Amit a kerámia tűzhely tisztításáról tudnod érdemes

A kerámia főzőlapok csillogó, sima felülete elegáns és professzionális hatást kelt, de nem mindig egyszerű tisztán tartani őket úgy, hogy közben ne karcolódjanak meg. Íme egy kis segítség!

Az üvegfelületekhez hasonlóan a kerámia tűzhely ápolása is extra körültekintést igényel, az alábbi szakértői tanácsokkal azonban gondoskodhatsz róla, hogy hosszú időn át szép és csillogó maradjon.

Távolítsd el a ráégett ételmaradékokat

Szószmaradék vacsoráról vagy a reggeli palacsinta kifolyt tésztája – érdemes ezeket mielőbb eltávolítani a főzőlap felszínéről. Miután kihűlt a lap, általános tisztítószerrel fújd le, vagy használj olyan természetes anyagokat, mint a szódabikarbóna vagy ecet. Szórd rá a szódabikarbónát, majd egy nedves mikroszálas törlőronggyal súrold át a koszos részt. Ha nagyon makacs a szennyeződés, próbálkozz pár csepp ecet hozzáadásával. A felázott ételmaradékot egy szilikon vagy műanyag spatulával távolítsd el, ezek ugyanis nem sértik meg a lapot.

Miután a nagyobb darabokat eltávolítottad, jöhet a speciális kerámiatisztító. Egy ronggyal törölgesd át a felületet, ahol koszosabb, ott nyomd rá erősebben a rongyot. Egy kis vizet is adhatsz hozzá, ha nagy felülettel kell dolgoznod. Ezután egy száraz ronggyal menj át rajta még egyszer.

Kerüld a nagyon erős tisztítószereket

A makacs szennyeződések arra sarkallhatnak, hogy bevesd a nagyágyút ellenük, azonban óvatosan. A nagyon erős tisztítószerek (például a Mr. Clean Magic Eraser szivacsa) károsíthatja a lap felületét, ami ettől karcossá válhat, ha nem vigyázol eléggé.

A savas tisztítószerek esetében is fontos arra odafigyelni, hogy ne hagyd hosszú ideig a tűzhelyen ezeket – ahogy üvegen, ablakon vagy tükrön se. Ha például ecetet vagy citromlevet használsz, ügyelj rá, hogy jó alaposan lemosd utána azt a részt, ahol használtad, és szárogasd meg egy mikroszálas ronggyal. A savas közegek ugyanis idővel képesek kimarni az üveget, így a kerámia felületet is, amitől az tompa és gyenge lesz.

Cselekedj mielőbb

Kétféle szennyeződést nagyon nehéz leszedni a kerámia felületről, ezért ezeket azonnal el kell távolítanod róla. Az egyik legrosszabb dolog, ami történhet a kerámia tűzhelyeddel, hogy valamilyen cukros massza rátapad. A másik, hogy véletlenül ráteszel egy műanyag tárolót a még forró lapra, és az megolvad a hőtől. Ilyenkor azonnal kapcsold ki, és spatula segítségével távolítsd el a még nem megkeményedett anyagot.

Tartsd tisztán

Ahelyett, hogy ritkán nagy erőbefektetéssel próbálnád tisztán tartani a tűzhelyed, igyekezz rendszeresen tisztítani, mert így sok fejfájást spórolsz meg magadnak. Az esetleg kiloccsant vizet, ételeket azonnal, már főzés közben törölgesd le, hogy ne tudjon megkeményedni, rászáradni a lapra.

A szakemberek a napi tisztítást ajánlják

Először speciális tisztító spray-vel vagy krémmel, esetleg ecettel töröld át a felületet, majd egy puha ronggyal vagy papírtörlővel menj át rajta, végül egy második, száraz ronggyal még egyszer szaladj végig a tűzhelyen. Ezzel biztosíthatod, hogy hosszú ideig konyhád csillogó-villogó éke lesz.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Céklás-burgonyás zsemle

Egy kis különlegesség és szín a szürke hétköznapokban, ízében nem lehet kiérezni a céklát, de az élesztőnek is jót tesz a használata, illetve egy egészséges finom puha pékárut ...

Rakott karfiol sajttal

A rakott karfiol egy igazán kiadós étel, hiszen van benne zöldség, hús, rizs, tejföl és sajt. Mindemellett nagyon finom és természetesen ízlés szerint még sok mást is csempészhetünk ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

7 húsmentes ebédötlet, ha tartod a böjtöt... vagy csak kacérkodsz...

A jóllakás tudománya nem áll meg a szénhidrát + hús kombójánál, ezen már rég túlvagyunk. A hüvelyesek, a gomba, a különféle zöldségek, fűszerek, növényi fehérjeforrások és persze a tojás is laktató és millióképp variálható alapanyagok, ha tartod a böjtöt, vagy szimplán csak nem eszel húst.

8 hely, ahol tilos tárolni a forrólevegős sütőt

Az, hogy hová helyezzük a forrólevegős sütőt, jelentősen befolyásolja annak biztonságát és teljesítményét: ha rosszul választunk, akkor nemcsak, hogy nem működik majd megfelelően a gép, de balesetveszélyessé is válhat. Mondjuk, mire kell figyelni!

Top Receptek

Szaftos bakonyi sertésszelet

A bakonyi módra, vagyis gombával tökéletesre főtt sertésszelet egy klasszikus magyar főétel, amit roppant egyszerűen el lehet készíteni, de ugyanígy el is lehet rontani. Íme egy recept, ...