A furcsa tünet jelezheti az Alzheimer-kór kialakulását

Az Alzheimer-kórra genetikailag hajlamos embereknél egy furcsa tünet figyelhető meg a betegség diagnosztizálása előtt.

Egy friss tanulmányból kiderült, hogy az Alzheimer-kór első tünetei között szerepel a szaglás gyengülése vagy elvesztése.

A furcsa jel, mely Alzheimer-kórt jelezhet

A genetikailag hajlamosító tényezők közé sorolták az APOE e4 gént: akik hordozzák, idősebb korukban valószínűleg demenciával fognak küzdeni, és nagyobb eséllyel csökkennek a kognitív képességeik.

Ez a gén még egy elváltozást okozhat, melyet az Alzheimer-kór tüneteként is azonosítottak a szakemberek. Mint kiderült, az APOE e4 génnel rendelkezők szaglása már eleve gyengébb, a kor előrehaladtával pedig folyamatosan romlik, mígnem teljesen elveszik.

A kutatók ezek alapján azt állapították meg, hogy azok az emberek, akikben megtalálható ez a gén, hajlamosabbak arra, hogy elveszítsék a szaglásukat és nagyobb eséllyel küzdenek később az Alzheimer-kórral is.

Hozzáteszik, hogy még több kutatásra van szükségük ahhoz, hogy megtalálják a pontos összefüggéseket, de azt már ki merik jelenteni, hogy a szaglás elvesztése az Alzheimer egyik első jele lehet.

Forrásunk volt.


Ezeket a cikkeket is érdemes elolvasnod:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...