Amikor 5 forint volt egy gombóc - így fagyiztunk a múlt században

Már a múlt században is fagyival hűtöttük magunkat a hőségben. Ti emlékeztek még, mennyibe került egy gombóc a '70-es, '80-as években?

A nyári hőségben nincs is jobb egy-két gombóc fagyinál. A legtöbb ember fejében meg sem fordul az, hogy régen mekkora kiváltság volt ez az édesség, és több száz évvel ezelőtt a tehetősebbek is imádták magukat jeges finomságokkal hűsíteni. Az ókori kínaiak például előszeretettel keverték hóval és jéggel a gyümölcsöket, de az édesség a Római Birodalomban is nagy népszerűségnek örvendett. Európábaa 13. században Marco Polo a Távol-Keletről hozta a fagyi ötletét.

Magyarországon a 18. században terjedt el a fogyasztása osztrák közvetítéssel, bár feljegyzések szerint már Mátyás király is nyalhatta a fagyit. Eleinte a gyerekeknek árulták, de később a felnőttek is előszeretettel fogyasztották borral vagy pezsgővel.

Nem vitás, a fagylalt sokáig a gazdagok kiváltsága volt, de az 1900-as évek elején már több szakácskönyvben is szerepelt fagylaltrecept.

Sós karamellás fagylalt

Otthon is könnyedén készíthetünk isteni finom és krémes karamellfagylaltot, és még csak gép sem kell hozzá. Hamarosan úgyis jön a kánikula, készüljetek fel rá ezzel az ...

A ma ismert ehető tölcsért 1904-ben szabadalmaztatták. Innentől kezdve az utcán is ebben lehetett kapni a fagyit.

Az első fagyigépek kézi hajtásúak voltak. Ezeket általában az inasok, vagy az édességért dolgozni is hajlandó gyerekek hajtották. Később az utcai árusoknál általában két-három ízt lehetett kapni, a vanília mellett az eper már akkoriban is nagyon népszerű volt.

1915 - Sopron, Várkerület, piac

A második világháború alatt sem tört meg a magyarok fogyasztási kedve. Az utcákon fagyizó katonák látványa sem volt ritka.

A második világháborút követően a vesztes oldalon záró olaszokat részben a fagylalt- és jégkrémgyártás fellendülése segítette ki a válságból.

A 60-as években Magyarországon már automatákból lehetett kapni a csavart fagyit, többnyire vaníliás ízesítésben.

A krémfagylaltot már 2 forintért lehetett nyalni. Hihetetlen, igaz?

1969 - Dombóvár fagylaltos a Dvorzsák ház előt

A rendszerváltás előtti évtizedekben a fagylalt nem számított drága édességnek, a munkásosztály is meg tudta magának vásárolni. A 70-es évek közepén 3 forintért lehetett nyalni egy gombócot.

1974 - Budapest, József körút 4., jégkrémárus a Nemzeti Szálló előtt.

Talán még ti is emlékeztek, hogy a 80-as években egy gombóc fagyi mindössze 5 forint volt. Ti is ennyiért vettétek?

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Baileys-es bonbon

Tavaly gasztro ajándéknak készült, de szaloncukor helyett is bátran elkészíthetjük! Nem kifejezetten ügyesség vagy gyakorlat kell hozzá, sokkal inkább türelem.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...