Eredetileg törökmogyoróból készítik a baci di dama sütit, mivel a bokorról szedett magokhoz sokkal könnyebb volt hozzájutni mindig is, mint például a mandulához, ami azóta ugyancsak az egyik fő alapanyagává vált, főként a cukrászdai készítményeknek. A legenda szerint II. Viktor Emanuel szakácsa készítette 1852 körül az első baci di damat, de van egy korábbról, 1810 végéről szóló eredettörténet is, mely szerint Stefano Vercesi lovag nevéhez fűződik a recept módosítása, amikor a mogyorót mandulára cserélte, és így először elkészítette az "aranycsókot" vagyis a baci doratit. Ennek a változatnak azóta több leirata is született, a legismertebb a Baci di Alassio, ebben kakaót és mézet adnak a kekszhez. Tojásfehérjével habosítják a tésztáját, így csillagcsővel habszákból tudják kinyomni, ezért külalakra is más, mint az itt látható mogyorós kekszek, valójában közelebb áll a francia macaronhoz.
Felezés
A mi receptünkben, mivel Pugliából, az ország déli, szegényebb csücskéből származik, keverve darált mogyoróból és lisztből áll össze a kekszek tésztája. Ha csak mogyoróból lenne teljesen szétesne, sőt, a pénztárcánkba is jóval mélyebbre kellene nyúljunk, ha el szeretnénk készíteni a hölgy csókját.
Tudtad? Nálunk Magyarországon is készítünk olyan teasütit, amit összetapasztunk, ez a néró, de a baci di dama-nak is van itteni neve: ez az asszonycsók.
Mogyoró
Mogyoróval valóban olcsóbb, mintha mandulából készítenénk, de mindkettőt érdemes kipróbálni. A mogyoró héját nem kell feltétlenül lehúzni, így gyönyörű színt kap. Ha mégis lenne olyan tagja családnak, aki nem kedveli, vagy nem fogyaszthatja a mogyoróhéjat, akkor érdemes lehúzni. Erre több lehetőség is létezik. Mindkettő sütőben való tálcás pirítással kezdődik, ugyanis így kapja meg a legfinomabb ízt a mogyoró. Ha látjuk, hogy nagyjából érintésre leesik a héja, akkor elegendő papírtörő közé téve átmasszírozni a mogyorót. Van viszont olyan eset is, hogy nem engedi el ilyen könnyen a héját a mogyoró. Ekkor pirítás után egy pár percre forrásban lévő szódabikarbónás vízbe dobjuk, majd rögtön jeges vízbe szedjük. Ezután könnyedén, mintha csak elpöckölnénk egy meggymagot, ki tudjuk nyomkodni a héjból a magokat.
Vaj és pihentetés
Mivel a tésztában tojás nem kerül csak vaj, könnyen olvad, túl puha lesz begyúrás után, ezért hűtőbe kell tennünk legalább két órára, de akár egy egész éjszakára is, hogy könnyebben formázhassuk. A hideg tésztából könnyebb lesz kicsi golyókat gyúrni. Ezeket újból tegyük hűtőbe sütés előtt, akár fagyasztóba is mehetnek egy órára, így a külső rész gyorsan megsül, és a tészta nem folyik szét.
Tipp: olajozott kézzel könnyebben golyózhatjuk az asszonycsók mogyorós alapú, könnyű tésztáját.
Sütési idő
Ahogyan a vajas tésztás aprósütiket, az asszonycsókot sem szabad 15 percnél tovább sütni, egyébként kiszárad, és hűlés után beletörik az ember foga amikor beleharap. Van erre is megoldás, ha műanyag tárolódobozba zárjuk egy pár szelet almával, akkor újból felpuhul, de a legjobb megoldás mégis az, ha időben kivesszük a sütőből. Azzal ne törődjünk, hogy megrepedezik és szétesősnek tűnik a sütés végére a tészta, ha nem piszkáljuk, hagyjuk nyugalomban teljesen kihűlni, utána simán fel tudjuk emelni, forgatni, tölteni, egyszerűen kezelhetővé válik, és a külső roppanós burkon belül omlós marad a tésztája.
Fotók és recept: Bagdi Gréta
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több szépség Grétitől: