Az antibiotikum-rezisztencia legyőzésében is segíthetnek a rostok

Egy új tanulmány szerint azoknak az egészséges felnőtteknek, akik változatos étrendjükben legalább napi 8-10 gramm oldható rostot fogyasztanak, kevesebb az antibiotikum-rezisztens mikroba a bélrendszerükben.

Változatos, rostban gazdag étkezés – egy friss kutatás szerint ez is segíthet az antibiotikum-rezisztencia visszaszorításában. Bár nemrég írtunk arról, hogy egyénenként változhat, milyen és mennyi rost az egészséges, egy új tanulmány most amellett foglal állást, hogy az átlagosan napi 8-10 grammnyi rost elfogyasztása mindenki számára hasznos lehet a bélbaktériumok szempontjából, és hozzájárulhat ahhoz, hogy kevesebb, az antibiotikumoknak ellenálló kórokozó maradjon a szervezetben.

Az antibiotikum-rezisztencia legyőzésében is segíthetnek a rostok

A különféle, gyakran használt antibiotikumokkal, például a tetraciklinnel és az aminoglikoziddal szemben rezisztens kórokozók világszerte jelentős kockázati forrást jelentenek, ráadásul az antibiotikum-rezisztencia problémája – ez a kifejezés a baktériumokra, vírusokra és az antibiotikumokkal szemben rezisztens gombákra is használható – valószínűleg súlyosbodni fog az elkövetkező évtizedekben.

Az emberekben az antimikrobiális rezisztencia nagyrészt a bélmikrobiomon alapul, ahol a baktériumok genetikailag kódolt stratégiákat hordoznak az antibiotikumokkal való találkozás túlélésére. Éppen ezért az étrendi módosítások új fegyvert jelenthetnek az antibiotikumokkal szemben ellenálló kórokozók ellen, az új amerikai kutatás pedig most erre ad tanácsokat a rostfogyasztással kapcsolatban.

Paradicsomos cukkini sütve

Nyár elején elhatároztam, hogy konyhakertet készítek, de mivel kezdő vagyok még, csak cukkinit, tököt és paradicsomot ültettem. Nagy meglepetésemre óriás cukkinik árasztották el a ...

A tanulmány szerint a kutatók az emberi bél kórokozóiban megtalálható antibiotikum-rezisztenciát okozó gének szintjének összefüggéseit keresték mind az étrendi rostokkal, mind az állati fehérjékkel. Az eredmények azt mutatták, hogy a rostban gazdag, de fehérjében alacsonyabb étrend (főleg, ha az utóbbi fehérjeforrás marha- vagy disznóhús volt) összefüggésbe hozható az antibiotikum-rezisztens gének alacsonyabb számával. A kutatók azonban megjegyzik, hogy a fehérjére vonatkozó eredmények statisztikailag nem annyira fontosak, mint amennyire erős az összefüggés a rostban gazdag táplálkozás és a kevesebb rezisztens gén között.

Az is fontos eredmény, hogy a rostbevitel mellett a változatos étrendet találták még a legfontosabb faktornak a megfelelő bélmikrobiom fenntartásában. Ez összefoglalva annyit jelent, hogy aki változatos, rostban gazdag étrendet követ, az tesz a legtöbbet azért, hogy minél kevesebb antibiotikum-rezisztens baktérium legyen a bélrendszerében.

Forrásunk volt.


Még több a rostokról:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...