A Tortellini en Brodo Észak-Olaszország Emilia-Romagna tartományának büszkesége, amelyet Bologna és Modena tekint szülővárosának. Származásának helyéről évszázadokon át tartott a vita, de végül a XIX. században sikerült megállapodniuk abban, hogy a tortellino Castelfranco Emilia városában született, ami Bologna és Modena között félúton tálalható.
A legenda szerint Vénusz, Mars és Bacchus istenek betértek egy fogadóba Castelfranco-ban, az éjszakát ott töltötték, de Mars és Bacchus már hajnalban elhagyták a fogadót. Vénusz, aki egyedül ébredt fel, magához hívta a szakácsot, aki teljesen meztelenül láthatta az istennőt. A gyönyörű isteni köldök látványa ihlette meg, így készítette el tésztából a tortellino formáját. A legenda tiszteletére minden évben megszervezik a Tortellino Fesztivált a városban.
A Tortellini en Brodo egy tipikus karácsonyi étel, ami tulajdonképpen egy húsleves töltött tésztával. Egyszerűségében van a nagyszerűsége, hiszen ezek a parányi tésztácskák hihetetlenül gazdag ízvilágúak. A töltelék összetevői mind helyi alapanyagok, mint pl. a prosciutto, a mortadella és a Parmigiano-Reggiano, nem beszélve a friss tésztáról, ami kifejezetten Észak-Olaszország jellegzetessége. Az összetevőkben a lakosok is egyet tudnak érteni, de elkészítési módjában már kevésbé. A tölteléket van aki nyers húsból készíti, és van aki főttből. Fűszerezni általában borssal és szerecsendióval szokták.
A húsleves leginkább szárnyasból készül, karácsonykor pedig a kappan jellemző, ami nem más, mint a herélt kakas. De készülhet szinte bármiből, marhából, vegyesen csontokból vagy csak zöldségekből is. Alapja a zellerszár, a répa és a hagyma kombinációja, amit lassú tűzön főznek kristálytisztára. Hogy a megfőtt húsok se vesszenek kárba, így azokat második fogásként mostardával (mustáros gyümölcslekvárral) fogyasztják. A tortellinit pedig a leszűrt levesben főzik ki pár perc alatt, a még intenzívebb hatásért.
Miért is karácsonyi étel?
A tortellinik elkészítése időigényes, szeretettel teli, precíz feladat, a legyártásában pedig az egész család keze munkájára szükség lehet, ugyanis nemcsak hosszadalmas, fáradtsággal teli is. A friss tésztát egészen vékonyra kell nyújtani, kis négyzetekre felvágni, amibe csupán egy kevés töltelék kerül. A tésztát háromszögekre hajtják, majd a két végét összecsípik az ujjuk körül, így születik meg az ikonikus formájú tésztacsoda.
Ezeket olvastad már?
Azta'Pasta - Tortelli di zucca, avagy sütőtökös töltött tészta házi...
Az Azta’Pasta következő részében egy nem mindennapi, reneszánsz kori őszi előételt mutatunk be nektek, a Tortelli di Zucca-t!
NosaltyMalfatti, a toszkánok isteni és szuperzöld pucér gombóca
Azta'Pasta nevezetű olasz sorozatunk legújabb részében egy igazi, nyálcsorgatós toszkán ételé lesz a főszerep. Jöjjön a malfatti, az elrontott gombóc!
Simon GáborÍgy készül az eredeti Ragù alla Bolognese, a világ talán...
Az AztaPasta következő részében a világon feltehetően a legelterjedtebb olasz ételt fogjuk most bemutatni, a Ragù alla bologneset, azaz a klasszikus bolognai spagettit.
Simon GáborAzta'Pasta | Így készül az eredeti Spaghetti alla Carbonara
Autentikus olasz sorozatunk, az Azta'Pasta második sztárja a közkedvelt carbonara spagetti lesz!
Simon Gábor