Babapiskóta házilag

Babapiskóta

Félreértés ne essék: nem tartozom azok közé, aki a gyerekeit kekszekkel, sütikkel, édességekkel tömi, de a tiltásuk mellett sem vagyok. Itt is – ahogy az élet más területein – meg kell találnunk az arany középutat, ami gyerekek esetében talán a legnehezebb, hiszen a felelősség egyedül a miénk.

Az évek alatt arra jutottam, hogy ha már egyszer édességet esznek, akkor az legyen házi készítésű, E-, és minden egyéb nemkívánatos anyagtól mentes. Például sütök nekik babapiskótát – egyéves kortól ajánlott –, aminek az íze megtévesztésig hasonlít a boltiéra, de ezt legalább nyugodt szívvel tudom majd a kis kezükbe adni, tudva, mi van benne.

Még több babakonyha recept itt!

Bár első ránézésre soknak tűnhetnek a hozzávalók, de nem érdemes a megadott mennyiségnél kevesebbet készíteni, ez persze nem azt jelenti, hogy egyszerre tömje magába az aprónép az összeset. A megmaradt babapiskóták egy légmentesen lezárt dobozban sokáig kitűnően tárolhatóak, a későbbiekben pedig a belőle készített tiramisuval meglephetjük a kedvesünket. Tapasztalatból tudom, nem győznek majd nekünk hálálkodni. A siker nem marad el, garantálom! :)

Hozzávalók kb. 50 db-hoz:

  • 4 egész tojás
  • csipetnyi só
  • 10 dkg nádcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 12,5 dkg finomliszt
  • 2 evőkanálnyi porcukor

Elkészítés:

  1. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a só hozzáadásával. A végén hozzáadjuk a cukor harmadát, és tovább verjük, amíg szép fényes nem lesz a hab.
  2. A tojások sárgáit egy másik tálban a maradék cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A lisztet átszitáljuk és a kemény tojáshabbal felváltva, több részletben hozzádolgozzuk a cukros tojáshoz.
  3. A masszát habzsákba töltve sütőpapírral bélelt tepsire 10 centis babapiskóta formákat nyomunk. (Ne adjuk fel, néhány darab után ráérzünk, és szabályos babapiskótaformákat tudunk alkotni.)
  4. Meghintjük a tetejüket porcukorral és 160 fokos sütőben légkeverésen 12 perc alatt világosra sütjük.
  5. Rácsra kiszedve hűlni hagyjuk.
  6. A kihűlt babapiskótákat légmentesen záródó dobozban tároljuk.

Még több babakonyha recept itt!

Babakeksz

A képen látható édes macikekszek nem az én érdemem. Egy kedves kismama barátnőmtől kaptuk ajándékba, recepttel együtt:-). A gyerekek imádni fogják, főként, ha hasonló játékos ...

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...