Azta’Pasta – Tortellini en Brodo, az isteni, karácsonyi, olasz tésztás húsleves

Az Azta’Pasta idei, utolsó részében egy klasszikus észak-olaszországi húsgombócos levest készítettünk el, amelynek garantáltan sikere lesz az ünnepi asztalon.

A Tortellini en Brodo Észak-Olaszország Emilia-Romagna tartományának büszkesége, amelyet Bologna és Modena tekint szülővárosának. Származásának helyéről évszázadokon át tartott a vita, de végül a XIX. században sikerült megállapodniuk abban, hogy a tortellino Castelfranco Emilia városában született, ami Bologna és Modena között félúton tálalható.

A legenda szerint Vénusz, Mars és Bacchus istenek betértek egy fogadóba Castelfranco-ban, az éjszakát ott töltötték, de Mars és Bacchus már hajnalban elhagyták a fogadót. Vénusz, aki egyedül ébredt fel, magához hívta a szakácsot, aki teljesen meztelenül láthatta az istennőt. A gyönyörű isteni köldök látványa ihlette meg, így készítette el tésztából a tortellino formáját.  A legenda tiszteletére minden évben megszervezik a Tortellino Fesztivált a városban.

A receptért kattints IDE! Fotó: Simon Gábor

A Tortellini en Brodo egy tipikus karácsonyi étel, ami tulajdonképpen egy húsleves töltött tésztával. Egyszerűségében van a nagyszerűsége, hiszen ezek a parányi tésztácskák hihetetlenül gazdag ízvilágúak. A töltelék összetevői mind helyi alapanyagok, mint pl. a prosciutto, a mortadella és a Parmigiano-Reggiano, nem beszélve a friss tésztáról, ami kifejezetten Észak-Olaszország jellegzetessége. Az összetevőkben a lakosok is egyet tudnak érteni, de elkészítési módjában már kevésbé. A tölteléket van aki nyers húsból készíti, és van aki főttből. Fűszerezni általában borssal és szerecsendióval szokták.

A receptért kattints IDE! Fotó: Simon Gábor

A húsleves leginkább szárnyasból készül, karácsonykor pedig a kappan jellemző, ami nem más, mint a herélt kakas. De készülhet szinte bármiből, marhából, vegyesen csontokból vagy csak zöldségekből is. Alapja a zellerszár, a répa és a hagyma kombinációja, amit lassú tűzön főznek kristálytisztára. Hogy a megfőtt húsok se vesszenek kárba, így azokat második fogásként mostardával (mustáros gyümölcslekvárral) fogyasztják. A tortellinit pedig a leszűrt levesben főzik ki pár perc alatt, a még intenzívebb hatásért.

Miért is karácsonyi étel?

A tortellinik elkészítése időigényes, szeretettel teli, precíz feladat, a legyártásában pedig az egész család keze munkájára szükség lehet, ugyanis nemcsak hosszadalmas, fáradtsággal teli is. A friss tésztát egészen vékonyra kell nyújtani, kis négyzetekre felvágni, amibe csupán egy kevés töltelék kerül. A tésztát háromszögekre hajtják, majd a két végét összecsípik az ujjuk körül, így születik meg az ikonikus formájú tésztacsoda.

A receptért kattints IDE! Fotó: Simon Gábor

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...