A bizarr erjesztett csemege – így készül a kínai száznapos tojás

Vajon elkészíthető-e otthoni körülmények között a kínaiak egyik ősi ételkülönlegessége, a száznapos tojás? Cikkünkben ezt az elsőre bizarrnak tűnő, de rendkívül finom és érdekes ételt mutatjuk be, és kiderül, érdemes-e nekiállnunk a saját konyhánkban.

A száznapos tojás íze és állaga csak első pillantásra áll rendkívül távol a magyar ízléstől, a kínai gasztronómia ősi, nagy múltú ételkülönlegessége valójában pont annyira pikáns és szokatlan, mint a mi savanykás, sós, csípős ételeink.

100-napos tojás

Furcsa hozzávalók sora

Ez a hónapokig eltartható és hosszú érlelési technológiával készülő finomság nem más, mint egy nyersen konzervált tojás, aminek alapanyaga általában a kacsatojás, de készül tyúk-, illetve fürjtojásból is.

Hogy mitől száznapos?

A nyers tojást három hónapra egy faszénből, oltott mészből, sóból és vízből álló keverékbe helyezik, és ez alatt az idő alatt a tojás fehérje zselatinszerű, borostyánszínű masszává alakul át, a sárgája pedig krémes állagú lesz, és zöldes színűen megkeményedik.

Kétféle változata létezik:

  • az egyik a könnyedebb ízű, krémesebb, félkemény tojássárgájú változat
  • a másik a kemény sárgájú, csípős, sós utóízzel rendelkező verzió

Általában előételként kerül az asztalra, ecettel, szójaszósszal és gyömbérrel szokás tálalni.

Hogy történik a konzerválás?

A száznapos tojás – amelyet gyakran hívnak százéves tojásnak is – ez alatt a három-három és fél hónapos érlelés alatt gyakorlatilag egy olyan lúgos közegbe kerül, ami alatt végbemegy egy konzervációs folyamat. A hamu, mész és só keverékébe tett tojást agyaggal fedik be és folyamatosan gondoskodnak arról, hogy az agyag ne száradjon ki teljesen, szóval gyakorlatilag elássák a tojást, ami szép lassan a lúgos közegben átlényegül, és ahelyett, hogy megzápulna, konzerválódik.

Érdemes-e otthon nekiállni?

Bár kínai delikátesz boltokban általában könnyen be tudjuk szerezni a „készen kapható” tojásokat, számos recept található a neten, így a kísérletező kedvű olvasók akár neki is állhatnak a saját száznapos tojásuk elkészítésének, sőt olyan receptet is találhatunk, ahol víz, konyhasó és nátrium-hidroxid keverékéből készített pácba helyezve egy hasonló, de gyorsított folyamatban készíthetjük el a száznapos tojás turbósított változatát is, ekkor nem eltemetve, hanem ebben a lúgos keverékben 15-20 Celsius fokon áztatva érleljük a tojást tíz napig.

Bár azt, hogy tökéletesen sikeres lesz-e a kísérlet, garantálni nem tudjuk, és a húsvéti időszakra a hagyományos módon már nem is tudjuk elkészíteni a száznapos tojásunkat, attól még mindenkit biztatunk a különféle páclékben készülő, ízeikben szintén igen pikáns és a húsvéti lakomák során igen ajánlott pácolt tojások elkészítésére.

Pácolj tojást így

A pácolt tojás elkészítésére is nagyon sokféle technika létezik, vannak, akik a főtt és tisztított keménytojást teszik páclébe, mások a főtt tojásokat nem pucolják meg, hanem csak épp hogy meghempergetik a kemény tojásokat, hogy aztán az apró repedések útján könnyebben magába tudja szívni a tojás a páclevet. Az eredmény minden esetben egy kellemesen pikáns, sós és savanykás különlegesség, ami nagyon jól illik a húsvéti sonkához és friss zöldségekhez is.


Még több tojásos tipp itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...