Fedezd fel velünk az ARTICSÓKÁT: izgalmas grillezett zöldséget és tésztát készítettünk

Bár az articsókát távolról is bárki felismeri, kevesen vannak, akik bele mernének vágni az elkészítésébe. Kiderült, hogy nagyon is megéri foglalkozni vele a konyhában, ugyanis nemcsak szép, egyedi külsővel rendelkezik, de ízvilága is nagyon különleges!

Az articsóka különleges ajándéka a természetnek. Ezt a gyönyörű, megannyi sziromból álló mediterrán növényt már az ókori rómaiak és görögök is gyógynövényként fogyasztották, később igazi kuriózum lett a gazdag angol és francia nemesek körében, a képzőművészetben is a gazdagság és a jólét szimbólumának számít. Ismertsége pedig a későbbiekben sem hagyott alább, bár valljuk be, Magyarországon csak kevesen mernek belevágni az articsókafelhasználás művészetébe.

Az articsóka több száz éve a jólét szimbóluma, számos jótékony hatása van a szervezetre.

Pedig ez a zöldség sem véletlenül érdemelte ki, hogy gyógynövénynek hívjuk:

Az articsóka egyik fő hatóanyaga a cinarin, mely nemcsak az epeműködésre van jó hatással, de az emésztést is könnyíti, csökkenti a vér koleszterin- és trigliceridszintjét, ráadásul tele van antioxidánsokkal.

Bár nem állítjuk, hogy minden sarki zöldségesnél találsz majd articsókát, ma már közel sem számít olyan luxuscikknek, mint évszázadokkal ezelőtt, ráadásul nagyon ízletes és különleges ételeket lehet belőle készíteni.

Az articsóka világos zöldes és lilás színű módosult, zárt virágzatát fogyaszthatjuk (a levelek alsó, húsos, friss részét, illetve az articsókaszívnek nevezett legbelső, zsenge részt). Az articsóka rendkívül gazdag ballasztanyagokban, káliumban, magnéziumban, vasban és B1-vitaminban, de tartalmaz fehérjét, szénhidrátot, zsírt és nátriumot is. 100 gramm articsókában csupán 55 kcal energia van, így az alacsony zsírtartalmú, magas rosttartalmú diéta fontos eleme.

A fiatal articsókák vastag sziromlevelei nyugodtan felhasználhatók, míg a fejlettebb, idősebb virágzatok megkeményedett sziromvégei nem alkalmasak étkezésre.

A fiatal articsókák vastag sziromlevelei nyugodtan felhasználhatók, míg a fejlettebb, idősebb virágzatok megkeményedett sziromvégei nem alkalmasak étkezésre. Ezeket el kell távolítani. A húsos csészeleveleket még bimbós állapotban fogyasztják. A virágzata kellemes, fűszeres íze miatt ínyencségnek számít. Az articsókát a magyar konyha előételként, sütve vagy salátaként használja fel, de van, aki puhára főzi és olívaolajjal és citromlével tálalja. A virágzatkezdemények finom csemegék, de tölteni is lehet. Vásárláskor érdemes a kisebb bimbókat (ki nem nyílt virágzatot) választani, fényes lédús levelekkel. Felhasználás előtt a szárától és a külső leveleitől megtisztított articsókát meg kell mosni. Ezt követően érdemes egy késsel az articsóka tetejét levágni majd az alsó részt vékonyan meghámozni, és már párolható is.

Grillezz!

A grillezett articsóka citromos-kakukkfüves aiolival mesés ízeket tartalmaz!

A zöldség előkészítéséhez a következőkre lesz szükséged: 4 nagy db articsóka, 1 db citrom (negyedelve), 1 dl olívaolaj (3/4 csésze), 4 gerezd fokhagyma, só ízlés szerint, bors ízlés szerint.

Mielőtt belevágnál a sütésbe, segítünk a zöldség feldolgozásában!

Először tisztítsuk meg az articsókákat: távolítsuk el az összes kemény külső levelet, majd egy nagyon éles késsel vágjuk le a levelek tüskés végét körkörösen (kb. egy hüvelyknyi részt).

A levelek tüskés végeire nem lesz szükségünk!

Vágjuk félbe az articsókát hosszában. Ezután egy kiskanállal vagy kis konyhai hámozókéssel kanalazzuk ki az articsóka szőrös részeit (fészekpikkelyekkel ellátott virágkezdemény), de vigyázzunk, ne távolítsuk el a "szívét", azaz az ehető részét.

Tegyük a megtisztított articsókafejeket citromos vízbe, nehogy megbarnuljanak.

