5 ünnepi finomság, ami az amerikai filmekből szivárgott az életünkbe

Amerika óriási kultúrimportőr. Nincs még egy kultúra, ami ekkora hatással volna a mai világra – és ez alól az ételek-italok sem jelentenek kivételt. De a Coca-Cola és a McDonald’s országa hozott az életünkbe karácsonyi ételeket is? Bizony ám.

  • Sétapálca-nyalókák a karácsonyfán

A piros-fehér csíkos nyalókák az angol-szász cukorkakultúra hatására értek el hozzánk is. A cukorkák és nyalókák sokkal egészségtelenebbek, mint a csoki, hiszen a cukros oldat a szánkban a fogaink ősellenségei. A nyalóka és cukorka persze azelőtt is dívott Magyarországon, de a piros-fehér csavart csíkos nyalóka, a candy cane egy újkeletű kedvenc, ami mára megvetette magát a cukrászdákban és a karácsonyfadíszek között is.

Candy cane koktél

A piros-fehér csíkokban pompázó candy cane-t talán senkinek nem kell bemutatni. Az amerikai karácsonyi filmek állandó szereplője azonban nem csak nyalókaként népszerű, hanem számos ...

  • Mézi kalandjai a magyar mézeskalácsok között

Mézi vagy Mézike is belopta magát a szívünkbe. A gingerbread figurák is mézeskalácsok, és míg mi hagyományosan csillagot, szívet, hóembert, harangot, házikót formázunk, Amerikában egy kis piros szájú, vigyorgó figura a sztár: Mézi, a mézeskalács-ember (de emlegetik mézeskalács-fiúként is). Eredetileg egy mesehős, aki a tévedéseiből tanul, és menekül az (igazi) emberek elől. Közel 150 éve bukkant fel nyomtatásban először, és azóta is “él”. Nagy reflektorfényt kapott a Shrek mese egyik hőseként is, az ünnepi asztalokon pedig itthon is egyre gyakoribb szereplő.

Ünnepi mézeskalács

Mézeskalács nélkül az ünnepek sem igazán édesek, a megfelelő recept megtalálása azonban nem könnyű feladat. Hogy ráleljünk az igazira, érdemes kísérletezni, hogy aztán ...

Szaftos karácsonyi pulyka

Tökéletes karácsonyi ünnepi fogás - nem lesz vele sok dolgunk, csak 40 percenként át kell kenni, majd a végén párszor pihentetni. cserébe szaftos és omlós lesz, és garantáltan az ...

  • A nem csak hálaadásnapi pulyka

A hálaadás napja kelta hagyományokból táplálkozó, észak-amerikai ünnep, a hozzá kapcsolódó étkezésen a főszereplő pedig az egyben sült pulyka. Megannyi filmen láthattuk az aranybarnára sült (vagy éppen odaégett), tiszteletet parancsoló méretű szárnyast, ami a tengerentúlon nemcsak a hálaadás, hanem a karácsonyi vacsora főfogása is lehet. A méretes sült húsok a magyar néplélekhez is közel állnak, és angol-szász közvetítéssel egyre gyakrabban merül fel itthon is karácsonyi főételként (éttermekben is), habár itthon egyelőre viszonylag kevés helyen kapható felnőtt vagy bébipulyka egyben.

  • Áfonyaszósz, a szexi

Mennyi filmben láthattuk a pazarul megterített karácsonyi asztalt, ahogyan egymásnak nyújtják az elegáns kis szószos tálban a szereplők az áfonyaszószt a krumplipüré és a párolt kelbimbó felett. Itthon a tartármártás az egyik alap (a jó öreg pontypatkóhoz), de a magyar karácsonyi asztalra is jól illik a pikáns gyümölcsös mártás.

A hús mellé kínált szószt vörösáfonyából készítik (a skandinávok például tőzegáfonyából), különlegessége, hogy egyszerre édes és fanyarkás, télies fűszerezéssel.

Míg Magyarországon hagyományosan egészen édes kísérőket kapnak a vadhúsok (nem ritkán áfonyadzsemmel szervírozzák), az áfonyaszósz izgalmasabb ízvilágú

Hagyományos tojáslikőr

A tojáslikőr a karácsony elmaradhatatlan kelléke, amit még azok is elkortyolgatnak egy-egy pohárral, akik amúgy nem nagyon fogyasztanak alkoholt. A jó tojáslikőr titka a lassú tűzön ...

Tojáslikőr házilag (eggnog)

A bolti tojáslikőröktől kiráz a hideg, mert a legtöbbnek elképesztően mű íze van, na de ez! Szinte nem lehet abbahagyni, úgyhogy érdemes óvatosan bánni az alkohollal, mert szépen ...

  • A tojáslikőr nem az öreglányok itala!

Az eggnog, avagy a tojáslikőr is hamisítatlanul angol-szász. Tömény, édes és hizlaló, dehát az ünnepekkor ki számolja! Míg itthon a tojáslikőrnek van egy kis nyugdíjas felhangja, az amerikai karácsonyi asztalokon kortalanul menő. Trükkös jószág, hiszen whiskyalapú, sok tojássárgájával és tejszínnel dúsítva. Olyan, akár egy meleg fűszerezésű karácsonyi édesség, ami csak úgy itatja magát, és a végén a fejünkbe száll.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Getty

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több karácsonyi tartalom itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...