Ami most különösen fontos: így mosd meg a gyümölcsöket és zöldségeket

Ha zöldséget vagy gyümölcsöt veszünk, különösen fontos, hogy megfelelő körültekintéssel mossuk meg. Nyugi, segítünk! 

A koronavírus-járvány következtében kialakult vásárlási lázban az emberek inkább a kész ételeket vásárolják, mint a friss zöldséget vagy gyümölcsöt. Hogy mennyire lehet elkapni a koronavírust egy zöldség vagy gyümölcs tapogatása miatt? Ben Chapman, Ph.D., az Észak-karolinai Állami Egyetem professzora és élelmezésbiztonsági szakembere szerint ennek nagyon kicsi az esélye.

De jobb félni, mint megijedni alapon, ha gyümölcsöt, friss árut veszünk, alaposan mossuk meg!

Így mossuk meg a zöldségeket/gyümölcsöket

Amanda Deering, Ph.D., a Purdue Egyetem Élelmezéstudományi Tanszékének szakembere szerint először mindent érdemes hideg folyóvíz alatt lemosni. Tehát mielőtt mi magunk is kezet mosunk szappannal, tegyük a kezünket hideg folyóvíz alá, akárcsak a zöldségeket, gyümölcsöket.
A keményebb zöldségek vagy gyümölcsök megtisztításhoz használjunk növényi kefét, amit minden használat után mossunk le fertőtlenítőszerrel és vízzel.

Az alma a legszennyezettebb

A legfrissebb kutatásokból kiderült, hogy a legtöbb kemikália az almán található, ezután következik a sorban az eper, a szőlő, a saláta, a burgonya, végezetül pedig a vékony héjú gyümölcsök.

Adunk plusz egy tippet: szódabikarbónás gyümölcsmosás

Mossuk le folyóvízzel a port és egyéb szennyeződéseket a gyümölcsökről, majd nagyjából egy liter vízhez adjunk egy evőkanál szódabikarbónát. Tegyük bele a gyümölcsöket, és hagyjuk benne állni 10-15 percig. Ezután újra öblítsük le őket tiszta vízzel, és már ehetjük is!

via thekitchn

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...