Angol sült bab házilag - felejtsd el a konzervet!

Az angol reggeli elmaradhatatlan kelléke a sült bab - felejtsd el a konzerves verziót, és készítsd el otthon, nem fogod megbánni!

Az angol reggelit van, aki imádja, és van, aki soha nem tudna napindítónak sült babot, bacont, grillezett gombát és paradicsomot, tócsnit, kolbászt, véres hurkát és tükörtojást enni. Velük most nem foglalkozunk, bár a második csoportból is biztos van olyan amúgy szereti a sült babot, csak nem 10 óra előtt. A sült babot azért emelem ki, mert ahány reggelizőhely Angliában, annyi összetétel a tányérokon, de hogy bab nélkül nincs brit reggeli, az biztos. És még akkor is, ha a briteknél is előfordul, hogy konzerv kerül a tányérra, az kábé olyan, mint amikor a melegszendvicsre konzerves krém kerül a házi helyett - hervasztó.

A sült bab receptjét itt találod

Az eredeti sült bab, amúgy ha hiszitek, ha nem, Franciaországból ered. A sólethez nagyon hasonló cassoulet-et valószínűleg hajósok vitték magukkal Angliába, ahol a nehéz vasedényekben hosszan főtt húsoknak amúgy is nagy hagyománya volt. Bár ma már sok helyen főzik, eredetileg azonban lassan sütötték - innen a neve is. A lényege a kezdetektől a sós és az édes keveredése volt - ehhez használtak mindenféle szárított vagy füstölt sertéshúst, valamint cukrot vagy melaszt. Az eredmény egy sűrű, szaftos, a mi babfőzelékünknél kicsit édeskésebb egytálétel, amit Nagy-Britanniában és a gyarmatain egyaránt szívesen fogyasztottak, főleg hogy viszonylag könnyen elkészíthető, és olcsó.

A sült bab receptjéért ide kattints

Innentől aztán úgy változott az összetételük, ahogy az adott gyarmat alapanyagai engedték. Az eredeti recepthez képest a bostoni sült bab, vagyis a Boston baked beans maradt meg a legautentikusabbnak - a keleti-parti város ikonikus fogása, ami miatt sokan ma is babvárosnak hívják Bostont, pont úgy készül, mint az első angol receptek.

A sült bab receptjéért ide kattints

A sós füstölt hús és a melasz mellett a mustár a kötelező alapanyag a sült babhoz. Húsnak bármit választhatunk - leginkább sonkát vagy bacont szoktak. Mivel itthon nem nagyon lehet egészben bacont kapni, a szeletelt verzió pedig nem megy ehhez a sűrű, szaftos férfikajához, én most kolozsvári füstölt szalonnával helyettesítettem - az majdnem ugyanolyan, mint a bacon. Ha mégis a mai angol verzióra szavazunk, akkor főzés közben önthetünk mellé pár deci házi paradicsomlevet is. Bárhogy is, próbáljátok ki - ha nem csináltok mellé egy komplett angol reggelit, pirítósra és rántottára is lehet halmozni, de menzásan tejföllel és kenyérrel is isteni.

A sült bab receptjéért ide kattints

Most, hogy jön a hűvösebb idő, tökéletes comfort-food vacsorára, és mivel egyáltalán nem kerül sokba, egy kisebb hadsereget is meg lehet vele etetni!

Ezeket olvastad már?

Vegyem vagy ne (v)egyem?

A gyorsaság és az olcsóbb árfekvés miatt sokan választjuk az utcai ételárusok kínálatát. A NÉBIH összegyűjtötte, mire figyeljünk, ha nem étteremben vásároljuk a napi betevőt.

Nosalty

Top 19+1 gyors halas tészta

A minden hétre egy halas étel kampányunkat folytatva most halas tésztákat ajánlunk Nektek. Eszméletlen gyorsan elkészíthetitek őket, feldobva a munkás hétköznapokat!

Nosalty
Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk