Nem kell feladni a sokéves aranygaluska-hagyományokat ahhoz, hogy ezt a két hasonmást elkészítsétek. Tulajdonképpen elég csak a tésztából többet gyúrni, és többféleképpen ízesíteni azt. Avagy idén kipróbálni ezeket az új alternatívákat! A koncepció mard a régi. A kelt tésztás golyóbisokat valamilyen durvábbra darált magba, avagy mákba forgatjuk, és egy ízletes sodót kínálunk mellé. Ilyen az ezüst- és a bronzgaluska, nézzétek!
Ezüstgaluska
Mitől lehet szép, ezüstös színe a „galuskánkak"? Megoldást a porcukros mák kínál. Így most nemcsak bejgliből lesz mákos és diós, aranygaluskából is. A második elvárás az új recepttel szemben, hogy az öntete pedig ne legyen olyan sárgás, aranyszínű, mint az eredeti receptben.
Legyen lime-os, így egy kis kesernyés íze lesz, ami a mákkal jól harmonizál, és savanykás is lesz, ami a porcukor édességét ellensúlyozza majd.
Bronzgaluska
Van a sima diónál egy másik, sokkal bronzosabb küllemű dióféle, a pekán. Ettől kapja meg az alapot a második desszertünk. Az öntet most se világos, se aranysárga nem lehet. A karamella talán a legközelebbi, csillogóan fényes konyhai készítmény, ami a legjobban a bronz kategóriába beszorítható.
Picit drágább lesz így, de az íz- és látványélmény megéri, és amúgy is karácsony van, erre spóroltunk egész évben, bele kell, hogy férjen.
Tipp: ez a Bronzgaluska vegán alapanyagokkal készült, de ha szeretnétek, akkor tehettek tojást a tésztájába, és keverhetitek magas minőségű vajjal és tejszínnel a sodóját.
Aranygaluska másképpen
Lehet egy kicsit más az idei aranygaluskátok is, ha vaníliás helyett tojáslikőrös sodót készítetek mellé. A tészta tetejét megszórjátok barna cukorral, ami egy cseppet rákaramellizálódik, ettől csillogó lesz a felülete.
Fotók és receptek: Bagdi Gréta /Simon Gábor
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több karácsonyi csoda itt: