A B3-vitamin hiánya hosszútávon regeteg problémát szülhet, többek között bőrirritációt, hasmenést, tartós hiánya pedig akár demenciához is vezethet, éppen ezért érdemes pótolni. A napi javasolt bevitel B3-vitaminból 14 milligramm nőknek, és 16 milligramm férfiaknak. Nők esetében ez a mennyiség terhesség illetve szoptatás esetén 18 milligrammra emelkedik.
A niacin vízben oldódik, és nagyon fontos az energiatermeléshez, ezen kívül több mint 200-féle enzim működésében is részt vesz.
Nézzük, mely ételekkel tudjuk bejuttatni a szervezetünkbe!
Halak
A halak nagyon egészségesek, hiszen tele vannak olyan hasznos tápanyagokkal, mint például az egészséges ómega-3-zsírsavak, a különböző ásványi anyagok, a vitaminok, mindemellett pedig a niacin is. Utóbbit legnagyobb mennyiségben a sárga uszonyú tonhal tartalmazza, de sok van belőle a makrélában, a lazacban és a kardhalban is.
Tonhalsteak zöldségekkel
A tonhalból készült steak egy igazán exkluzívnak mondható étel.
Lazac céklaágyon
Évekkel ezelőtt találtam egy szuper receptet egy női magazinban. Azóta többször is elkészítettem már, ha valami ünnepi kajára volt szükségem. Persze nem feltétlenül ünnepi ez az ...
Máj
Egy adag marhamáj csaknem a teljes napi niacinszükségletünket fedezi, de a báránymáj is nagy mennyiségben tartalmazza. Bár a máj egészséges, azért tartsunk mértéket, hiszen a magas a zsír- és A-vitamin-tartalma is.
Baromfi
A csirkében és a pulykában is rengeteg a niacin, így ezeket is bátran fogyaszthatjuk. A legjobb pedig az, hogy rengetegféleképpen elkészíthetjük őket: sütve, főzve, tehetjük őket levesbe vagy salátákba, ragukba.
Gesztenyével töltött pulyka
Ajánlott tálalás Haaselback burgonyával és káposztasalátával!
Joghurtos csirke
Talán az egyik legegyszerűbb joghurtos pác a következő, amit most csirkemellel készítettünk el, és fantasztikus lett!
Szaftos paprikás csirke
A jó paprikás csirke két dolgon múlik: a sok hagymán, hogy vastag legyen a szaft, és a jó minőségű csirkén, hogy ne essen szét fél óra alatt. A többi már csak gyakorlat kérdése...
Egyéb húsok
A sertésszűzben, a bárányban és a marhahúsban is sok-sok a B3-vitamin. Ha alacsonyabb zsírtartalmú húst választanánk, bárányt készítsünk, ha szeretnénk egyszerre bevinni a niacinszükségletünknek csaknem a felét, voksoljunk a sertésre.
Még több az egészségről:
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!