Eszméletlen gyönyörű ezüst- és bronzgaluskát készítettünk

Ha van aranygaluska, miért ne lehetne ezüst és bronz is? Tegyétek ti is ezt a két üdítő, különleges jelenséget a desszertes tányérotokra idén karácsonykor!

Nem kell feladni a sokéves aranygaluska-hagyományokat ahhoz, hogy ezt a két hasonmást elkészítsétek. Tulajdonképpen elég csak a tésztából többet gyúrni, és többféleképpen ízesíteni azt. Avagy idén kipróbálni ezeket az új alternatívákat! A koncepció mard a régi. A kelt tésztás golyóbisokat valamilyen durvábbra darált magba, avagy mákba forgatjuk, és egy ízletes sodót kínálunk mellé. Ilyen az ezüst- és a bronzgaluska, nézzétek!

Ezüstgaluska

Mitől lehet szép, ezüstös színe a „galuskánkak"? Megoldást a porcukros mák kínál. Így most nemcsak bejgliből lesz mákos és diós, aranygaluskából is. A második elvárás az új recepttel szemben, hogy az öntete pedig ne legyen olyan sárgás, aranyszínű, mint az eredeti receptben.

Legyen lime-os, így egy kis kesernyés íze lesz, ami a mákkal jól harmonizál, és savanykás is lesz, ami a porcukor édességét ellensúlyozza majd.

Bronzgaluska

Van a sima diónál egy másik, sokkal bronzosabb küllemű dióféle, a pekán. Ettől kapja meg az alapot a második desszertünk. Az öntet most se világos, se aranysárga nem lehet. A karamella talán a legközelebbi, csillogóan fényes konyhai készítmény, ami a legjobban a bronz kategóriába beszorítható.

Picit drágább lesz így, de az íz- és látványélmény megéri, és amúgy is karácsony van, erre spóroltunk egész évben, bele kell, hogy férjen.

Tipp: ez a Bronzgaluska vegán alapanyagokkal készült, de ha szeretnétek, akkor tehettek tojást a tésztájába, és keverhetitek magas minőségű vajjal és tejszínnel a sodóját.

Aranygaluska másképpen

Lehet egy kicsit más az idei aranygaluskátok is, ha vaníliás helyett tojáslikőrös sodót készítetek mellé. A tészta tetejét megszórjátok barna cukorral, ami egy cseppet rákaramellizálódik, ettől csillogó lesz a felülete.

Fotók és receptek: Bagdi Gréta /Simon Gábor

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több karácsonyi csoda itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...