A párválasztás körüli bonyodalom csöppet sem újkeletű dolog - mindig foglalkoztatta a pártában lévő hölgyeket. Csak 100 évvel ezelőtt máshogy intézték a dolgot, mint ma, íme három szokás:
Nézzétek meg ezt a kis videót, hogyan készült a mindent megmondó süti:
- November utolsó napján a lányok egész nap koplaltak, majd lefekvés előtt egy szelet sózott kenyér felét elfogyasztották, a másik felét a párna alá csapták, és várták, hogy megálmodják, ki lesz a kérőjük.
- Másik, kicsit kevésbé éhezős módszer volt a gombócfőzés. Bár az egész napos koplalás itt is jelentősen növelte az ügy pozitív kimenetelét, az este megfőzött gombócok, amit nem szilvával,nem barackkal,még csak nem is lekvárral, hanem a szóba jöhető fiúk nevét tartalmazó papírlapokkal voltak töltve, teljesen biztos, hogy vacsoraként végezték, miután az első, vízfelszínre kerülő gombóc megmutatta, hogy ki hozza a boldogságot.
- Egy harmadik variáció alapján hájas kiflikbe sodorták a szóba jöhető udvarlók nevét. Minden leány levett egyet a tálcáról, akinek a nevét találta a süteményében, az lett a kérője – elméletileg.
András-nap környékén vajon miért a hurka, a kolbász, a hájas tészta, a finom sült, vagy éppen a gombóc kerül az asztalra? Régen – igaz, ez már nagyon régen volt – kifejezetten kellemetlennek számított, ha az ember lánya szingli – múlt századi szlengben vénlány – maradt. Aki nem ment férjhez, azt a közösség menthetetlennek minősítette, és ha ki nem is közösítette, azért erősen lenézte. A férjhez menés, mint fő cél, aztán egész kis iparágat épített maga köré – például az András-napi jóslási praktikákat.
November utolsó napján a lányok egész nap koplaltak, majd lefekvés előtt egy szelet sózott kenyér felét elfogyasztották, a másik felét a párna alá csapták, és várták, hogy megálmodják, ki lesz a kérőjük.
Szent András apostol égi születésnapján a népi hiedelmek szerint a leányok titokban böjtöltek, férfiruhaneműt dugtak a párnájuk alá, valamint jósoltak mindenből: hallgatózásból a jövendőbeli érkezésének irányát és idejét, ólomöntéssel az ifjú vagyonának mértékét, az előbb említett hájas kiflibe vagy hájas pogácsába rejtett kis cetlikről pedig leendő jegyesük nevét.
Gombócvariációk:
Az ősz utolsó napján azonban minden jelként volt felfogható – egyes lányok a disznóól ajtaját rugdosták, és ahányat röffent a bent lakó, annyi éven belül volt várható a nagy Ő.
A sonkát és szalonnát ugyanígy tárolták, a húsokat pedig zsírosbödönbe rejtve tartották frissen hónapokig. Természetesen a tél legkedveltebb csemegéjének elengedhetetlen alapanyaga, a háj is ilyenkor került a gazdasszony kezébe, aki, ha elég ügyes volt, nemcsak omlós hájas sütiket, de délutánra András-napi hájas pogácsát is varázsolt az asztalra. Akinek megjött a kedve, a következő hónapokban biztosan talál alkalmat, hogy elkészítse az András-napi malacságokat. Ha pedig a kulináris élvezetek kevésbé „gyilkos” formáját kedveli, főzzön gombócot 30-án este. Már csak a móka kedvéért is…
Disznóságok:
András-napon indult a disznóvágás szezonja
És ha már az ólaknál tartunk, ez bizony gyászos időszak kezdete volt a sertéspopulációnak, régen ugyanis András-napot tekintették a disznóvágási időszak kezdetének. A disznóvágás rendkívül fontos esemény volt a falusi társadalmakban, sokaknak az egész évi húsmennyiséget jelentette az ilyenkor feldolgozott jószág. A romlandó alapanyagokból disznótorost készítettek – véres és májas hurkát, töpörtyűt. A hús egy részét erősen fűszerezték, és bélbe töltötték, majd a kéménybe akasztották, és füstöléssel tartósították, így a kolbász még hónapok múlva is fogyasztható volt.
Ezeket olvastad már?
Így lehet repedésmentes a sült hurka és kolbász – megfejtettük...
Víz vagy zsír aláöntésével, villával vagy fogpiszkálóval kiszúrva, esetleg minden nélkül – hurkát és kolbászt sütöttünk, minden módszert tesztelve. Jöjjön az ítélet.
GrétiÍgy készül a tökéletes GULYÁSLEVES szerintünk – Te másképp készíted?
Az alföldi az eredeti? Tényleg a gulyák őrzői készítették először? Milyen húsból főzzük, ha nincs otthon marhahúsunk? Jönnek a válaszok és a szuper ötletek!
GrétiÍgy készül a legfinomabb császármorzsa - több módszert is mutatunk
Gyors, kiadós és mutatós: ilyen a császármorzsa. Nézzük, honnan érkezett hozzánk a receptje, és milyen formáit ismerjük! Neked melyik a kedvenced?
GrétiÍgy készíts tökéletes rántott húst
A rántott hús igazi vasárnapi ebéd, egyesek szerint szinte képtelenség elrontani, de mindig lehet finomabb. Szerinted mi a titka? Most megmutatjuk, mi hogyan készítjük!
Gréti