Adventi gyümölcskenyér Dacota konyhájából
Soha nem voltam nagy rajongója az amerikai házi sütiknek. Nem feltétlenül azért, mert túl cukrosak, túl édesek, túl sajtkrémesek, egyáltalán, mindenből dupla annyit írnak elő, mint amit az én európai ízlésem elvisel, hiszen a cukor és egyéb édesítők mennyiségén lehet állítani - sokkal inkább az elkészítés időtartama zavart mindig is. Lehet, hogy furán hangzik, de a sütemény az a műfaj, amiből én a több órásat kedvelem. Amit gyúrni, keleszteni kell, rétegezni, és legalább hat tálat lehet összekoszolni a hozzávalókkal. Az amerikai süti meg nem ilyen. Először is, a sajttortától elkezdve, a legegyszerűbb brownie-n át minden megkapható porváltozatban, amit egyszer esküszöm kipróbálok - ígérem, megosztom veletek a tapasztalataimat! Másodszor, kicsit többért, de még így is viszonylag olcsón a legtöbb nagy áruházban megvásárolható minden készen, bio, gluténmentes és teljesen vegán változatban is.
Így aztán nem csoda, hogy ha az amerikai háziasszonyok mégiscsak sütésre adják a fejüket, az valami gyors finomság lesz. És mivel egyrészt - ki tudja miért - nincs már annyi időm hájas sütit sütögetni, mint boldog diákkoromban, másrészt, a kedvenc, jó magyaros adventi sütijeim közül egyikhez sem kapok itt megfelelő hozzávalót, úgy döntöttem, idomulok a tömeghez, és többség sütési szokásaihoz - még adventkor is. Ez nem egy nagyon bonyolult feladat - lényeg, hogy legyen egy jó - lehetőleg kevert tésztás - receptünk, amit 1000-féle képen variálhatunk, 2 tálunk a konyhában, és egy kis kreativitásunk. Én most egy gyümölcskenyér receptet választottam. Tudom, hogy a gyümölcskenyér alapjáraton nem igazi adventi süti - de ezzel az ízig-vérig amerikai recepttel pillanatok alatt azzá varázsolható!
Amint mondtam, három dolog, ami kell hozzá, a jó recept, két keverőtál, és kreativitás. Az alaprecept pontosan megadja a szárazanyag és liszt-tojás keverék mennyiségét - és helyet hagy a zöldség vagy gyümölcspürének, amellyel a saját szánk ízére formálhatjuk a gyümölcskenyeret. Marad benne hely továbbá csonthéjas magvaknak, aszalt gyümölcsöknek, vagy szárított zöldségeknek, attól függően, hogy milyen évszakban készítjük el.
Sőt, mivel a recept az töménynél is töményebb desszertek hazájából származik, a tetejét külön megkenhetjük cukormázzal vagy sajtkrémmel. Ha pedig a kreatív énünk pár percig szünetel, kis segítség, hogy milyen gyümölcsmixekkel dobhatjuk fel az alapreceptet:
- Fűszeres répa: 1 bögre reszelt répa, fahéj, gyömbér, kardamom, narancshéj
- Csokis kókuszos: kókusztej, kókuszreszelék, étcsoki darabok, mandula, mandulalikőr
- Almás diós: almapüré, almadarabok vagy szárított alma, dió fahéj, szerecsendió
Igyekeztem olyan kombinációkat bemutatni, amelyek mind illenek az ünnephez. Természetesen bármilyen gyümölcs vagy zöldségpürét használhatunk, a körtétől az avokádóig. A tészta összeállítása nem tart tovább 10 percnél, az alatt az idő alatt pedig, amíg sül, isteni karácsonyillatot varázsol az egész lakásba. És bár nem szívesen ismerem be, ha tévedek, lehet, hogy van egy pici igazuk az amerikai konyhatündéreknek is - mert hol van az előírva, hogy a meghitt adventi hangulathoz a konyhába kell zárkóznunk 4 hétre?