Augusztusi gasztroprogramok

Eljött a nyár utolsó hónapja, ezzel együtt az utolsó alkalmak egyike, hogy kihasználjuk a jó időt és hódoljunk a kulináris élvezeteknek. A kínálatra most nem lehet panaszunk!

Nagyon Balaton Balatonfüredi Borhetek 2013, Balatonfüred – augusztus 325.

Az egyik legnagyobb múltú borfesztivál, hiszen az első Balatonfüredi Borheteket még 1923-ban rendezték meg. Azóta persze sokat változott, ellenben a jó borok és a kellemes Tagore sétány, no és a balatoni panoráma állandó. A borászok és borházak idén nyáron is faházakból kínálják az italt a hűs platánfák árnyékában. Kérhetjük kimérve és ha ízlett, akkor akár egy üveggel is hazavihetünk kedvenc olaszrizling, tramini vagy éppenséggel zweigelt balatoni nedűnkből.

Nagyon Balaton – Balatonfüredi Borhetek 2013

Hungarikum Fesztivál, Szeged – augusztus 811.

Szeged nem csupán a napfény városa, hanem 2008 óta már a hungarikumoké is. A Hungarikum Fesztivál – Minőségi Magyar Termékek Kiállítása és Vására több, mint egy összművészeti fesztivál. Évről évre közel hatvanezer érdeklődőt vonz, ami többek között annak tudható be, hogy a szervezők gondosan ügyelnek arra, hogy valóban csak minőségi termékeket kínáljanak a közönségnek. Ennek értelmében a képzőművészeti alkotásoktól az őstermelők gasztrofinomságain át egészen a borokig széles palettával találkozhatunk itt. A rendezvény ingyenesen látogatható és a nagyszínpadon folyamatos előadások gondoskodnak az önfeledt szórakozásról!

Hungarikum Fesztivál

Vasvári Rétes Fesztivál, Vasvár – augusztus 910.

A fesztivál szervezői szeretnék megmenteni ennek a hungarikumnak a hagyományait, a réteskészítés konyhaművészetét és a lassan feledésbe merülő ízeket. Éppen ezért immáron 11. alkalommal találkoznak Vasváron, a Kultúra Magyar Városában a sütemény nagymesterei. Zenei programok, színházi produkciók, gyermekjátszók, kiállítások – a rétesek mellett ezekkel várnak mindenki idén augusztusban.

Vasvári Rétes Fesztivál

Békési Szilvapálinka Ünnep, Békés – augusztus 10.

Az ígéret szerint idén augusztusban minden eddiginél színesebb programmal várja majd az érdeklődőket a Békési Szilvapálinka Ünnep. Lesz zenés ébresztés (bármit is jelentsen ez), cefrés kocsik, látvány ciberefőzés és kóstolás, bérfőzetett pálinkaverseny, kolbászkészítő és -töltő verseny, mulatós zene, szilvás ételek, ja és Békési szilvapálinka. Vásárra, kézműves kiállításra és gyerekprogramokra itt is számíthatunk, este pedig a felnőtt közönség a retro discóban lazulhat. Előtte azért ajánlott ráhangolódni a mulatós fellépőkkel, akik közül semmiképpen se szalasszuk el Fásy Ádám és Zsülike szereplését!

Békési Szilvapálinka Ünnep

15. Nemzetközi Szilvalekvárfőző Verseny, Szatmárcseke – augusztus 1617.

Ha szilvalekvár, akkor szatmári szilva! A régi idők hagyományai elevenítik fel a főzőcsapatok, akikhez mi is bátra beállhatunk egy kavarásra. Tapaszthatunk, katlant készíthetünk és testközelből nézhetjük meg az autentikus lekvárfőzés módszerét. A gasztroprogramok elmaradhatatlan kínálatába tartozó kézműves, illetve termelői vásár itt is lesz, na meg ciberebál, tábortűz és cigányzene. A lekvárok kóstolásán kívül, akár meg is vásárolhatunk majd egy-egy üveggel a cukor- és adalékanyag-mentes finomságokból.

15. Nemzetközi Szilvalekvárfőző Verseny

Bor, mámor… Bénye!, Erdőbénye – augusztus 1618.

A Tokaji borvidéken idén is megnyílnak az erdőbényei borászok kertjei, ahol egy izgalmas gasztro-kulturális eseményre várnak bennünket! A kiváló borok kóstolása mellett világzenei és dzsesszkoncerteket hallgathatunk, kiállításokat tekinthetünk meg, előadásokon vehetünk részt vagy egyszerűen csak a fűben heverészve élvezhetjük a falu hangulatát. A tipikus fesztiválkaják helyett a zempléni étterem a helyi borokkal harmonizáló fogásokat kínál majd, emellett, ha valamilyen gasztroemlékkel szeretnénk távozni, akkor a piactéren lévő vásárban helyi kézműves mesterek termékei közül válogathatunk!

Bor, mámor… Bénye!

5. Szárszói Lecsófesztivál, Balatonszárszó – augusztus 24.

Balatonszárszón idén ötödik alkalommal mutathatjuk meg, hogy lecsóban mi vagyunk a legjobbak. Biztosan mindenkinek van egy bevált receptje, amivel most versenybe is szállhat, hogy elnyerje a zsűri tetszését. A rendezvényen csapatok mérkőznek meg egymással, emellett a verseny ideje alatt gyermekprogramokkal, zenés műsorokkal, majd a rendezvény zárásaként utcabállal várnak mindenkit!

5. Szárszói Lecsófesztivál

17. Vegetáriánus Fesztivál, Budapest augusztus 2425.

Előadások, csoportos jóga, relaxáció, vegetáriánus ételkóstoló, főzőtanfolyamok, öko- és biotermékek – ezzel várják az érdeklődőket (és nem csak vegetáriánusokat) a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban.

Többek között hallgathatunk előadást az állatvédelemről, a vegán életmódról, a nyers táplálkozásról és táplálkozási szakemberek beszélnek majd a tej élettani hatásairól is. A rendezvény nem titkolt célja, hogy leszámoljon a tévhitekkel és rávilágítson arra, hogy a mindennapok során mennyire fontos szerepe van a megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztásának. A rendezvényre való belépés továbbra is ingyenes!

17. Vegetáriánus Fesztivál

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...