A citromos víz segít megállítani a barnulást

Eközben kapcsoljuk be a grillünket (ha van ilyen funkció a sütőnkben, az is tökéletes), majd egy edényben forraljunk egy kevés vizet (én ebbe is belenyomtam egy negyed citrom levét), majd helyezzük bele az articsókákat, és lefedve kezdjük el párolni nagyjából 15 percig, amíg megpuhulnak.

Keverjük össze az olajat és a fokhagymát, majd kenjük meg a páccal az előzőleg megpárolt/gőzölt articsókákat, és tegyük a forró grillre (grillezős sütő esetén tepsibe, majd be a sütőbe). Ha valódi grillen sütjük őket, folyamatosan kenegethetjük a fokhagymás-olajos keverékkel. Forgassuk őket, hogy ne égjenek meg! Néhány perc múlva szedjük le őket a grillről (grillfunkciós sütő esetében nagyjából ez is 15 perc), szórjuk meg egy csipet tengeri sóval vagy sópelyhekkel.

Ne feledkezzünk meg az aioliról sem, ezeket készítsd elő hozzá: 6 gerezd fokhagyma, 2 db tojássárgája (friss, szobahőmérsékleten), 1.5 dl olívaolaj (1 csésze), 1 evőkanál kakukkfű (friss, apróra vágva), 0.5 teáskanál só (tengeri), 1 teáskanál citromlé (friss)

A grillezett articsóka citromos-kakukkfüves aiolival teljes receptjét itt találod!

Tegyük a friss, száráról ledolgozott kakukkfüvet, a fokhagymagerezdeket és a sót egy tiszta mozsárba. (Használat előtt érdemes forró vízzel feltölteni a mozsarat, majd kiönteni és megszárítani a belsejét). Kezdjük el összedolgozni az alapanyagokat a mozsártörővel, amíg az összetevők nem kezdenek emulziót képezni. Ez pár percet vesz igénybe. Hozzáadjuk a tojássárgáját, és tovább keverjük a mozsárral.

A tojássárgája után lassan kezdjük el hozzáadni az olívaolajat cseppenként – ez elkezd emulgeálódni. Ha az összes olívaolajat hozzáadtuk, és gyönyörű sárgás-zöld "majonézünk" lett, facsarjuk hozzá a citromlevet, és keverjük bele az emulzióba. Ezután hagyjuk hűlni és egy ideig pihenni.

Ez lesz az articsóka mártása, ami egyébként sok más zöldséghez is isteni (például grillezett édesköményhez). Tálaljuk az articsókát a citromos-kakukkfüves aiolival, ha maradtak keményebb levelek az articsókán, azokat ne fogyasszuk el, csak a puha részeket együk meg, mártogassuk az aioliba!

A grillezett articsóka citromos-kakukkfüves aiolival teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd el valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Tésztaételnek is kiváló!

A grillezett, aiolis articsóka olasz tésztával igazán ünnepi vacsora lehet, ráadásul hamar elkészül, ha pedig jobban átfutjuk az előző két receptet, rájövünk, hogy nem tart hosszú órákig az étel elkészítése. Készítsünk elő legalább 20 dkg tagliatelle (vagy bármilyen más) tésztát és némi sót.

A grillezett articsókás-chilis tagliatelle aiolival teljes receptjét itt találod!

Egy edényben forraljunk enyhén sós vizet, tegyük bele a tagliatelle tésztánkat. 10 dkg tésztához számoljunk 1 liter vizet.

Közepes lángon, enyhén lobogó vízben főzzük a tésztánkat al dentére (hogy mikor van kész a tészta, azt elvileg a csomagoláson is elolvashatjuk, a gyakorlatban azonban érdemes kóstolgatni, vagy ha már vérprofi vagy, akkor kevergetés közben érzed, mikor lesz al dente, azaz hogy nem mállik szét a szájban, hanem harapni kell).

Szűrjük le a tésztánkat, de hagyjunk egy kevés főzővizet a mártáshoz.
A leszűrt és még forró tésztánkhoz adjuk hozzá az aioli-mártásunkat, alaposan keverjük össze, hogy befedje és beszívja a mártást a tagliatelle. Ha túl sűrű, esetleg szaftosabbra szeretnénk, adjunk hozzá a főzőlevünkből tetszőlegesen.

Mehet hozzá az articsóka, ezt is keverjük hozzá.
Tálaláskor megszórhatjuk még egy pici chilipehellyel, esetleg reszelhetünk rá parmezánt is.

Ugye, milyen egyszerű és mégis milyen nagyszerű az íze? A grillezett articsókás-chilis tagliatelle aiolival teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd el valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

(receptek és fotók: Hering András)

Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!

Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a könnyed, mégis fantasztikus ételek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...