Ápolás és tisztítás: így lesznek strapabíróak az edényeid

Egy jó minőségű edény vagy serpenyő akár komoly befektetést is jelenthet, nem mindegy tehát, hogy milyen hosszú ideig áll a család szolgálatában egy-egy konyhai alapdarab. Kis odafigyelés, néhány praktikus tipp, és lábasaitok még tovább bírják a strapát. (x)

Arról már írtunk korábban, hogy melyek azok az alapdarabok, amelyek nem hiányozhatnak egyetlen edénykészletből sem, legyél akár műkedvelő amatőr séf, akár a konyhai praktikák fekete öves nagymestere. Mutatjuk, mire figyelj oda, hogy a kedvenc alapdarabjaid hosszú távon is hű társaid maradjanak a konyhában.

Ápolás és tisztítás: így lesznek strapabíróak az edényeid
  • Bármilyen célból is választasz magadnak edényt vagy serpenyőt, a legfontosabb, hogy mindig minőségi alapanyagból készült, több rétegű rozsdamentes acél vagy alumínium terméket vásárolj. Ezek az edények nemcsak tartósabbak, de egyenletes hőeloszlást is biztosítanak, amely megkönnyíti a főzést.
  • Az edény használhatóságát, élettartamát nagyban befolyásolja az anyagválasztás. Az alumínium serpenyő praktikus, mert egyszerű tisztán tartani, a rozsdamentes acél rendkívül ellenálló, és jól bírja a nagyon magas hőmérsékletet is.
  • A tűzhelyedhez és a főzési szokásaidhoz válassz edényt! Legyen gáztűzhelyed, kerámia főzőlapod vagy indukciós lapod, biztosan megtalálod a megfelelő edénykészletet, de a korszerű főzőedények már rendszerint minden környezetben használhatóak.
  • Az első használat előtt mindenképp alaposan mosd el az edényeket!
  • Soha ne tedd üresen a főzőlapra vagy a láng fölé az edényeket! Tegyél néhány kanál olajat vagy vizet a serpenyőbe a sütés-főzés megkezdése előtt.
  • Mérsékelt hőfokon főzz! 250 Celsius-fok felett könnyedén roncsolódhat az edények fém vagy kerámia bevonata.
  • Fokozatosan emeld a hőt, így nemcsak az étel leégését és letapadását kerülheted el, de kíméled az edényeidet is. Vedd figyelembe, hogy a bevonat nélküli rozsdamentes acél edények alacsonyabb hőmérsékleten is bebarnulhatnak, ellentétben a bevonattal rendelkező serpenyőkkel. Ez a használati értéküket nem csökkenti, ellenben könnyen elkerülhető a fokozatos hevítéssel, az edény kiismerésével.
  • A bevonatos edények esetében mindig fakanalat vagy műanyag keverőt, spatulát vagy kiszedőkanalat használj, hogy megóvd a bevonatot a karcolódástól.

A közhiedelemmel ellentétben nem érdemes forrás előtt sót adni a vízhez – ha az edényeidet is óvni szeretnéd, akkor semmiképp ne sózz idő előtt!

  • Ma már számos olyan műanyagfogóval rendelkező lábast találsz, amelyet nyugodtan betehetsz a sütőbe is. Előtte azonban mindenképp győződj meg az edény hőálló képességéről! Egyes acéledények akár a 270 Celsius-fokos hőt is bírják, míg a bevonatosok tűréshatára jellemzően 150 Celsius körül van.
  • A megfelelő és gyakori tisztítás nagyon fontos! Minden használat előtt győződj meg róla, hogy tiszta edényt helyezel a tűzhelyre – ezt ételeid is meg fogják hálálni. A főzést követően minél rövidebb időn belül mosd el az eszközeidet, mert a beleszáradt ételmaradékkal később nehezebben és csak drasztikusabb módszerekkel boldogulsz.
  • Kapkodni azonban nem érdemes: ne helyezd a felforrósodott edényt vagy serpenyőt hirtelen hideg víz alá, mert nem tesz jót a bevonatának, illetve a későbbi használat során egyenetlenné válhat a hőmérséklet-elosztása.

A kézi mosogatás növeli az edények élettartamát. Ha mindenképpen mosogatógépet használsz, győződj meg róla, hogy a tisztítani kívánt eszközök alkalmasak-e gépi mosogatásra – a korszerű, jó minőségű edények esetében ez ma már alapkövetelmény.

  • Végül: ne tárold a kész ételeket a főzőedényben, főképp, ha bevonatos eszközt használsz! Az elkészült ételeket szedd át az erre alkalmas tárolóedényekbe vagy -dobozokba, majd a kihűlést követően helyezd őket a hűtőbe.

Keress még több konyhai praktikát a Konyha - Vágod? rovatunkban!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...