Érkezik az omlós, lekvárral pufira töltött hókifli, minden ünnep kedvence

A hókifli bármilyen alkalomra megfelelő választás, porcukorral bevont külseje miatt azonban karácsonykor jön el igazán az ideje. Szinte elképzelhetetlen nélküle az ünnepi asztal, még a legkritikusabb vendéget is egyből elvarázsolja. A hókifli készítése egyszerű, így bárki nekiláthat, aki egy kis ünnepi hangulatot szeretne csempészni az otthonába. Ezúttal viszont lekvárral is megtöltöttük!

Az eredetileg Bajorországból származó édesség hamar népszerű lett hazánkban is. Klasszikusabb verziója, a vaníliás kifli nemcsak az itthoni, hanem az egész közép-európai konyha ikonikus eleme. Tésztája egy egyszerű, omlós linzertészta, amelyet lisztből, porcukorból, vajból és tojássárgájából készítenek. Porhanyós állagát a vaj bőséges mennyiségének köszönheti, amit hűtőhidegen kell a lisztben elmorzsolni.

Alapja egy örök klasszikus, gyorsan és könnyen elkészíthető, így számos másik aprósütemény alapja lehet.

A recept legfontosabb lépése, hogy az elkészült tésztát minimum fél órán keresztül pihentessük hűtőben, hogy a vaj alaposan megszilárduljon. Ez segít garantálni a sütemény omlós textúráját sütés közben és azután is.

Omlós hókifli lekvárral - Receptért katt a képre!

Mivel töltsük meg?

Ez az omlós tészta mindenki kedvence, így elsőként fogy el a kínálótálról, főleg, ha a töltött verzióját készítjük el. A generációról generációra örökített családi receptek eltérhetnek, ki diót, ki mákot, ki az idei lekvárját tölti bele.

Legnépszerűbb verziója szilvalekvártól púposodik, amit az ünnephez igazított fűszerekkel könnyedén színesíthetünk. Egy kevés fahéj vagy kardamom tökéletes választás mellé, de a bevállalósabbak rummal is kombinálhatják az őszies gyümölcsöt. 

Omlós hókifli lekvárral - Receptért katt a képre!

Hogyan formázzuk a kifliket?

A hókiflit legegyszerűbben egy sodrófa és egy pohár segítségével tudjuk formázni. Lisztezett felületen nyújtsuk pár centi vastagra a tésztát, majd egy pohárral szaggassunk belőle köröket. Ezek közepébe kanalazzunk egy-egy kiskanállal a lekvárból, majd a tenyerünkbe helyezve a tésztát, hajtsuk össze félkörbe. A tészta szélét nyomkodjuk össze, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni belőle. Ezután sorakoztassuk egymás mellé sütőpapírral kibélelt tepsire.

Meddig tartható el?

Nemcsak azért szeretik ennyire a hókiflit, mert gyorsan elkészül, hanem mert sütés után is hosszú ideig tárolható. Az aprósüteményeket zárható, légmentes dobozkába pakolva akár egy hétig is frissek maradnak.

Érdemes nekilátni még a nagy készülődés előtt, időt és energiát spórolva. Hosszabb eltarthatósági ideje miatt ajándéknak is tökéletes!

Nézd meg a videót is a hókifliről:

Hókifli lekvárral töltve - a teljes receptet küldd el valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené az ünnepekre!

Fotók, recept és videó: Kristyán Fanni

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippek az ünnepekre:

Legújabb receptek

Vegán hamburgerzsemle

Ha a hamburgert egy új szintre szeretnénk emelni, akkor ideje házilag készíteni a bucit. Illetve most az érzékenyeknek is kedvezünk, ugyanis egy tej- és tojásmentes buci receptet hoztunk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...