Egekbe szökött a legegészségesebb olaj ára: ez lehet az emelkedése oka

Az elmúlt évekhez képest eddig nem látott ütemben nő az olívaolaj ára.

Az olívaolaj szervezetre gyakorolt jótékony hatásai kétségbevonhatatlanok: javítja a vér koleszterinszintjét, jót tesz az emésztésnek, segít megelőzni a csontritkulást, kitűnően táplálja a bőrt és a hajat is. Jótékony hatásai és selymes íze miatt az elmúlt években egyre nagyobb a kereslet a konyha folyékony aranya iránt, a már-már alapélelmiszernek számító olaj ára viszont egyre inkább növekszik.

Az olívaolaj ára tavalyhoz képest 25-40 százalékkal nőtt – derül ki a Napi.hu cikkéből. Míg egy évvel korábban 100 kilogramm lédig extraszűz olívaolaj ára (a gazdasági portál cikke szerint a lédig extra szűz olívaolaj ára az árképzés horgonya) még átlagosan 207 euró körül mozgott, addig idén májusban ugyanez a mennyiségű áru már 272-470 euró között volt kapható a Nemzetközi Olívaolaj Tanács (IOC) adatai szerint. Nem csak az extraszűz olívaolaj ára nőtt az elmúlt időszakban, az olíva törkölyolaj, a nem szűz finomított olívaolaj és a lampante olívaolaj ára is több éves csúcsot ért el az elmúlt időszakban.

Az eddig nem látott árnövekedés mögött az áll, hogy a nemzetközi árakat az európai árak határozzák meg, a legnagyobb felhasználók pedig nem csak hogy az EU tagállamai, de a legmeghatározóbb olívatermelők is (Olaszország, Spanyolország, Görögország) az unióba tartoznak bele.

Az Európai Unió a világ vezető olívatermelője: a spanyolok állítják elő a legtöbb olajat évi 1450 ezer tonnával, őket követik a görögök és az olaszok 270 ezer tonna körüli termeléssel, valamint Portugália a nagyjából 100 ezer tonnányi olívaolajával szintén fontos termelőnek számít.

Olívatermés Olaszországban

Az olívaolaj árának mozgását a kereslet-kínálat, valamint az éves termés mértéke és minősége határozza meg. Az olívaolaj nem gmo-termék, így az élelmiszer esetében nem lehet előre kiszámítani, mennyi jó minőségű termés fog keletkezni. A Napi.hu szerint az olajtermelők esetében előfordul, hogy az előző, rosszabb évek alacsony bevételeit a jó termést ígérő szezonokban magasabb árakkal ellensúlyozzák.

Az idei év egy újabb okot ad a termelőknek arra, miért emeljenek az olaj árán: a koronavírus-járvány miatt csaknem egy éven keresztül folyamatosak voltak a lezárások és a korlátozások, a vendéglátóipar több országban is leállt akár hónapokra is. A járvány miatti korlátozásokat sok országban most kezdik el feloldani, az újraéledő horeca-szektor pedig nagy mennyiségben igényli az olívaolajat - és mivel nagy mennyiségben van szükség az olajra, a vendéglátóhelyek nagy mennyiségben akár magasabb árat is hajlandóak kifizetni a folyékony aranyért.

„Az emelkedő árak Spanyolországban hatalmas megkönnyebbülést jelentenek a termelők számára. Amióta az olívaolaj ára 2018 márciusában zuhant, a termelőknek a termelési költségeknél alacsonyabb összegért kellet eladniuk az olajat”

– mondta Juan Vilar Hernández, nemzetközi olívaolaj-elemző az Olive Oil Times-nak.

Vilar szerint a növekvő árak nem feltétlenül tesznek jót az ágazatnak, a fogyasztói árak növekedése idővel a kereslet potenciális csökkenéséhez vezethet. Az olívaolaj ára eddig a 2016/2017-es évben volt a legmagasabb, akkor egy liter olajért átlagosan 4,15 eurót kértek el.

"Az árak tovább növekedhetnek, de bizonyos korlátozások mellett...Minden a kereslet rugalmasságától függ. Ez a pillanat nem a legmegfelelőbb a fogyasztók számára, hogy megfizessék ezeket az árakat a nettó jövedelem gyengülése miatt”

- nyilatkozta az elemző.

A Napi.hu Tóth Gusztávot, a pomázi Igaziolíva tulajdonosát is megkérdezte az egyre növekvő olajár okairól. Az olívaszakértő szerint a legnagyobb mennyiségben olajat előállító országokban vannak olyan termelők, akik komoly hatással bírnak a piaci folyamatokra. A szakértő szerint most azért is emelkedik az olívaolaj ára, mert kevés a Föld északi féltekén termett mennyiség, a déli féltekén pedig bár még javában tartanak a szüretek, ott sem lesz elég a megtermett mennyiség, ezek pedig összeadódnak. A kisebb mennyiségű termés miatt a nagyobb termelők májusban lefuttatnak egy úgynevezett árkorrekciót figyelembe véve a délen (Chile, Argentína, Dél-Afrika,Ausztrália) termett olíva mennyiségét, ebből pedig már következtetni lehet a teljes termésre. Ekkor derül ki az, hogy mely országok kényszerülnek importra, tud-e lenni export, azaz a termelés mennyiben tudja fedezni a keresletet?

Az andalúziai Oleoestepa az egyik legnagyobb és egyben legminőségibb termelőként már januárban tudja, mekkora lesz nagyjából az éves termés, ez alapján határozzák meg áraikat is, melyeket májusban korrigálnak. A korrekció mértékének megállapításához a déli félteken termett mennyiséget és a görög szüret eredményeit is hozzáveszik, viszont egy ilyen nagy cég már májusban is látja azt a beporzás alapján, milyen évre számíthatnak a következő szezonban.


Bár nem olcsó, olívaolajat számos okból érdemes otthon tartani:

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...