Életre szóló trükkök és praktikák, amiket ANYÓSAINKTÓL lestünk el

Egy jó anyós aranyat ér! A nálunk tapasztaltabb háziasszonyoktól számtalan konyhai vagy éppen háztartásbeli praktikát sajátíthatunk el, mi pedig most összegyűjtöttünk néhányat a leghasznosabb leckék közül!

Az első saját háztartás vezetése nem könnyű dolog. Hiába láttuk több éven keresztül, hogyan főznek vagy tartják rendben a háztartást a szüleink, saját bőrünkön tapasztalva bizony milliónyi hibát vagyunk képesek véteni az első, önállósodó hónapokban. Persze otthonról rengeteg trükköt viszünk magunkkal a partnerünkkel megalkotott közös háztartásba, vannak azonban olyan új praktikák, amelyeket azelőtt nem láttunk sem édesanyánktól, sem édesapánktól.

Íme 8 trükk, amelyet nem másoktól lestünk el, mint aranyat érő anyósainktól!

1. Mindenből lehet tárolót csinálni

Bár azt nem tudjuk, más országokban mennyire bevett szokás fagyis- vagy tejfölösdobozba pakolni a maradék pörköltet, mi, magyarok sosem hagynánk ki ezt a ziccert. Minden olyan edény, aminek fedője van, jó lehet még valamire! Fagyisdoboz, literes tejfölöskanna, kiszuperált befőttesüveg, mehet bele elvitelre a leves vagy a pörkölt, ezért igazán nem érdemes drága műanyag tárolódobozokat vásárolni!

2. Mindent IS le lehet fagyasztani!

Egy jó háziasszony nem csinál nagy ügyet a maradékból. Nem dobja ki a kukába az el nem fogyasztott ételt, dobozba rakja (lásd az előző pontot), felcímkézi (mi van benne, mikor raktuk el), és szépen berakja a fagyasztóba, ahol még hosszú hetekig eláll. Ez a módszer az el nem fogyasztott pékáruknál is beválik, csak becsomagolva tegyük őket a fagyasztóba, fogyasztás előtt pedig egy kicsit melegítsük fel őket a sütőben, hogy frissek és ropogósak legyenek.

3. Sose vedd le a fedőt a rizsről

Aranyszabály, amitől minden adag rizs sokkal jobb lesz. A tökéletes rizsfőzésről nem lehet eleget beszélni, a rizskészítés egyik alapszabálya annyi, hogy ha egyszer rátettük az edényre a fedőt, azt a főzési idő alatt sose vegyük le!

Ugyanez igaz a piskótakészítésre is, ha süteménysütésre adjuk a fejünket, nem szabad 5 percenként nyitogatni a sütő ajtaját, mert ha a meleg levegő kiszökik, a süteményünk szinte 100%, hogy össze fog esni.

4. Cseréljük a műanyagcsipeszt fémcsipeszre

A nyitott zacskós élelmiszereket (cukor, liszt, chips, rágcsálnivalók, fűszerek) előszeretettel zárjuk el a levegőtől és a bogaraktól is műanyagcsipesszel. Miért ne tehetnénk meg ugyanezt fémcsipeszekkel is? Nemcsak környezetkímélőbb megoldás, de a fémcsipeszek még erősebben is zárnak, mint műanyagtársaik, így nagyobb az esélye annak, hogy nem megy be a zacskóba sem a felesleges levegő, sem pedig az olyan alattomos is kártevő, mint a moly vagy a gyümölcslégy.

A rajzcsipesz biztos választás!

5. Mikrózzuk meg a citromot

Rakjuk a citromot 5-10 másodpercre a mikróba, és máris sokkal több levet tudunk belőle kifacsarni! Ha nem hiszed, járj utána!

6. Mindig tartsd tisztán a konyhát főzés közben

Nem könnyű feladat, de nem is lehetetlen! Főzés közben sokan akaratlanul is képesek "felrobbantani" konyhát, a rendrakás pedig főzés után mindenkinek csak púp a hátán. A tapasztalt háziasszonyok és háziurak a főzés különböző fázisainál ügyelnek arra, hogy rend legyen a konyhában. Ne hagyjuk a rendrakást a főzés végére, inkább rakjunk el mindent közvetlenül akkor, ha befejeztük a használatát. A koszos edények menjenek azonnal a mosogatóba, a felesleges csomagolások a szemetesbe, a már használt fűszerek vissza a fiókba. Idővel sokkal egyszerűbb és tisztább lesz a főzés.

7. Kétnaponta egy mosás, és sose fog kifolyni a szennyes a kosárból

Oké, talán túlzás lenne minden egyes nap mosni, tény azonban, hogy a szennyes ruhák egy szempillantás alatt össze tudnak gyűlni a kosárban. Ha nálatok is gyorsan megtelik az a bizonyos ruhatartó, ne várd meg, hogy koszos ruhák lepjék el a háztartást, inkább moss egyet gyorsan, aztán teregesd ki a ruhákat a kertbe vagy a gangra, ebben a hőségben egy óra alatt csontszáraz lesz minden.

8. Zoknik csak hálós szatyorban

Nálad is folyton elvesznek a zoknipárok mosás után? Gyűjtsd össze őket egy hálós textilszatyorba vagy cipzározható párnahuzatba, és úgy indítsd el a mosást. Volt-nincs, elveszett zokni!


Ezek a praktikák is hasznosak lehetnek:

Címlapkép: Warner Bros.

Legújabb receptek

Medvehagymapesztós tészta

Aki egyszer kipróbálja a saját készítésű medvehagymapesztót, garantáltan minden évben várni fogja a medvehagymaszezont. Egy ösztönös, természetközeli ízélmény, amely a ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Több oka is van, miért nem kellene nyitva hagyni a...

A mosógép majdnem minden háztartás része, hiszen jelentősen megkönnyíti az életet. Rendeltetésszerű használata azonban nemcsak a gép helyes beállítását jelenti, hanem azt is, hogy a mosás lejárta után az ajtaját becsukjuk-e. Mai Otthon Tippünkben eláruljuk, miért nem kellene nyitva hagyni a mosógép ajtaját hosszú órákra, napokra.

Nosalty

További cikkek

Az orchidea jobban szereti, mint a vizet: csak 2 evőkanál...

Az orchideák csoportja az egyik legsokszínűbb virágcsoport, több mint 25 000 fajával. Itthon is előszeretettel tartjuk a lakásban, mivel azonban elég kényes növény, muszáj kellő figyelemmel gondoskodni róla. Mutatunk egy szuper trükköt a locsolásához, amivel egész évben virágoztathatod!

Top Receptek

Tökéletes paprikás krumpli

A magyar konyha egyik legfinomabb és legtöbbet készített fogása. A jó paprikás krumplihoz a legjobb alapanyagokat szükséges használni. Burgonyából válasszuk a nem szétfövő fajtákat, ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!