A legkedvesebb komfortétel, a leginkább szívhez szóló olasz vallomás, végtelen lehetőséggel, receptúrával és hangulattal. Ahány olasz régió, tartomány és város, annyiféle alakban és interpretációban érkeznek a tészták, amik tényleg a pizza utáni dobogósok, ha olasz gasztronómiáról van szó. Tar Ákos, a Budafoki úti Amore di Napoli megálmodója és pizzamestere új fába vágta fejszéjét – és milyen jól tette!
Ha minket kérdeznek, minden kerületbe, városba elkéne egy jó kis tésztázó. Nem azért, mert 15 perc alatt nem lehet mennyei pastát készíteni otthon, hanem azért, mert közérthető, mindenki által szeretett és remekül variálható fogásról van szó. Ami, ha kell, friss ízt hoz, ha úgy van, a nyári emlékeinket hívja elő, egyes esetekben karakteres és „nehéz”, míg néha csak 2-3 összetevővel vegyítve válik favorittá.
Egyszerűségében az ereje, és ha frissek, minőségiek az alapanyagai, könnyen éri el a csúcsokat, a maga szerénységében.
Pizzával kezdték, most jön a tésztás folytatás
Tar Ákost sokan ismerték a pesti La Botte olasz étteremből, rátermettségét és elhivatottságát később sokáig külföldön kamatoztatta. Például Svájcban, ahol Giulio Scalpi világbajnok pizzaszaktekintéllyel együtt dolgozhatott. Minden mozdulatot, fontos lépést ellesett, beleszeretett a nápolyi pizza műfajába, és tényleg a legszuperebb műhelyben készülhetett fel élete egyik legnagyobb kalandjára, aminek egész Budapest, ezen belül pedig Lágymányos is örvendett. Pláne, hogy a Budafoki úti kék-fehér Amore di Napoli pizzériája a koronavírus-járvány idején jelent meg és hozta azt a nagyszerű minőséget, amit mai napig őriznek, vigyáznak.
A nem túl nagy, de annál kedvesebb Amore di Napoli a környék kedvence lett, és Ákosnak ez a legfontosabb. Az üzlethelyiségtől kvázi 50 méterre nőtt fel, igazi lokálpatrióta, aki tenne (és tett is) valamit a szűk környezete jólétéért. Van kedvesebb dolog, mint vendégül látni az ismerős arcokat, közeli barátokat, szomszédokat? Ezen a nyomvonalon indult el, és 2021 után három évvel jött a következő nagy dobás.
Széles kínálat, eredeti olasz finomságokkal
Sokan rágták Ákos (és társa, Luca Mottarlini) fülét, hogy imádatos a pizza, de olyan szívesen ennének egy jó carbonarát, arrabbiatát, netán egy szakszerűen elkészített rizottót is… de az Amore di Napoliban nem volt erre hely, és az tényleg egy echte pizzázó, nem trattoria. Telt-múlt az idő, és egy szerencsés együttállásnak köszönhetően abszolút a közelben, a Karinthy Frigyes úton találtak rá egy kényelmes, méretben is ideális üzletre. Ebből lett 2024 márciusára az Amore’ Pasta e Basta, Lágymányos új olasz étterme.
Bár a név megtévesztő (pasta e basta = tészta és ennyi), mert gazdag étlap vár, előételek-levesek, majd pasták és teljes értékű főételek (pl. húsok, halak) hadával. Megtalálhatóak a menün az olasz klasszikusok, így a spaghetti frutti di mare, az aglio olio peperoncino, a puttanesca, a carbonara és a bolognese is, de vannak kifejezetten olyan régiós fogások, amikkel nem sűrűn találkozni a budapesti olasz éttermekben. Ilyen például a cacio e pepe, amiért mi rajongunk, de nem sokan készítik a városban.
Összeszámoltuk, és most, a nyitáskor összesen 25-féle pastát főznek, ami nem semmi teljesítmény.
Persze lehet, hogy idővel majd egyszerűsítik ezt a kínálatot, de egyelőre szinte minden jól fogy, nehéz lenne kihúzni csak egyet is. Csapolják a Peronit, és limoncellóból is kevernek spritzet. Könnyed és habos a tiramisu, kifejezetten Szicíliát idézi a cannolo is. Nehéz lesz a környéken formában maradni!
Címlapkép és fotók: Forgács Zsuzsanna
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még többb izgalmas étteremajánlót, interjút olvashatsz itt: