Így pótold a B3-vitamint, aminek hiánya fáradtságot okoz

Bár a szervezetünk is termel B3-vitamint, azaz niacint, sajnos nem raktározza el, így napi szinten pótolnunk kell. Jöjjenek azok az ételek, melyekkel megtehetjük!

A B3-vitamin hiánya hosszútávon regeteg problémát szülhet, többek között bőrirritációt, hasmenést, tartós hiánya pedig akár demenciához is vezethet, éppen ezért érdemes pótolni. A napi javasolt bevitel B3-vitaminból 14 milligramm nőknek, és 16 milligramm férfiaknak. Nők esetében ez a mennyiség terhesség illetve szoptatás esetén 18 milligrammra emelkedik.

A niacin vízben oldódik, és nagyon fontos az energiatermeléshez, ezen kívül több mint 200-féle enzim működésében is részt vesz.

Nézzük, mely ételekkel tudjuk bejuttatni a szervezetünkbe!

Halak

A halak nagyon egészségesek, hiszen tele vannak olyan hasznos tápanyagokkal, mint például az egészséges ómega-3-zsírsavak, a különböző ásványi anyagok, a vitaminok, mindemellett pedig a niacin is. Utóbbit legnagyobb mennyiségben a sárga uszonyú tonhal tartalmazza, de sok van belőle a makrélában, a lazacban és a kardhalban is.

Lazac céklaágyon

Évekkel ezelőtt találtam egy szuper receptet egy női magazinban. Azóta többször is elkészítettem már, ha valami ünnepi kajára volt szükségem. Persze nem feltétlenül ünnepi ez az ...

Máj

Egy adag marhamáj csaknem a teljes napi niacinszükségletünket fedezi, de a báránymáj is nagy mennyiségben tartalmazza. Bár a máj egészséges, azért tartsunk mértéket, hiszen a magas a zsír- és A-vitamin-tartalma is.

Baromfi

A csirkében és a pulykában is rengeteg a niacin, így ezeket is bátran fogyaszthatjuk. A legjobb pedig az, hogy rengetegféleképpen elkészíthetjük őket: sütve, főzve, tehetjük őket levesbe vagy salátákba, ragukba.

Szaftos paprikás csirke

A jó paprikás csirke két dolgon múlik: a sok hagymán, hogy vastag legyen a szaft, és a jó minőségű csirkén, hogy ne essen szét fél óra alatt. A többi már csak gyakorlat kérdése...

Egyéb húsok

A sertésszűzben, a bárányban és a marhahúsban is sok-sok a B3-vitamin. Ha alacsonyabb zsírtartalmú húst választanánk, bárányt készítsünk, ha szeretnénk egyszerre bevinni a niacinszükségletünknek csaknem a felét, voksoljunk a sertésre.

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...