Arancini – olasz rizsgolyók
Hozzávalók 4 főre
- 25 dkg rizottó rizs
- 1 l alaplé
- 50 dkg spenót
- 10 dkg kecskesajt
- 6 dkg parmezán sajt
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 ek vaj
- 2 db tojás
- 10 ek olívaolaj
- 2 közepes db újhagyma
- 1 dl fehérbor
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 80 g mozzarella (1 csomag mini mozzarella)
Elkészítés
- A rizottóhoz a felszeletelt újhagymát 2 evőkanál olívaolajon megfuttatjuk, majd rádobjuk a rizst, 1 perc alatt opálosra pároljuk, sózzuk, borsozzuk, és felöntjük a borral. Addig kevergetjük, míg elpárolog, majd ugyanezt tesszük a meleg alaplével is. Mikor már majdnem puha a rizs, belekeverjük a friss vagy fagyasztott spenótot, megvárjuk, míg összeesik, majd a kecskesajtot is hozzáadjuk. Levesszük a tűzről, legvégül rászórjuk a parmezánt, hozzáadjuk a vajat, és alaposan elkeverjük.
- Megvárjuk, míg kihűl. A tojásokat kissé felverjük, és a maradék parmezánt a rizottóhoz adjuk. A zsemlemorzsából is belekeverünk 4 evőkanállal.
- A maradék olívaolajat felmelegítjük. A rizsbe keverjük a felvert tojást is, majd gombócokat vagy korongokat formázunk belőle, a közepébe mini mozzarellagolyókat nyomunk, és befedjük, majd meghempergetjük a zsemlemorzsában.
- Mindkét oldalát aranybarnára pirítjuk, és forrón tálaljuk.