Életre szóló trükkök és praktikák, amiket ANYÓSAINKTÓL lestünk el

Egy jó anyós aranyat ér! A nálunk tapasztaltabb háziasszonyoktól számtalan konyhai vagy éppen háztartásbeli praktikát sajátíthatunk el, mi pedig most összegyűjtöttünk néhányat a leghasznosabb leckék közül!

Az első saját háztartás vezetése nem könnyű dolog. Hiába láttuk több éven keresztül, hogyan főznek vagy tartják rendben a háztartást a szüleink, saját bőrünkön tapasztalva bizony milliónyi hibát vagyunk képesek véteni az első, önállósodó hónapokban. Persze otthonról rengeteg trükköt viszünk magunkkal a partnerünkkel megalkotott közös háztartásba, vannak azonban olyan új praktikák, amelyeket azelőtt nem láttunk sem édesanyánktól, sem édesapánktól.

Íme 8 trükk, amelyet nem másoktól lestünk el, mint aranyat érő anyósainktól!

1. Mindenből lehet tárolót csinálni

Bár azt nem tudjuk, más országokban mennyire bevett szokás fagyis- vagy tejfölösdobozba pakolni a maradék pörköltet, mi, magyarok sosem hagynánk ki ezt a ziccert. Minden olyan edény, aminek fedője van, jó lehet még valamire! Fagyisdoboz, literes tejfölöskanna, kiszuperált befőttesüveg, mehet bele elvitelre a leves vagy a pörkölt, ezért igazán nem érdemes drága műanyag tárolódobozokat vásárolni!

2. Mindent IS le lehet fagyasztani!

Egy jó háziasszony nem csinál nagy ügyet a maradékból. Nem dobja ki a kukába az el nem fogyasztott ételt, dobozba rakja (lásd az előző pontot), felcímkézi (mi van benne, mikor raktuk el), és szépen berakja a fagyasztóba, ahol még hosszú hetekig eláll. Ez a módszer az el nem fogyasztott pékáruknál is beválik, csak becsomagolva tegyük őket a fagyasztóba, fogyasztás előtt pedig egy kicsit melegítsük fel őket a sütőben, hogy frissek és ropogósak legyenek.

3. Sose vedd le a fedőt a rizsről

Aranyszabály, amitől minden adag rizs sokkal jobb lesz. A tökéletes rizsfőzésről nem lehet eleget beszélni, a rizskészítés egyik alapszabálya annyi, hogy ha egyszer rátettük az edényre a fedőt, azt a főzési idő alatt sose vegyük le!

Ugyanez igaz a piskótakészítésre is, ha süteménysütésre adjuk a fejünket, nem szabad 5 percenként nyitogatni a sütő ajtaját, mert ha a meleg levegő kiszökik, a süteményünk szinte 100%, hogy össze fog esni.

4. Cseréljük a műanyagcsipeszt fémcsipeszre

A nyitott zacskós élelmiszereket (cukor, liszt, chips, rágcsálnivalók, fűszerek) előszeretettel zárjuk el a levegőtől és a bogaraktól is műanyagcsipesszel. Miért ne tehetnénk meg ugyanezt fémcsipeszekkel is? Nemcsak környezetkímélőbb megoldás, de a fémcsipeszek még erősebben is zárnak, mint műanyagtársaik, így nagyobb az esélye annak, hogy nem megy be a zacskóba sem a felesleges levegő, sem pedig az olyan alattomos is kártevő, mint a moly vagy a gyümölcslégy.

A rajzcsipesz biztos választás!

5. Mikrózzuk meg a citromot

Rakjuk a citromot 5-10 másodpercre a mikróba, és máris sokkal több levet tudunk belőle kifacsarni! Ha nem hiszed, járj utána!

6. Mindig tartsd tisztán a konyhát főzés közben

Nem könnyű feladat, de nem is lehetetlen! Főzés közben sokan akaratlanul is képesek "felrobbantani" konyhát, a rendrakás pedig főzés után mindenkinek csak púp a hátán. A tapasztalt háziasszonyok és háziurak a főzés különböző fázisainál ügyelnek arra, hogy rend legyen a konyhában. Ne hagyjuk a rendrakást a főzés végére, inkább rakjunk el mindent közvetlenül akkor, ha befejeztük a használatát. A koszos edények menjenek azonnal a mosogatóba, a felesleges csomagolások a szemetesbe, a már használt fűszerek vissza a fiókba. Idővel sokkal egyszerűbb és tisztább lesz a főzés.

7. Kétnaponta egy mosás, és sose fog kifolyni a szennyes a kosárból

Oké, talán túlzás lenne minden egyes nap mosni, tény azonban, hogy a szennyes ruhák egy szempillantás alatt össze tudnak gyűlni a kosárban. Ha nálatok is gyorsan megtelik az a bizonyos ruhatartó, ne várd meg, hogy koszos ruhák lepjék el a háztartást, inkább moss egyet gyorsan, aztán teregesd ki a ruhákat a kertbe vagy a gangra, ebben a hőségben egy óra alatt csontszáraz lesz minden.

8. Zoknik csak hálós szatyorban

Nálad is folyton elvesznek a zoknipárok mosás után? Gyűjtsd össze őket egy hálós textilszatyorba vagy cipzározható párnahuzatba, és úgy indítsd el a mosást. Volt-nincs, elveszett zokni!


Ezek a praktikák is hasznosak lehetnek:

Címlapkép: Warner Bros.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...