Az anyaméhben kialakul az ízlésünk?

Bizonyos ízekre már a méhben fogékonyak leszünk. Ha a várandós anya szeretné, hogy gyermeke jó szívvel egye majd a főzeléket, már szülés előtt el kell kezdenie a ránevelést.

Néhány héttel korábban beszámoltunk arról, melyek is azok a dolgok, amelyek ízlésünket befolyásolják. A korral csökkenő ízlelőbimbóink száma, illetve a társadalmi hatások és tanulás mellett azonban úgy tűnik, egy harmadik tényező is felbukkant. Kutatók szerint már az anyaméhben elkezd formálódni ízlésünk, az anya táplálkozási szokásainak függvényében.

A 21. héttől kezdve a magzat már szinte száz százalékosan érzékeli és különbözteti meg az ízeket, használva ízlelését és szaglását. A magzatvíz egy olyan komplex „első étel”, amely rengeteg ízzel és illattal rendelkező anyagot tartalmaz. És lévén, hogy a folytonos kitettség bármilyen aromát képes megkedveltetni velünk, a méhben megtapasztalt ízeket nagy valószínűséggel a születés után is kedvelni fogjuk.

Amennyiben tehát a jövendőbeli anyukák azt szeretnék, hogy később ne ütközzenek akadályokba a gyerek egészséges táplálása terén, fogyasszanak sok párolt zöldséget, főzeléket - az újszülött így jóval nagyobb eséllyel fogja kedvelni ezeket az étkeket.

Egy amerikai kutatás során egy csoport anya hetente négyszer ivott sárgarépalét a terhesség utolsó trimeszterében, illetve a szoptatás első heteiben. Ezen anyák gyerekei később sokkal szívesebben ettek répából készült pépeket, mint azok a bébik, akiknek anyja csak hébe-hóba fogyasztott ebből a zöldségből.

Tökfőzelék babáknak

A hiedelemmel ellentétben a legtöbb baba jóízűen eszi a tökfőzeléket. Nyáron friss, télen pedig a nyárról eltett, legyalult, fagyasztott tökből készítsük.

Spenót babáknak 2.

Nő az aprónép, már nem krumplival és vízzel kapja a spenótot, hanem úgy, ahogy a nagyok is eszik. Abszolút hétköznapi spenót, csak nem rántással, hanem beurre manié-vel sűrítettem a ...

Egy másik kísérletből az is kiderült, hogy a gyorséttermi ételeknek kitett magzatok agyában a kábítószer-függőséghez hasonló folyamatok játszódtak le: a gyorskaják ízének érzékelésért felelős idegpályák érzékenysége csökkent, és így folyamatosan növekvő mennyiséget kívántak ebből az élelmiszertípusból. Igaz, szerencsére ezt a kísérletet csak laboratóriumi állatokon és azok utódain végezték el, így nem lehetünk biztosak abban, hogy az ember esetében is minden e szerint a minta szerint működne.

Szupercuki videó: hogyan reagálnak a babák, mikor először kóstolnak citromot?

Az anyaméhben érő hatások persze nem döntőek és megváltoztathatatlanok. Mint korábbi cikkünkből is kiderült, az ízlelőbimbók korral csökkenő száma, illetve különböző társadalmi tényezők sokkal erősebb befolyást gyakorolnak. A felnövekvés során megtapasztalt ízvilág, a különböző gasztronómiai kultúrák jellegzetességei, a kísérletező felfedezés és a társaink, barátaink által gyakorolt nyomás sokkal többet nyom a latban. A méhben szerzett tapasztalatok persze mindenképp fontosak, és minden anyának érdemes ezt a tényt figyelembe véve étkeznie, ám ezek az említett behatások nem végérvényesek.

Ti fedeztetek fel valamilyen összefüggést a gyermeketek ízlése és a terhesség alatt fogyasztott ételek között? Vannak olyan példáitok, amelyek cáfolják a tudósok kísérleteit?

(via The Guardian)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...