Antioxidáns bombák szezonban

Piros, lila, fekete - bogyós gyümölcseink színei ékesítik kertünket és a standokat. Együk őket frissen, de nyugodjunk meg, antioxidáns hatásukat télire is megőrizhetjük.

Eper, málna, szeder, fekete- és piros ribizli – sajnálatos módon gyorsan lefut a szezonjuk, így azt javaslom, együk, amíg érjük őket. Egyrészt, mert nagyon finomak, másrészt, mert talán nem is gondolnánk róluk, de tápanyag szempontjából is nagyon értékesek. Mint általában a gyümölcsökre, a bogyósokra is jellemző az alacsony energia- és a magas élelmirost-tartalom.

Az érett gyümölcsök kiváló ásványianyag- és vitaminforrások. C-vitamin szempontjából kiemelendő a feketeribiszke, amelynek vitamintartalma háromszorosa a citroménak. Magas vitamin- és csodálatos élénk színükért is felelős flavonoid tartalmuknak köszönhető a szervezetünkben jelenlévő szabadgyököket megkötő antioxidáns hatásuk. E hatásuk szerepet játszik egyes hazánkban népbetegségeknek számító krónikus betegségek, mint például szív- és érrendszeri vagy gyulladással járó betegségek kialakulásának megelőzésében.

Banán-málna smoothie

Garantáltan harcba száll az úszógumi ellen, ha vacsorára egy ilyen smoothie-t vagy joghurtitalt fogyasztunk. Mindössze 220 kalória, finom is, édes is, gyümölcsös is, laktató is, még nem ...

Frissítő gyümölcsleves

Betört a meleg, ellenállhatatlan vágyat érzetem egy nagy tányér jéghideg gyümölcsleves iránt. Kevésbé édesen szeretem, inkább savanykásan, erről a meggy és a ribizli mellett a lime ...

Feketeribizlis pite

Az egyik legfinomabb és legpikánsabb dolog, amit el tudunk képzelni, a feketeribizliből készült dzsem és pite. Imádjuk! Nálunk pl. a nyár egyik slágere szokott lenni ez a nagyon könnyen ...

Mondanom sem kell talán, hogy rendkívül változatosan elkészíthetőek: fogyaszthatók önállóan vagy gyümölcssalátában, isteniek smoothie-ban vagy turmixban, házi gyümölcsjoghurtban, túrókrémben. Ha nem kedveljük az apró magvakat, turmixoljuk le a gyümölcsöket, majd passzírozzuk át őket szűrőn vagy paradicsompasszírozón. Isteni mártások, krémek, habok, levesek készíthetőek belőlük, de ha valaki nyitott az újdonságra, keverheti őket zöldségalapú salátákba is. Antioxidáns tartalmuk egy részét lekvár és szörp formájában is megőrzik, így bátran tegyünk el belőlük az ínséges téli hónapokra.Színükkel feldobják a legborongósabb napot is, és biztosítják a vendégváró asztalok tavaszi-nyári hangulatát.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...