Az articsókát korábban dísznövényként is termesztették, de a látványa mellett finom és egészséges is, ezért nemcsak nézni érdemes, de megkóstolni is! A húsa enyhén kesernyés, egy kis édeskés beütéssel. Az articsókát meg lehet főzni, párolni, grillezni, rántani vagy mikróban készre sütni, sőt, még likőrt is lehet belőle készíteni. Önálló fogásként vagy köretként is csodás, hiszen Ízvilága kiválóan kombinálható húsokkal, halakkal, fűszerekkel és egyéb zöldségekkel.
Előkészület
Fogjunk egy tálat, és töltsük meg hideg vízzel, facsarjunk bele 3-4 citromot, majd a kifacsart citromokat is dobjuk a vízbe. Mivel az articsóka könnyen oxidálódik és bebarnul (nem túl guszta látvány) ezért a megtisztított virágokat azonnal tegyük majd a citromos vízbe.
TIPP: a pucoláshoz érdemes gumikesztyűt használni vagy sűrűn kezet mosni, mert a benne lévő festékanyag megfog mindent. Illetve szükségünk lesz egy jó éles késre és zöldséghámozóra is!
Pucolás
Pucoláskor először a külső, fás szirmokat szedegessük le kézzel, körben, finoman. Ezt addig csináljuk, amíg a sötét zöldes szirmok helyett világos sárgás, zsenge szirmok jelennek meg, ezeket hagyjuk meg. A levágott levelek helyét óvatosan, késsel, egyenletesen vágjuk körbe, a szár meghagyott részét krumplihámozóval hámozzuk meg, a nagyon fás részét pedig vágjuk le. Szebben mutat, ha van egy kis szára, de ezt nem szokás elfogyasztani, csak ha nagyon friss és zsenge.
Ezután vágjuk le a virágcsúcs felső ⅓- nál, majd kanállal vagy késsel kaparjuk ki a közepéből az apró pihéket, amik nem ehetőek, és nagyon kellemetlenek tudnak lenni. A kész, tiszta darabokat dobáljuk a citromos vízbe, és ugyanezzel a technikával pucoljuk meg a többi articsókát is. A nagyobb fejeket vágjuk félbe vagy negyedekbe, a kisebbeket hagyhatjuk egészben.
Feldolgozás
Miután végeztünk az articsókák megtisztításával, készítünk hozzá egy a főző/páclevet, ha csak nem frissen grillezzük vagy serpenyőben pirítjuk. A főzőléhez összeforralunk almaecetet vízzel, cukorral, sóval, borssal, friss kakukkfűvel, egy-két gerezd fokhagymával és egy kis fej hagymával. Az előkészített articsókákat beletesszük a forrásban lévő fűszeres lébe, és 4-5 percig főzzük, nagyjából ennyi idő alatt félig megpuhul, de még ress marad.
Szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük, és hagyjuk kihűlni őket, majd egy steril, száraz üvegbe jó szorosan belenyomkodjuk, és felöntjük jó minőségű olívaolajjal, úgy hogy légmentesen lezárja. Az üveg tetejét rácsavarjuk, majd forrásban lévő vízbe mártjuk, 10 percig forraljuk, végül a lábosban hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután fogyaszthatjuk is, de jó pár hónapokig eláll a spejz polcán. Felbontás után pedig hűtőben tároljuk maximum 2-3 napig.
Receptötletek
Készíthetünk belőle mártásokat, krémeket, tésztaszószokat, akár gnocchihoz is, kiránthatjuk ropogós golyók formájában, de a szakszerű pucolás után meg is grillezhetjük őket húsok, halak mellé köretnek. Közkedvelt pizzafeltét, szuper salátabetét, és persze önmagában, előételként is fogyasztó.
Az tisztítás és főzés teljes leírását ITT találjátok! Ne ijedjetek meg tőle, nem harap, és tényleg nagyon extra ételeket lehet belőle készíteni, nagy ajánljuk őket a grillszezonra vagy különleges vacsoraestekre!
Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra
A házi articsókabefőtt - a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Szemezgessetek többi különleges receptünk közül: