Anthony Bourdain szerint ez a férfi készíti a legjobb konyhakéseket a világon

Az amerikai Bob Kramer séfből lett a késkészítés mestere. Anthony Bourdain szerint ő a legjobb a világon.     

Bob Kramer 10 évig dolgozott séfként, így azt hihetnénk, ez alatt az idő alatt megtanulta, hogyan kell élesen tartani a késeket. De nem így volt. Kramer rájött, problémájával nincsen egyedül, ugyanis séftársai sem tudták szakszerűen élezni késeiket. Kramer végül útra kelt, bejárta Amerikát, és útközben kitanulta a késélezés mesterségét. Hazatérve Seattle-be megnyitotta kis élezőműhelyét, és hamar népszerű lett a helyi vendéglátósok körében.

Kramer néhány damaszkuszi típusú pengéje

"Azt mondtam, ha rossz munkát végzek, nem kell fizetniük a vevőknek" - mondta Kramer. Végül persze senki sem reklamált.

Bourdain kedvenc késével, amit Kramer készített

Kramer 1994-ben rájött arra, hogy ahhoz, hogy igazán jól tudjon élezni, meg kell ismernie, hogyan készül egy kés. Így elvégzett egy pengekovácsolással foglalkozó kurzust is. Azóta Kramer már a szakmájának a mestere, egyike az USA-ban működő 120 pengekovácsmester egyikének - közülük is Kramer az egyetlen, aki kézzel kovácsolt, minőségi konyhakésekre specializálódott. Anthony Bourdain sztárséf is büszke tulajondosa egy ilyen, damaszkuszi technikával készített késnek - hogy mi az a damaszkuszi penge, arról itt olvashatsz bővebben is.

Anthony Bourdain szerint Kramer készíti a világ legjobb késeit - nem csoda, ha egy műsorába is meghívta.

A séf a The Balveniewhiskey-gyártó céggel egy olyan online sorozatot készített, ahol Bourdain a USA fontos kézműveseit látogatta meg. A YouTube-on elérhető Raw Craft sorozatban Krameren kívül szerepelt már többek között szabó, kádár, cipész, de tetoválóművész is.

Kramer Bourdain társaságában meteoritvasból készített kést.

Damaszkuszi penge Kramertől

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Mi kerülhet egy konyhakésben 700 ezer forintba? Eláruljuk!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...