Selymes sodót rejtenek a dundi, diós aranygaluska-batyuk

Vannak olyan édességek, amelyek elmaradhatatlan kísérőkkel járnak: az aranygaluska például nem lenne ugyanaz a kötelező vaníliasodó nélkül. A diós kelt tészta örökké együtt akar lenni a krémmel, ezért létrehoztam egy receptet, amelyben soha többé nem kell elválniuk egymástól.

Az aranygaluska egy klasszikus. Pont. Ha ételekről van szó, alapvetően szeretem a klasszikus dolgokat: megbízhatóak, mindig visszatérhetek hozzájuk, ha éppen alacsonyan áll a víz a kreativitásom kútjában. Persze vannak olyan esetek, amikor a dolog teljesen az ellenkező irányba indul el: a kreatív energiáim felgyülemlése néha abban nyilvánul meg, hogy klasszikusokat macerálok egy kicsit. De tényleg csak egy kicsit, hiszen nem megváltoztatni, csupán átformálni szeretném őket. Nem árt egy kis változatosság néha-néha. Most az aranygaluska volt az áldozat, elmondom, mit műveltem vele.

Az aranygaluska-batyuk receptjéért kattints a képre!

Minden ugyanaz másképpen

Az aranygaluskában ugye adott három dolog: egy foszlós kelt tészta, egy ropogós dióréteg és egy vaníliás sodó. Az eredeti tálalás a maga kanalazásával és leöntésével nem sűrűn hagy maga után kívánnivalót, én mégis úgy éreztem, hogy lehet ennek az egésznek egy kompaktabb módja.

Az alapanyagokon és a komponenseken semmit nem változtattam, sőt, konkrétan egy klasszikus receptet használtam.

A változás abban történt, hogy a sodót a tészta közepébe rejtettem, így a foszlós kelt tészta egy falatban egyesítette a desszert teljes élményét. Kívül ropog a cukros dió, belül folyik a krémes puding, az élet szép.

Pudinggal töltve

A töltéshez a tésztát ugyanúgy begyúrtam, megkelesztettem, majd vékonyra nyújtottam. Nagy köröket szaggattam belőle, ezek közepére pedig habzsákkal nyomtam a pudingból. Igen, egyszerű, poros pudingot főztem, mert ez sűrűbb, mint a házi sodó, tehát nem folyik ki a sütőben a batyukból.

Az aranygaluska-batyuk receptjéért kattints a képre!

Egy falatnyi mennyország

A megtöltött batyuk alját egyszerűen össze kell csípni, majd kicsit gömbölyűre formálni. Ezután mehetnek az olvasztott vajba fürdeni, majd pedig a cukros dióba hemperegni.

Mindenkinek tudom ajánlani ezt a verziót, aki kifejezetten a galuska szélén lévő, extrán ropogós, karamellizált részeket szereti. Ugyanis mivel a kis batyuknál minden egyes darab közvetlen hőt kap, kívül fantasztikusan roppanós lesz az összes gombóc. Belül pedig vár a krémes puding, így válik teljessé az aranygaluska-élmény.

Az aranygaluska-batyuk receptjéért kattints a képre!

Süssünk aranygaluska-batyukat!

Hozzávalók a tésztához: 500 g finomliszt, 1 csipet só, 1 db tojás, 250 ml tej, 10 g friss élesztő, 100 g vaj

Hozzávalók a pudinghoz: 500 ml tej, 3 ek cukor, 1 csomag vaníliás pudingpor

Hozzávalók az összeállításához: 100 g vaj, 300 g darált dió, 100 g cukor

A lisztet egy nagy tálban elkeverjük a sóval. A langyos tejbe teszünk a cukorból, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. A vajat felolvasztjuk, a tojást pedig felverjük egy kis tálban. Az összes hozzávalót a liszthez adjuk, majd összedolgozzuk.

Lisztezett felületen nagyjából 10 percig gyúrjuk, amíg feszes, fényes és sima nem lesz a felülete. Letakarva duplájára kelesztjük egy meleg helyen.

Az aranygaluska-batyuk receptjéért kattints a képre!

A pudingot megfőzzük a csomagolás utasításai szerint. Egy tálba öntjük, majd a felületére frissentartó fóliát nyomunk, hogy ne képződjön rajta bőr. Teljesen kihűtjük, majd, ha lehűlt, elkeverjük, és habzsákba töltjük.

A megkelt tésztát átgyúrjuk, és lisztezett felületen nagyjából 1 cm vastagra nyújtjuk. 5-6 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle, majd minden kör közepére nyomunk egy teáskanálnyi pudingot.

A kör széleit összecsípjük, és lezárjuk a batyut (ez a lezárt rész néz majd lefelé a tepsin). A kis golyóbisokat megmártjuk az olvasztott vajban, majd beleforgatjuk a cukros darált dióba.

Az aranygaluska-batyuk receptjéért kattints a képre!

Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük a batyukat, majd 170 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Kicsit hagyjuk hűlni, de langyosan már tálalhatjuk.

Az aranygaluska-batyuk teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a finomságokat is készítsd el otthon:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...