Nyáron igazán nem okoz sok fejtörést a babamenü kitalálása. A gyümölcsök és zöldségek tálcán kínálják magukat, mi most ötletek is adunk, hogyan tudod változatosan beépíteni az étkezésekbe.
Tökfőzelék babáknak
A hiedelemmel ellentétben a legtöbb baba jóízűen eszi a tökfőzeléket. Nyáron friss, télen pedig a nyárról eltett, legyalult, fagyasztott tökből készítsük.
Csak egyszerűen!
Válasszuk a legegyszerűbb megoldást és nyersen kínáljunk minél több gyümölcsöt és zöldséget a csemetéknek (csecsemőknek pürésítve, reszelve, villával összenyomkodva természetesen), hisz így juttathatjuk a legtöbb vitamint a babák szervezetébe. Ha olyan szerencsés helyzetben lennénk, hogy az aprónép maga gyűjtheti be a tízórait a bokorról, nyert ügyünk van, a leszüretelt finomság pillanatakon belűl eltűnik.
Babadesszert - Meggy banánnal főzés nélkül
A meggy már 5-6 hónapos kortól adható, de mivel eléggé savanyú, önmagában szerintem a babák nem szeretik, ezért célszerű hozzá valamilyen édesebb gyümölcsöt adni. Így készült a ...
Gyümölcsös joghurt
Ritkán veszek ízesített joghurtot, hiszen házilag nagyon egyszerűen megoldható a natúr joghurt felturbózása és az eredmény sokkal finomabb, egészségesebb, mint a bolti változat. Télen ...
Főzelékfaló
A kisebbekkel még könnyebb dolgunk van, eleinte imádják a különféle főzelékeket, használjuk is ki ezt az időszakot, készítsük nekik gyakran.
- Főzeléket szinte bármilyen zöldségből készíthetünk, párosíthatjuk is őket.
- A legfinomabb eredményhez alaplében főzzük meg a felkockázott alapanyagokat, majd magával sűrítsük: egy részét pürésítsük le, így már kellően sűrű lesz a főzelék (liszt, habarás, rántás teljességgel szükségtelen).
- Feltétként kínáljunk hozzá pl. párolt halat.
További főzelék receptek itt >>
Pórés cukkinifőzelék babáknak
A cukkinihez, viszonylag semleges íze miatt, szerencsés a hagymát kombinálni. Hisz a babáknak is járnak a finom ízek:-).
Zöld-fehér főzelék babáknak
Hogy őszinte legyek nincs különleges sztorija, úgy jött, hogy a lányom a zöldségeket segített mosni, és párat félrerakott, azt mondta: "Anya ezt főzd meg az öcsinek, neki mostam meg.", ...
Sárgarépafőzelék Henyanya konyhájából
Kisfiam 2011 júliusában született, már sok mindent eszik, és mindent szeret is. De néha kell neki egy kis extra, hogy ne unja az ételeket.:)
Felnőtt fogások a babák tányérján
Hogy az egészen kicsik se maradjanak ki a jóból, készítsük el nekik a nyári slágerfogások (lecsó, tökfőzelék, gyümölcsleves stb.) babaverzióit. Ígérjük, a közönség hálája nem marad el.
Lecsó babáknak
Itt a lecsó szezon, gondoltam, a kisfiamnak is jusson a jóból, ezért neki paprika helyett cukkinivel készítettem, így majdnem ugyanazt falatozott, mint a nagyok :-)
Spenót babáknak
Bár a spenót egészséges, sok benne a C-vitamin, magnézium és a folsav, oxalát-tartalma miatt hetente csak egy alkalommal adjuk a babáknak. Vitamintartalmát megőrzendő, fedő alatt ...
Tökfőzelék 1.
Következzen még egy egyszerű főzelék, amit már 6 hónapos kora után adhatunk a babánknak.
"Fehér" finomfőzelék babáknak
Ez a bébiebéd még jó pár hónapja készült, és pont borsó nélkül. Ha borsót is teszünk bele, akkor azt külön kis edényben pároljuk puhára, mert 1 éves korig javasolt a borsó ...
Bolognai ragu babáknak
Ez volt az első igazi baba-mama ételünk, amikor ugyanazt ebédeltük a kis egyévesemmel. Persze enyhébben fűszereztem, mintha csak felnőtteknek készült volna, de sózni utólag is lehet, ...
Rejtsük el!
Szülőként néha nem árt leleményesnek lenni: egy apró trükk bevetésével például könnyen elérhetjük, hogy szemünk fénye mégiscsak megegye az addig ellenségnek számító zöldséget.
- Rejtsük bundába és kínáljunk hozzá egy mártogatóst (a gyerekek imádnak mártogatni).
- Vagy reszeljük le és készítsünk belőle zöldséglepényt, így sem felismerhető már a lurkók számára az alapként használt zöldség.
További bundázott zöldég receptek itt >>
További zöldséglepény receptek itt >>
Mandulabundás, sütőben sült brokkoli babáknak
A rántott brokkoli egészséges verziója, olaj nélkül, sütőben sütve. Igazán finom, ropogós a végeredmény. Eredetileg kislányomnak készítettem ebédre, de hát egy egyéves nem tud ...
Színes zöldséglepény
A Prima Konyha magazinban találtam ezt a receptet. Nagyon-nagyon finom. A zöldségek lereszelésével a reggeli torna is teljesítve!
Bundázott tökrudacskák sütőben
Gabojszánál tetszett meg a metódus: zöldség is, bundázott is, de nem tocsog az olajban. Ő cukkinivel készítette.
Fűszerezzünk zölddel!
Minél több friss fűszernövényt használjunk a gyermekek ételeinek ízesítésére, és mekkora boldogság számukra, ha ők csipkedhetik le a zöld levélkéket a szárról.
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!