A kalkulátor, amivel kiszámíthatod, mennyire károsítod a Földet az étkezéseddel

Bizony az elfogyasztott ételeink jelentős részét teszik ki az egyéni szénlábnyomunknak.

Ameddig az étkezés maga az üvegházgáz-kibocsátásának 10-30%-áért felelős – többek között olyan tényezők befolyásolják a pontos százalék meghatározását, mint az étel minősége és a lakhely – , addig a teljes élelmiszer-rendszer, amelybe beletartozik a csomagolás, a szállítás, a hulladékgazdálkodás és az előállítás is, 21-37%-át teszik ki az egyéni szénlábnyomunknak. Ez a szám 2050-re pedig akár az 50%-ot is elérheti, ami a mostaninak csaknem a duplája.

Persze a legtöbben ezt nem tudják, és éppenséggel nem is hibáztathatóak ezért, mivel a címkékről nem lehet leolvasni a fenntarthatósággal kapcsolatos információkat. Erre a problémára azonban most van megoldás, ugyanis a Foodprint elnevezésű kalkulátor, amit a BBC Future, a VerveSearchcsel és az Oxfordi Egyetem kutatói közösen fejlesztettek, segít kiszámolni az élelmiszerek karbonlábnyomát.

Bár ez sem tud pontos adatokat meghatározni, ugyanis a kalkulátor nem veszi figyelembe azt, hol gyártották az adott terméket. Pedig ez egy igazán fontos tényező, hiszen a világ különböző részei teljesen más mennyiségű vizet és műtrágyát használnak az egyes termékek előállításánál, tehát lényegében csak átlagot tud vonni az alkalmazás. Mégis hasznos lehet ez a kalkulátor azok számára, akik szeretnék tudni, mennyi a saját szénlábnyomuk, és esetleg csökkenteni szeretnék.


Még több cikkünk a környezetvédelemmel kapcsolatban:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...