Apró fortélyokkal akár a felére is csökkenthetjük az élelmiszerpazarlás mértékét - így!

Nem érett eléggé vagy túlbarnult, nem kell a kukában landolnia. Hűtsd vagy ne hűtsd az élelmiszereket ahhoz, hogy meghosszabbítsd a szavatosságukat - itt megmutatjuk.

Egy friss MTI-hír szerint Nagy –Britanniában százból 13 banán kerül kidobásra, mikor az még éretlen, miközben néhány nap múlva tökéletesen fogyaszthatóvá válna. A fogyasztók harmada pedig azonnal kidobja a déligyümölcsöt, ha az kicsit megsérült, vagy a héja megfoltosodott. Így azonban a szigetországban naponta kukába dobott banánok száma eléri az 1,4 millió darabot.

S vajon sokban különböznek-e kis hazánk banándobáló szokásai?Mi mindent tehetünk mi, hogy élelmeink felhasználhatóságát meghosszabbítsuk?

Az Élelmiszerbank az a szervezet Magyarországon, amely az élelmiszerpazarlás ellen küzdve a fogyasztói szokásokat is igyekszik változtatni, hasznos információkat megosztva honlapján, FB-oldalán. Sok múlik a tároláson és jó hír, hogy aprócska, ám praktikus mindennapi fortélyokkal akár a felére is csökkenthetjük az élelmiszerpazarlás mértékét.

Ezeket olvastad már?

Íme, néhány tipp az Élelmiszerbanktól:

Hűt vagy nem hűt?

  • Nem minden ételnek van szüksége hűtésre, hogy biztonsággal fogyaszthassuk. Kenyér, bontalan konzervek, üvegek és italok ideális helyét a tiszta, száraz, hűvös (25 fok alatt) polcon találják.
  • Az említett banán különösen érzékeny a hidegre, így nem érdemes hűtőbe rakni.
  • A krumplinálés a hagymánálmár megszoktuk, hogy a csírázás elkerülésére sötét, hűs helyre csempésszük. Hasonlóan célszerű, ha szobahőmérsékletű, napfénymentes övezetben hagyjuk megpihenni a még esetleg érésre váró árukat, mint a paradicsom, az avokádó, a körte. Így pár nap múltán már fel is használhatjuk őket.
  • Győződj meg róla, elég távolságba kerülnek-e az élelmiszerek a padlótól, a hívatlan rovarcsaládok látogatásának elkerülése végett.

Ezeket olvastad már?

Hűtőbe vele!

  • Hűtést igényel a „Fogyasztható” címkével jelölt termékek többsége, mint a pasztőrözött tej, hús, készételek, stb. Az alacsony hőmérséklet (5 fok alatt) lelassítja az ártalmas mikrobák növekedését.
  • Néhány élelmiszer, ami amúgy szobahőmérséklet-párti, felbontás után mégiscsak hűtésre szorul, ilyen az UHT-tej vagy a konzervek.
  • Konzervek fontos ismérve, hogy hűtőbe kerülvén kevéssé ínycsiklandó metálos ízzel fűszerezhetik meg kedvelt ételünket, így ha erre mégsem vágynánk, ajánlatos a konzervdobozt műanyag tárolóedényre cserélni.
  • Ha időt hagyunk a forró ételnek, hogy kihűljön, mielőtt a hűtőbe kerülne, ételed életén túl, hűtőszekrényedét is meghosszabbíthatod.
  • Nyers húst, halat, baromfit zárt tárolóedényben az alsó polcon tartsuk, mivel ez hűtőnk leghidegebb pontja. A rácsokon felfelé haladva, ill. az ajtóban helyezzük el a kevésbé érzékeny és hideg igényű termékeket.
  • Ezen felül fontos felfigyelnünk a ’Minőségét megőrzi’ és a ’Fogyasztható’ jelölés adta különbségekre. Az Élelmiszerbank egy 2015-ös kutatásra hívja fel a figyelmet, melyben kiderül, a fogyasztók 45 %-a nem ismeri a fogyasztható és a minőségét megőrzi jelölés közti különbséget. Míg a minőség megőrzési idő olyan élelmiszereken kerül feltüntetésre, amelyek a jelzett dátum után élvezeti értékükből veszíthetnek ugyan, ez nem azt jelenti, hogy a javasolt dátum után már nem fogyasztható, gondoljunk a cukorra, sóra, tésztára, konzervekre. Magyarországon ezek a termékek forgalomba nem kerülhetnek, de mi fogyasztók dönthetünk arról, hogy az adott dátum után felhasználjuk-e őket.
  • A fogyaszthatósági idő azonban a legfontosabb dátum, melyet élelmiszerbiztonsági okokból kell szem előtt tartani. Ezen ételek elfogyasztása a megadott dátum után már nem garantáltan biztonságos.

Tegyük hát ki az asztalra lehetőségeinket, melyek mind pénztárcánkat, mind a világ erőforrástárcáját óvják a felesleges ’költekezéstől’.

A döntés többek között a mi kezünkben, vagyis hűtőnkben is rejlik!

Az otthoni tudatos tárolás mellett itt támogathatod a tudatos élelmiszerfelhasználást az Élelmiszerbank tevékenységein keresztül, hogy minél több felesleg eljuthasson a rászorulókhoz.

További információt az Élelmiszerbankról tevékenységéről itt találsz!

Címlapkretit: 123rf.com

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...