Ameddig az étkezés maga az üvegházgáz-kibocsátásának 10-30%-áért felelős – többek között olyan tényezők befolyásolják a pontos százalék meghatározását, mint az étel minősége és a lakhely – , addig a teljes élelmiszer-rendszer, amelybe beletartozik a csomagolás, a szállítás, a hulladékgazdálkodás és az előállítás is, 21-37%-át teszik ki az egyéni szénlábnyomunknak. Ez a szám 2050-re pedig akár az 50%-ot is elérheti, ami a mostaninak csaknem a duplája.
Persze a legtöbben ezt nem tudják, és éppenséggel nem is hibáztathatóak ezért, mivel a címkékről nem lehet leolvasni a fenntarthatósággal kapcsolatos információkat. Erre a problémára azonban most van megoldás, ugyanis a Foodprint elnevezésű kalkulátor, amit a BBC Future, a VerveSearchcsel és az Oxfordi Egyetem kutatói közösen fejlesztettek, segít kiszámolni az élelmiszerek karbonlábnyomát.
Bár ez sem tud pontos adatokat meghatározni, ugyanis a kalkulátor nem veszi figyelembe azt, hol gyártották az adott terméket. Pedig ez egy igazán fontos tényező, hiszen a világ különböző részei teljesen más mennyiségű vizet és műtrágyát használnak az egyes termékek előállításánál, tehát lényegében csak átlagot tud vonni az alkalmazás. Mégis hasznos lehet ez a kalkulátor azok számára, akik szeretnék tudni, mennyi a saját szénlábnyomuk, és esetleg csökkenteni szeretnék.
Még több cikkünk a környezetvédelemmel kapcsolatban: