András napi szerelmi praktikák - keresd meg életed párját!

November utolsó napján nem csak a disznótor időszaka indul a hagyomány szerint. A hajadon lányok is ekkor jósolják meg, mi lesz leendő férjük neve. Jóslásra fel!

A párválasztás körüli bonyodalom csöppet sem újkeletű dolog - mindig foglalkoztatta a pártában lévő hölgyeket. Csak 100 évvel ezelőtt máshogy intézték a dolgot, mint ma, íme három szokás:

Nézzétek meg ezt a kis videót, hogyan készült a mindent megmondó süti:

  • November utolsó napján a lányok egész nap koplaltak, majd lefekvés előtt egy szelet sózott kenyér felét elfogyasztották, a másik felét a párna alá csapták, és várták, hogy megálmodják, ki lesz a kérőjük.
  • Másik, kicsit kevésbé éhezős módszer volt a gombócfőzés. Bár az egész napos koplalás itt is jelentősen növelte az ügy pozitív kimenetelét, az este megfőzött gombócok, amit nem szilvával,nem barackkal,még csak nem is lekvárral, hanem a szóba jöhető fiúk nevét tartalmazó papírlapokkal voltak töltve, teljesen biztos, hogy vacsoraként végezték, miután az első, vízfelszínre kerülő gombóc megmutatta, hogy ki hozza a boldogságot.
  • Egy harmadik variáció alapján hájas kiflikbe sodorták a szóba jöhető udvarlók nevét. Minden leány levett egyet a tálcáról, akinek a nevét találta a süteményében, az lett a kérője – elméletileg.

András-nap környékén vajon miért a hurka, a kolbász, a hájas tészta, a finom sült, vagy éppen a gombóc kerül az asztalra? Régen – igaz, ez már nagyon régen volt – kifejezetten kellemetlennek számított, ha az ember lánya szingli – múlt századi szlengben vénlány – maradt. Aki nem ment férjhez, azt a közösség menthetetlennek minősítette, és ha ki nem is közösítette, azért erősen lenézte. A férjhez menés, mint fő cél, aztán egész kis iparágat épített maga köré – például az András-napi jóslási praktikákat.


November utolsó napján a lányok egész nap koplaltak, majd lefekvés előtt egy szelet sózott kenyér felét elfogyasztották, a másik felét a párna alá csapták, és várták, hogy megálmodják, ki lesz a kérőjük.


Szent András apostol égi születésnapján a népi hiedelmek szerint a leányok titokban böjtöltek, férfiruhaneműt dugtak a párnájuk alá, valamint jósoltak mindenből: hallgatózásból a jövendőbeli érkezésének irányát és idejét, ólomöntéssel az ifjú vagyonának mértékét, az előbb említett hájas kiflibe vagy hájas pogácsába rejtett kis cetlikről pedig leendő jegyesük nevét.

Gombócvariációk:

Házi szilvás gombóc

A gombócok, amikből nem lehet eleget készíteni. A barackos, a túrós, a lekváros és persze a legrégebbi kedvenc, amit most mi is elkészítettünk, a fahéjas-porcukros szilvás.

Habkönnyű túrógombóc

Sok helyen ettem már túrógombócot, de igazából sehol sem ízlett, mert kissé kemény, nehezen rágható gombócok voltak csupán... Míg nem nővérem egy ismerősétől hozta ezt a receptet, ...

Az ősz utolsó napján azonban minden jelként volt felfogható – egyes lányok a disznóól ajtaját rugdosták, és ahányat röffent a bent lakó, annyi éven belül volt várható a nagy Ő.

A sonkát és szalonnát ugyanígy tárolták, a húsokat pedig zsírosbödönbe rejtve tartották frissen hónapokig. Természetesen a tél legkedveltebb csemegéjének elengedhetetlen alapanyaga, a háj is ilyenkor került a gazdasszony kezébe, aki, ha elég ügyes volt, nemcsak omlós hájas sütiket, de délutánra András-napi hájas pogácsát is varázsolt az asztalra. Akinek megjött a kedve, a következő hónapokban biztosan talál alkalmat, hogy elkészítse az András-napi malacságokat. Ha pedig a kulináris élvezetek kevésbé „gyilkos” formáját kedveli, főzzön gombócot 30-án este. Már csak a móka kedvéért is…

Disznótoros hagymás krumplin sütve

Anyukám is mindig krumplin sütötte a hurkát, nagyon finom lett így a végeredmény, és nem mellékesen így egyszerre a köret is le volt tudva. Hagymával még finomabb a krumpli, a kisülő ...

Disznóságok:

András-napon indult a disznóvágás szezonja

És ha már az ólaknál tartunk, ez bizony gyászos időszak kezdete volt a sertéspopulációnak, régen ugyanis András-napot tekintették a disznóvágási időszak kezdetének. A disznóvágás rendkívül fontos esemény volt a falusi társadalmakban, sokaknak az egész évi húsmennyiséget jelentette az ilyenkor feldolgozott jószág. A romlandó alapanyagokból disznótorost készítettek – véres és májas hurkát, töpörtyűt. A hús egy részét erősen fűszerezték, és bélbe töltötték, majd a kéménybe akasztották, és füstöléssel tartósították, így a kolbász még hónapok múlva is fogyasztható volt.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...