Egy asztal, ami annyira okos, hogy meg is főzi a vacsorádat

A Kram/Weisshaar designstúdió olyan pengevékonyságú ebédlőasztalt tervezett, amin meg lehet főzni az ebédet, sőt, az elkészült ételt melegen, az italokat meg hidegen tartja

A német-svéd designstúdió, a Kram/Weisshaar SmartSlab névre hallgató asztala nem csupán egy látványos, formatervezett bútordarab. A fémlábakon álló kerámiafelületbe be van építve egy indukciós főzőlap, illetve a tányérok alatt is finoman fel lehet melegíteni az asztal felületét. Ha mindez nem lenne elég, az asztallap erre kijelölt felületén a poharak hűtése is biztosított.

"Az étel melegen tartásához éppen elegendő 42,5 fokosra fűteni az asztallapot. Még a kezedet sem égeted meg. Az italok hűtéséhez pedig a -5 fokos felületek az ideálisak" - mondja Clemens Weisshaar, az asztal egyik tervezője.

Massimo Bottura a SmartSlab mellett

Ennek a különlegesen vékony asztalnak a lapja egy SapienStone-nak nevezett kerámiacsempéből készült. Ezek 1,5 X 3 méteresek, de mindössze 6 milliméter vastagok.

Az asztal-főzőlap alapanyagát az olaszIris Ceramica Group dolgozta ki. Ők keresték meg a designstúdiót, hogy segítsenek kifejleszteni egy olyan terméket, amely a hatalmas felületű, de vékony kerámiacsempék alkalmazásán alapul. Így született meg a SapienStone SmartSlab, ami egy olyan különleges felület, ami lehetővé teszi, hogy ne kelljen többé külön kezelni a konyhabútor elemeit és a konyhai elektromos gépeket.

A hűtő-fűtő berendezésen kívül az asztalban vezeték nélküli telefontöltő, érintésvezérelt kapcsolók és Wi-Fi elosztó is van.

Massimo Bottura, a három Michelin-csillagos olasz séf a Smart Slab asztal igazi rajongója lett. Izgalmasnak tartja azt, hogy egy felületen tudjuk előkészíteni az ételt, megfőzni, majd akár elfogyasztani. Az sem utolsó szempont, hogy egyszerűen le lehet takarítani a

A gyártó és a tervezők jelenleg azon dolgoznak, hogy személyre szabhatóvá varázsolják a SmartSlabot. Reed Kram designer elmondta a Dezeen magazinnak, hogy a séfek hihetetlen munkát végeznek világszerte, de kevés olyan radikális designmegoldás születik, ami alapvetően újat gondol arról, ahogyan főzünk és eszünk.

Az asztal felépítése

Alapvetően ma is az 1920-as évek óta ismert, beépített konyhabútorok használatában gondolkodik mindenki azzal együtt, hogy a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas években rengeteg kísérleti megoldás született, például Joe Colombo 1963-as, görgőkön mozgó minikonyhája. Az utóbbi évtizedekben alapvető, radikális újítás nem volt a konyhabútor-piacon - most azonban itt a SlabSlab.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

"A főzés nem játék!" - beszélgetés Bereznay Tamás séffel Egyserpenyős receptek című új könyvéről

Legújabb receptek

Sós vendégváró szelet

Ünnepekkor nagy siker szokott lenni a hidegtál, vagy valamilyen más vendégváró. Ez egy egyszerűen elkészíthető, mutatós sós szelet, amibe ízlés szerint cserélgethetjük a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A Lindt sem akar lemaradni: ennyiért adja dubaji csokiját

Az internetsztár dubaji csokit lassan senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen ez az a közel-keleti édesség, ami nálunk is egyre keresettebb. A hazai cukrászdák is igyekeznek felvenni a versenyt az édességgyártókkal, sorra dobják piacra saját dubaji csokijukat. A Lindt is így tett, lássuk, mennyibe kerül a limitált kiadású csokoládé náluk!

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...