukkad ki.
A fehér bab sótlan főzővize a legmakacsabb vörösbor- és a tintafoltokat is eltávolítja. Még több bab recept itt!