Bob Kramer 10 évig dolgozott séfként, így azt hihetnénk, ez alatt az idő alatt megtanulta, hogyan kell élesen tartani a késeket. De nem így volt. Kramer rájött, problémájával nincsen egyedül, ugyanis séftársai sem tudták szakszerűen élezni késeiket. Kramer végül útra kelt, bejárta Amerikát, és útközben kitanulta a késélezés mesterségét. Hazatérve Seattle-be megnyitotta kis élezőműhelyét, és hamar népszerű lett a helyi vendéglátósok körében.
"Azt mondtam, ha rossz munkát végzek, nem kell fizetniük a vevőknek" - mondta Kramer. Végül persze senki sem reklamált.
Kramer 1994-ben rájött arra, hogy ahhoz, hogy igazán jól tudjon élezni, meg kell ismernie, hogyan készül egy kés. Így elvégzett egy pengekovácsolással foglalkozó kurzust is. Azóta Kramer már a szakmájának a mestere, egyike az USA-ban működő 120 pengekovácsmester egyikének - közülük is Kramer az egyetlen, aki kézzel kovácsolt, minőségi konyhakésekre specializálódott. Anthony Bourdain sztárséf is büszke tulajondosa egy ilyen, damaszkuszi technikával készített késnek - hogy mi az a damaszkuszi penge, arról itt olvashatsz bővebben is.
Anthony Bourdain szerint Kramer készíti a világ legjobb késeit - nem csoda, ha egy műsorába is meghívta.
A séf a The Balveniewhiskey-gyártó céggel egy olyan online sorozatot készített, ahol Bourdain a USA fontos kézműveseit látogatta meg. A YouTube-on elérhető Raw Craft sorozatban Krameren kívül szerepelt már többek között szabó, kádár, cipész, de tetoválóművész is.