Az arepas a venezuelai és a kolumbiai konyha szerves részét képezi, de például Tenerifén is előszeretettel fogyasztják. A belül omlós, kívül ropogós külsejű kenyérféleség az utóbbi időben egyre több országban teret hódít.
Arepas, az gluténmentes venezuelai kenyérféleség
Az arepas kukoricalisztből készül, amit vízben előfőznek, majd megszárítanak, végül fűszerezett vízzel és egy kis olajjal gazdagítva burgerszerű zsemlévé formálják. A kész arepaslepényt grillezett vagy sült húsokkal, sajttal, hüvelyesekkel, zöldségekkel töltik meg.
Arepast árul az angol Yakumama nevű pop-up streetfood-étterem is, és különlegességei közé tartozik egy lassan főtt tamarindos-sertéses arepas, valamint egy guacamole-s, amiben házi készítésű aioli, koriander, rózsaszín hagyma, savanyúság, pikáns mangó, valamint forró aji amarillo mártás van.
Az arepas-ról a vegánoknak sem kell lemondani, mivel bármivel megtölthető: a fekete babos, osztriga gombás, rózsaszín borsos és ropogós tofus arepas igazi vega különlegességeknek számít.A Yakumama szakácsai mindig hozzáadnak egy kis köménymagot a kukoricához, és számos különleges receptjüknek köszönhetően nemsokára saját, állandó éttermet nyithatnak.
Arepas az új taco?
A hagyományos arepas az úgynevezett reina pepiada, amit csirkesalátával és avokádómajonézzel töltenek. De az, hogy mit töltünk az arepas-ba, és miként ízesítjük, csak a fantáziánkon múlik: létezik BBQ-marhahúsos, salsás, halas, csirkés, parmezános, grillezett cukkinis – bármilyen arepas. Mivel az arepas 100 százalékban gluténmentes, könnyen alkalmazkodik a növekvő számú vegánok igényeihez.
Természetesen nemcsak a streetfood rajongói kóstolhatják meg az arepas-t, hiszen az éttermekben is előszeretettel használják.Az arepas nemcsak egy olcsó alapanyag, hanem finom, végtelen sokféle módon ízesíthető, és nem utolsó sorban tökéletes összhangban van a mai étkezési trendekkel.