Az éttermekben felszolgált amerikai palacsinta valahogy mindig olyan tökéletesnek tűnik. Szép kerek a formájuk, a felületük pedig sima és gusztán barnára sült, egészen más, mint amilyeneket otthon készítesz. Persze ez nem azt jelenti, hogy az otthoni palacsinta ne lehetne finom, sőt, mindössze, ha őszinték akarunk lenni, valahogy sosem lesznek olyan fotogének, mint az az éttermekben és az interneten látott társaik. Szerencsére van egy trükk, amivel otthon is elérheted az áhított aranybarna felületet: minden azon múlik, hogyan olajozod be a serpenyődet.
A serpenyő beolajozásán múlik minden
Először önts egy kis mennyiséget az olajból a serpenyődre vagy sütőlapra, és várd meg, hogy felforrósodjon. Onnan tudod, hogy már megfelelő hőmérsékletű, hogy elkezd csillogni. Ezután töröld le az olajat.
Így éppen elég olaj marad a serpenyő felületén ahhoz, hogy a palacsintákat meg tudd sütni.
Azért csak egy vékony olajrétegre van szükséged, mert ha túl sok van belőle, az megzavarja a sütési folyamatot. A felesleges olaj összegyűlhet a palacsinta alatt, és emiatt alakulnak ki olyan területek, amelyek nem barnulnak be.
Fontos, hogy maga a serpenyő érintkezzen a palacsintával, így tud egyenletesen megsülni.
Mi a kerek amerikai palacsinta titka?
Most, hogy már tudod, mitől lesz aranybarna színe a palacsintádnak, érdemes még egy tanácsot megfogadnod a mutatós végeredmény érdekében.
Fontos, hogy ne zsúfold túl a serpenyőt, ne akarj egyszerre túl sok palacsintát megsütni.
A tésztának hely kell, hogy szét tudjon folyni egy kicsit. A serpenyő méretétől függően érdemes egyszerre csak egy vagy legfeljebb két palacsintát sütni. Emiatt ugyan tovább tart a folyamat, de a végeredményért megéri. Persze az sincsen kizárva, hogy formát használsz a sütéshez, ha ebbe öntöd a tésztát, biztosan tökéletesen kerekek lesznek – vagy szívecske, mackó, esetleg Pikachu formájú, ízlés szerint. A szabályos szélek garantáltak.
Ha azonban nincs ilyen formád, akkor a tészta vastagsága alapján kell kiválasztanod az eszközt, amellyel a tésztát a serpenyőbe kanalazod.
Vékonyabb tésztához – jellemzően akkor, ha a recept kevesebb lisztet ír elő, mint folyadékot – használj mérőpoharat vagy merőkanalat. Sűrűbb tésztához – amikor a recept egyenlő mennyiségű lisztet és folyadékot ír elő – használj fagylaltkanalat. A vastagabb tésztát nehezebb átkanalazni a serpenyőbe, ezért a fagylaltkanál épp ideális ehhez a feladathoz.
Mindössze néhány egyszerű praktika, és a szeretteid reggelente úgy érezhetik magukat, mintha egy étteremben lennének.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több érdekességről olvashatsz itt: