Anyák napi kosár, minden földi jóval

E heti gasztrobloggerünk, Illatok a konyhámból, egy anyák napi piknikre invitál. Készítsük el vele a kosár tartalmát, és lepjük meg együtt az édesanyákat!

Egy váratlan felkérést kaptam a NoSalty szerkesztőitől, arra kértek, írjak a kedves olvasóknak. Mivel közeledik anyák napja, és messze élek az édesanyámtól, az idén sajnos nem lesz lehetőségem személyesen felköszönteni őt. Mégis, adhatok neki valami különlegeset, ez a cikk róla fog szólni. Arról, hogy miként ünnepelnék vele, mivel lepném meg őt, hogyan szeretném ezt a napot vele együtt tölteni. Amikor édesanyám elolvassa, olyan lesz, mintha együtt lennénk.

Úgy képzelem, hogy...

Napsütéses reggel köszönt. Sürgök-forgok a konyhában, fontos napra készülök. Azt terveztem, hogy elviszem anyát piknikezni a Pisztrángos-tóhoz, a Bakonyba. Varázslatos hely, amikor először jártam ott, annyira magával ragadott, hogy tudtam, ezen a vidéken szeretnék élni. Kis, erdei sétát követően odaérünk a tóhoz. Pokrócra telepedünk, ahogyan egy piknikhez illik. Tartsatok velem, és nyissuk ki együtt a piknik kosarunkat, amelyet olyan finomságokkal töltöttem meg, amelyet az én anyukám szeret. Iszunk egy kis frissítő citrusos limonádét, majd sétálunk egy nagyot a tó körül az erdőben, közben nassolunk egy kis bundás-mandulás olívabogyót. Csodáljuk a tavat, lessük a horgászokat, és azon gondolkozunk, milyen jó lenne most halat enni. És nicsak, visszatérve a sétából, anyát meglepem egy ínyenc pisztrángos halpástétommal, melyet frissen sütött kiflire kenhetünk. Közben persze beszélgetünk, sok-sok izgalmas témáról, amelyekre érdemes olykor időt szakítani, és ez az alkalom tökéletes ehhez a beszélgetéshez. Meghitt, őszinte, szeretetteljes. A piknik ,,záró fogásához” pedig anyu kedvenc gyümölcse, az áfonya adta az ihletet. Az áfonyás batyu elfogyasztása után mi is szedjük a batyunkat és tele hassal, elégedettem, jókedvűen haladunk hazafelé.

Pisztrángos halpástétom recept

Hozzávalók 4 főre

  • 40 dkg pisztráng
  • 10 dkg füstölt lazac
  • 10 dkg tőkehalmáj
  • 1 db citrom
  • friss rozmaring és petrezselyem
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek krémsajt
  • 1 ek tejföl
  • 1 ek majonéz
  • 1 tk mustár
  • chili
  • bors

Elkészítés

  1. A tisztított pisztrángot bedörzsöljük kevés sóval, a belsejébe fokhagymát, rozmaringot, petrezselymet helyezünk, és meglocsoljuk friss citrommal.
  2. Sütőben, olívaolajjal kikent tepsiben, kb. 20-30 perc alatt megsütjük, 160-180 C°-on.
  3. Kivesszük a sütőből, lehúzzuk róla a bőrét és tökéletesen leválik a húsa a gerincről. (Azért figyeljünk a szálkákra, hogy ne kerüljön a pástétomba.)
  4. Az aprítóba beletesszük a pisztráng húsát, a lazacot és a tőkehalmájat. Hozzá kanalazzuk a majonézt, a krémsajtot, a tejfölt, a mustárt, majd megfűszerezzük borssal, chilivel, és friss citromlevet facsarunk rá.
  5. Hozzáadjuk a hal belsejében megsült fokhagymát, rozmaringot és petrezselymet is, majd összeaprítjuk, de ne túl pépesre.
  6. Citrommal és kiflivel vagy pirítóssal tálaljuk.

Áfonyás batyu recept

Hozzávalók 4 főre

A tésztához

  • 1 zacskó aszalt áfonya
  • 30 dkg túró (lehet krémtúró is)
  • 5 dkg porcukor
  • 0,5 dl tej
  • 1 késhegynyi vanília (de bourbon vaníliás cukor is jó)
  • 1 ek friss citromlé
  • fél csomag vaníliás pudingpor
  • áfonyalekvár

A tésztához

  • 10 dkg túró
  • 0,5 dl tej
  • 5 dkg porcukor
  • 0,5 dl olaj
  • csipet só
  • másfél tk sütőpor
  • 20 dkg liszt
  • 1 tojásfehérje

A mázhoz

  • 5 dkg porcukor
  • 1-2 ek áfonyaszirup vagy áfonyalé

Elkészítés

  1. A krémhez a túrót, a tejet, a porcukrot, a vaníliát elkeverjük a citromlével és a pudingporral, majd hozzáadjuk az aszalt áfonyát.
  2. A tésztához a 10 dkg túrót, a tejet, a porcukrot elkeverjük az olajjal és a sóval. A sütőporos lisztet pedig hozzákeverjük.
  3. Addig gyúrjuk, hogy leváljon a tál faláról, majd 3 mm vastagra kinyújtjuk a tésztát és köröket vágunk ki. (Kb. 10-12 cm-es kört.)
  4. A tésztát megtöltjük először áfonyalekvárral, arra krémet teszünk, a tészta szélét felvert tojásfehérjével megkenjük és egymásra hajtjuk a széleket, amelyeket összenyomunk.
  5. Légkeveréses, előmelegített sütőben 160 C°-on 15-20 perc alatt megsütjük.
  6. A porcukrot és az áfonyaszirupot összekeverjük, és a mázat, a már kicsit kihűlt batyukra csurgatjuk és hagyjuk megszáradni.

Illatok a konyhámból blogja >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...