Egy friss MTI-hír szerint Nagy –Britanniában százból 13 banán kerül kidobásra, mikor az még éretlen, miközben néhány nap múlva tökéletesen fogyaszthatóvá válna. A fogyasztók harmada pedig azonnal kidobja a déligyümölcsöt, ha az kicsit megsérült, vagy a héja megfoltosodott. Így azonban a szigetországban naponta kukába dobott banánok száma eléri az 1,4 millió darabot.
S vajon sokban különböznek-e kis hazánk banándobáló szokásai?Mi mindent tehetünk mi, hogy élelmeink felhasználhatóságát meghosszabbítsuk?
Az Élelmiszerbank az a szervezet Magyarországon, amely az élelmiszerpazarlás ellen küzdve a fogyasztói szokásokat is igyekszik változtatni, hasznos információkat megosztva honlapján, FB-oldalán. Sok múlik a tároláson és jó hír, hogy aprócska, ám praktikus mindennapi fortélyokkal akár a felére is csökkenthetjük az élelmiszerpazarlás mértékét.
Ezeket olvastad már?
Íme, néhány tipp az Élelmiszerbanktól:
Hűt vagy nem hűt?
- Nem minden ételnek van szüksége hűtésre, hogy biztonsággal fogyaszthassuk. Kenyér, bontalan konzervek, üvegek és italok ideális helyét a tiszta, száraz, hűvös (25 fok alatt) polcon találják.
- Az említett banán különösen érzékeny a hidegre, így nem érdemes hűtőbe rakni.
- A krumplinálés a hagymánálmár megszoktuk, hogy a csírázás elkerülésére sötét, hűs helyre csempésszük. Hasonlóan célszerű, ha szobahőmérsékletű, napfénymentes övezetben hagyjuk megpihenni a még esetleg érésre váró árukat, mint a paradicsom, az avokádó, a körte. Így pár nap múltán már fel is használhatjuk őket.
- Győződj meg róla, elég távolságba kerülnek-e az élelmiszerek a padlótól, a hívatlan rovarcsaládok látogatásának elkerülése végett.
Ezeket olvastad már?
Hűtőbe vele!
- Hűtést igényel a „Fogyasztható” címkével jelölt termékek többsége, mint a pasztőrözött tej, hús, készételek, stb. Az alacsony hőmérséklet (5 fok alatt) lelassítja az ártalmas mikrobák növekedését.
- Néhány élelmiszer, ami amúgy szobahőmérséklet-párti, felbontás után mégiscsak hűtésre szorul, ilyen az UHT-tej vagy a konzervek.
- Konzervek fontos ismérve, hogy hűtőbe kerülvén kevéssé ínycsiklandó metálos ízzel fűszerezhetik meg kedvelt ételünket, így ha erre mégsem vágynánk, ajánlatos a konzervdobozt műanyag tárolóedényre cserélni.
- Ha időt hagyunk a forró ételnek, hogy kihűljön, mielőtt a hűtőbe kerülne, ételed életén túl, hűtőszekrényedét is meghosszabbíthatod.
- Nyers húst, halat, baromfit zárt tárolóedényben az alsó polcon tartsuk, mivel ez hűtőnk leghidegebb pontja. A rácsokon felfelé haladva, ill. az ajtóban helyezzük el a kevésbé érzékeny és hideg igényű termékeket.
- Ezen felül fontos felfigyelnünk a ’Minőségét megőrzi’ és a ’Fogyasztható’ jelölés adta különbségekre. Az Élelmiszerbank egy 2015-ös kutatásra hívja fel a figyelmet, melyben kiderül, a fogyasztók 45 %-a nem ismeri a fogyasztható és a minőségét megőrzi jelölés közti különbséget. Míg a minőség megőrzési idő olyan élelmiszereken kerül feltüntetésre, amelyek a jelzett dátum után élvezeti értékükből veszíthetnek ugyan, ez nem azt jelenti, hogy a javasolt dátum után már nem fogyasztható, gondoljunk a cukorra, sóra, tésztára, konzervekre. Magyarországon ezek a termékek forgalomba nem kerülhetnek, de mi fogyasztók dönthetünk arról, hogy az adott dátum után felhasználjuk-e őket.
- A fogyaszthatósági idő azonban a legfontosabb dátum, melyet élelmiszerbiztonsági okokból kell szem előtt tartani. Ezen ételek elfogyasztása a megadott dátum után már nem garantáltan biztonságos.
Tegyük hát ki az asztalra lehetőségeinket, melyek mind pénztárcánkat, mind a világ erőforrástárcáját óvják a felesleges ’költekezéstől’.
A döntés többek között a mi kezünkben, vagyis hűtőnkben is rejlik!
További információt az Élelmiszerbankról tevékenységéről itt találsz!
Címlapkretit: 123rf.com