Amerikai gyümölcskenyér adventre

Az adventhez hozzátartozik a sütés, a fahéj illata, a nyugodt beszélgetés. Sajnos nincs mindig időnk erre, de a kedvenc gyors sütireceptünket bármikor "adventizálhatjuk"!

Adventi gyümölcskenyér Dacota konyhájából

Soha nem voltam nagy rajongója az amerikai házi sütiknek. Nem feltétlenül azért, mert túl cukrosak, túl édesek, túl sajtkrémesek, egyáltalán, mindenből dupla annyit írnak elő, mint amit az én európai ízlésem elvisel, hiszen a cukor és egyéb édesítők mennyiségén lehet állítani - sokkal inkább az elkészítés időtartama zavart mindig is. Lehet, hogy furán hangzik, de a sütemény az a műfaj, amiből én a több órásat kedvelem. Amit gyúrni, keleszteni kell, rétegezni, és legalább hat tálat lehet összekoszolni a hozzávalókkal. Az amerikai süti meg nem ilyen. Először is, a sajttortától elkezdve, a legegyszerűbb brownie-n át minden megkapható porváltozatban, amit egyszer esküszöm kipróbálok - ígérem, megosztom veletek a tapasztalataimat! Másodszor, kicsit többért, de még így is viszonylag olcsón a legtöbb nagy áruházban megvásárolható minden készen, bio, gluténmentes és teljesen vegán változatban is.

Duplacsokis rusztikus muffin

Szintén édesanyám receptje, többszöri átdolgozás után. Mivel én sokkal hígabbra csinálom a tésztát. És azért nem folyik szét, mert az első 5-7 perc alatt egy kéreg sül a tetejére, ...

Brownie 2.

Nigella Lawson süteményeskönyvében található receptet alapul véve készítettem ezt a klasszikus amerikai sütit. Nagyon tömény, nagyon csokis, iszonyú kalóriabomba, egyszóval pont olyan, ...

Így aztán nem csoda, hogy ha az amerikai háziasszonyok mégiscsak sütésre adják a fejüket, az valami gyors finomság lesz. És mivel egyrészt - ki tudja miért - nincs már annyi időm hájas sütit sütögetni, mint boldog diákkoromban, másrészt, a kedvenc, jó magyaros adventi sütijeim közül egyikhez sem kapok itt megfelelő hozzávalót, úgy döntöttem, idomulok a tömeghez, és többség sütési szokásaihoz - még adventkor is. Ez nem egy nagyon bonyolult feladat - lényeg, hogy legyen egy jó - lehetőleg kevert tésztás - receptünk, amit 1000-féle képen variálhatunk, 2 tálunk a konyhában, és egy kis kreativitásunk. Én most egy gyümölcskenyér receptet választottam. Tudom, hogy a gyümölcskenyér alapjáraton nem igazi adventi süti - de ezzel az ízig-vérig amerikai recepttel pillanatok alatt azzá varázsolható!

A gyümölcskenyér hozzávalói

Amint mondtam, három dolog, ami kell hozzá, a jó recept, két keverőtál, és kreativitás. Az alaprecept pontosan megadja a szárazanyag és liszt-tojás keverék mennyiségét - és helyet hagy a zöldség vagy gyümölcspürének, amellyel a saját szánk ízére formálhatjuk a gyümölcskenyeret. Marad benne hely továbbá csonthéjas magvaknak, aszalt gyümölcsöknek, vagy szárított zöldségeknek, attól függően, hogy milyen évszakban készítjük el.

Gyümölcsmixekkel az igazi!

Sőt, mivel a recept az töménynél is töményebb desszertek hazájából származik, a tetejét külön megkenhetjük cukormázzal vagy sajtkrémmel. Ha pedig a kreatív énünk pár percig szünetel, kis segítség, hogy milyen gyümölcsmixekkel dobhatjuk fel az alapreceptet:

  • Fűszeres répa: 1 bögre reszelt répa, fahéj, gyömbér, kardamom, narancshéj
  • Csokis kókuszos: kókusztej, kókuszreszelék, étcsoki darabok, mandula, mandulalikőr
  • Almás diós: almapüré, almadarabok vagy szárított alma, dió fahéj, szerecsendió

Igyekeztem olyan kombinációkat bemutatni, amelyek mind illenek az ünnephez. Természetesen bármilyen gyümölcs vagy zöldségpürét használhatunk, a körtétől az avokádóig. A tészta összeállítása nem tart tovább 10 percnél, az alatt az idő alatt pedig, amíg sül, isteni karácsonyillatot varázsol az egész lakásba. És bár nem szívesen ismerem be, ha tévedek, lehet, hogy van egy pici igazuk az amerikai konyhatündéreknek is - mert hol van az előírva, hogy a meghitt adventi hangulathoz a konyhába kell zárkóznunk 4 hétre?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...