B12-vitamin és folsav – Vitaminok az idegrendszerért!

A B12-vitamin és a folsav hozzájárul a normális pszichológiai funkciókhoz, azaz az olyan kognitív teljesítményekhez, mint a memória, a koncentráció, a tanulás és a problémamegoldás. E vitaminok túl kis mennyiségben való bevitele hosszú távon gyengítheti a kognitív teljesítményt, különösen a memóriát, illetve összefüggésbe hozható a depresszió kialakulásával is.

A B12-vitamin hiánya

A B12-vitamin hiánya gyakori az idősebb felnőtteknél, mivel a gyomorban termelődő IF (intrinsic faktor) fehérje – amely szükséges a B12-vitamin bélben történő felszívódásához – a kor előrehaladtával egyre kisebb mennyiségben van jelen szervezetünkben. Ennek oka lehet az alacsony gyomorsavszint vagy a gyomorsav-kiválasztást gátló szerek, valamint a cukorbetegség elleni gyógyszerek tartós alkalmazása. Az idősek mellett a vegánok is nagyobb kockázatnak vannak kitéve a B12-hiányra, mivel a vitamin természetes forrásai kizárólag az állati eredetű táplálékok, mint például a hús, a hal, a tojás, a tej és a máj. Becslések szerint az 50 év feletti felnőttek akár 20 %-ának is lehet B12-hiánya.

A folsav (B9-vitamin) hiánya

A folsav hiánya elsősorban azokat érinti, akik kevés zöldséget és teljes kiőrlésű gabonafélét fogyasztanak, valamint azokat, akiknek felszívódási zavaruk van, vagy bizonyos gyógyszereket (pl. fogamzásgátló) hosszú távon alkamaznak. A B9-vitamin élelmiszerekben folát, étrend-kiegészítőkben pedig folsav formájában található meg. A folát azon vegyületcsalád általános elnevezése, amely a szintetikus folsavat (utóbbi biohasznosulása magasabb) és származékait is tartalmazza. A szervezetben a folsav és a folát is metabolikusan aktív formává alakul, ehhez az aktiváláshoz azonban B12-vitaminra is szükség van. A folsav elégtelen bevitele nőkre, középkorú férfiakra  és idősekre jellemző.

A B-12 vitamin, a folsav és a depresszió

A homocisztein a táplálékkal bevitt fehérjék anyagcseréje során keletkezik, majd tovább alakul kéntartalmú metionin és cisztein aminosavakká. A homocisztein metioninná történő átalakításához B12-vitaminra és folsavra van szüksége a szervezetnek. E vitaminok hiányában a homocisztein felhalmozódik a véráramban, a magas homocisztein-vérszint pedig összefüggésbe hozható a depresszió fokozott kockázatával, illetve káros hatással lehet az idegrendszer receptoraira is.

Vita B12 és Vita B12+Folsav szopogatótabletták

A Vita B12 és Vita B12+Folsav étrendkiegészítők magas hatóanyagtartalmuknak köszönhetően biztosítják a B12-vitamin felszívódását passzív diffúzió által, még akkor is, ha az IF-faktorral történő felszívódás nem működik megfelelően. Emellett szopogatótabletta formátumuknak köszönhetően már a szájnyálkahártyán keresztül is elegendő mennyiségű vitamin szívódhat fel. Mindkét termékből napi 1 tabletta elegendő, a szopogatótabletták kis méretűek, és kellemes fodormenta ízűek. A Vita B12 és Vita B12+Folsav 30 db-os és gazdaságos, 100 db-os kiszerelésben kapható a gyógyszertárakban!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...